Ανησυχία επικρατεί στη Βρετανία για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς εκφράζονται φόβοι, μήπως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κλίνες για τους φορείς της νόσου.

Βάσει πηγών του βρετανικού υπουργείου Υγείας, που επικαλείται η Daily Mail, τα νοσοκομεία μπορεί να μην διαθέτουν τις απαιτούμενες δομές σε περίπτωση έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων. Δεδομένου ότι τα κρούσματα εισάγονται σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης, οι απαιτήσεις σε περίπτωση ανόδου των περιστατικών, πιθανόν να δημιουργήσουν μια δυσμενή κατάσταση στο NHS.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το βρετανικό σύστημα υγείας έχει χώρο για 50 περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων. Πάντως, οι Βρετανοί υγειονομικοί αναφέρουν ότι υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την εξάπλωση της ασθένειας.

Η Daily Mail, αναφέρει ότι η χωρητικότητα για περιστατικά ευλογιάς πιθήκων κυμαίνεται κάτω από 50%, οπότε πολλοί θα είναι οι φορείς που θα υποχρεωθούν σε καραντίνα στο σπίτι.

Οι Βρετανοί που έχουν προσβληθεί από ευλογιά των πιθήκων φτάνουν τους 56, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με εκείνον που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ωστόσο, τα περιστατικά της νόσου έχουν παρουσιάσει ήπια συμπτωματολογία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει τον κώδωνα για εξάπλωση της νόσου κατά τους θερινούς μήνες ενώ έχουν καταγραφεί μολύνσεις σε 16 χώρες.