Τούρκος αντιπτέραρχος προειδοποιεί τον Ερντογάν.

Ενδεικτικό του«πολεμικού» κλίματος που καλλιεργείται τις ημέρες αυτές στην Τουρκία είναι οι τοποθετήσεις του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς και άρθρα και σχόλια σε τουρκικά ΜΜΕ. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συνέχισε τον «χορό» των προκλήσεων κατά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα είπε,μιλώντας στη συνεδρίαση του κόμματός του:

«Η Ελλάδα, που κλιμακώνει τις εντάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, παίζει με τη φωτιά. Οι εννέα στρατιωτικές βάσεις που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελούν απειλή για την εθνική μας ταυτότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έμαθε από τους παππούδες βάνδαλους που έπεσαν στη θάλασσα. Φαίνεται ότι αυτή η απρόσεκτη νοοτροπία πληγώνει ξανά τον βυθό της θάλασσας», ανάφερε και συνέχισε:

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή η ιδιότητα απέχει πολύ από το να καλύπτει την εχθρική της στάση. Το αίτημα της Ελλάδας για αεροσκάφη F-15 και F-16 δεν είναι πρόσκληση για ειρήνη, αλλά για πόλωση, και μια διαδικασία που θα καταλήξει σε όπλα».

Στη συνέχεια, ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στα Δωδεκάνησα: «Το θέμα των Δωδεκανήσων, τα οποία είναι η συνέχεια της Ανατολίας, είναι μια πληγή που δεν έχει κλείσει ακόμα. Τα Δωδεκάνησα καταπατήθηκαν με διάφορα κόλπα και με αδικίες σε βάρος της Τουρκίας.Είτε κοιτάξουμε αυτό το πρόβλημα στρατηγικά είτε από τη σκοπιά του δικαίου της καλής γειτονίας, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Η κλεμμένη περιουσία πρέπει να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της. Είτε με θέληση είτε με το ζόρι, θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Καταλήγοντας ο Μπαχτσελί τόνισε: «Tα χωρικά ύδατα και της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι 6 μίλια. Η Ελλάδα έχει στόχο να τα επεκτείνει στα 12 μίλια. Αυτό δεν είναι εφικτό, δίχως να χυθεί αίμα και δίχως τη χρήση όπλων».

Μυστικό σχέδιο για εισβολή

Περισσότερο αποκαλυπτικός είναι ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, οποίος σε άρθρο του στη «Nordic Monitor»υποστηρίζει ότι «στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικός σχεδιασμός δημιουργίας προσχήματος για πιθανή εισβολή στα ανατολικά ελληνικά νησιά, στο Αιγαίο Πέλαγος».

«Η Τουρκία», γράφει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ,«ενισχύει την εκστρατεία αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για να δικαιολογήσει την εισβολή της σε αυτά. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Τουρκία διεξήγαγε μεγάλη στρατιωτική άσκηση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με μονάδες του πολεμικού ναυτικού να δοκιμάζουν τις αμφίβιες ικανότητές τους. Ο καταιγισμός διπλωματικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με ολοένα και πιο πολεμική ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικός σχεδιασμός δημιουργίας προσχήματος για πιθανή εισβολή στα ανατολικά ελληνικά νησιά, στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στην τουρκική ενδοχώρα.Ορισμένα από τα σημάδια δείχνουν ότι μια εκστρατεία για την υποστήριξη εισβολής έχει ήδη ξεκινήσει…».

Δεν πρέπει να πολεμήσει

Μια άλλη διάσταση δίνει ο απόστρατος της αεροπορίας Ερντογάν Καρακούς. Είπε, μιλώντας σε τουρκική τηλεόραση:

«Η Τουρκία δεν πρέπει να πολεμήσει για 20 χρόνια, μέχρι να παραγάγει το δικό της πολεμικό αεροσκάφος και μέχρι να φτάσει να παραγάγει 300 από αυτά και να μπορεί με αυτά να προστατευτεί, δεν πρέπει να εισέλθει σε μεγάλο πόλεμο Δεν πρέπει να δοθεί τέτοια ευκαιρία στην Ελλάδα. Με την εγκατάσταση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, δεν απέμεινε δυνατότητα χρήσης των χερσαίων δυνάμεών μας. Δεν απέμεινε η αποτρεπτικότητά τους ενάντια στην Ελλάδα, διότι, αν οι μονάδες υπερκεράσουν τον Έβρο, θα βρουν απέναντί τους τις αμερικανικές μονάδες. Με την Αμερική θα πολεμήσετε. Η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά κι επειδή είναι ένοπλα τα νησιά, σήμερα δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά και τις ναυτικές σας δυνάμεις στο Αιγαίο. Όλα εκείνα τα όπλα θα είναι ενάντια στο ναυτικό μας».

 

Σταύρος Ιωαννίδης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο