«Οι επιλογές του προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα, είναι εξαιρετικές», δηλώνει η βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναφερόμενη στη νέα γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και προσθέτει πως «σηματοδοτεί το μήνυμα της ανανέωσης, της ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών, της ενότητας και της προοπτικής».

Ως εκλεγείσα στο ΠΣ, εκφράζει την πεποίθηση πως «την αποτυχημένη διακυβέρνηση Μητσοτάκη» πρέπει να διαδεχτεί «μια προοδευτική διακυβέρνηση με τη συμμετοχή προοδευτικών δυνάμεων», προϋπόθεση για την οποία είναι «η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» στις εκλογές.

Είστε εκλεγμένο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ο στόχος του Οργάνου σε περίοδο ανασυγκρότησης της παράταξής σας και προεκλογική, θα μπορούσαμε να πούμε;

Το Συνέδριο του κόμματός μας ήταν μια πρωτοφανής διαδικασία στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός μας, Αλέξης Τσίπρας, εκλέχθηκε από 152.000 μέλη,από τα οποία οι 110.000 είναι νέα μέλη. Αυτή η ενδυνάμωση του κόμματός μας δίνει το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής, της ανανέωσης και της συλλογικής δράσης, που αποτελεί το θεμέλιο για τη νικηφόρα προοπτική στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.Δίνει το μήνυμα της κοινής προσπάθειας που οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε. Αυτή είναι η ομόψυχη δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας. Ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται την ευθύνη του ρόλου του, τόσο για τη νέα πορεία του κόμματός μας όσο και για την αναγκαία πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.

Άλλο όνομα περιμέναμε στον ευαίσθητο θώκο του Γραμματέα και προέκυψε η Ράνια Σβίγκου με αναπληρωτή τον Γιώργο Βασιλειάδη. Αιφνιδίασε και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας. Γιατί;

Η γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματός μας είναι εξαιρετικές επιλογές του προέδρου μας, καθώς πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους με εμπειρία, με μακρά πορεία και με αποτελεσματική δράση στα κομματικά μας δρώμενα. Είμαι βέβαιη πως η εργατικότητα, το ήθος και οι ικανότητές τους αποτελούν εγγύηση για την επιτυχή προσφορά τους στη συλλογική μας προσπάθεια.Η παρουσία τους στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί το μήνυμα της ανανέωσης, της ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών, της ενότητας και της προοπτικής. Η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης προσδίδουν μια νεανική δυναμική του αγώνα για τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

Σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο, θα μπορέσετε να πείσετε και πάλι την κοινωνία, ώστε να κόψετε πρώτοι το νήμα στις επερχόμενες εκλογές;

Η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι μια αδήριτη αναγκαιότητα. Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, η κοινωνία έχει βρεθεί σε νέα αδιέξοδα. Η αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η παράλυση του επιτελικού κράτους, η έκρηξη της ακρίβειας, η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η αδιαφορία για τους νέους, η εξουθένωση των συνταξιούχων και η ανεπαρκής διαχείριση των προκλήσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο επιβάλλουν την πολιτική αλλαγή.Απέναντι στην ανέμελη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει μόνο μία διέξοδος, και αυτή είναι ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ και η προοδευτική διακυβέρνηση. Το κόμμα μας είναι έτοιμο τόσο σε οργανωτικό όσο και σε προγραμματικό επίπεδο.

Η Ελλάδα εξέρχεται από κρίση μνημονίων και πανδημίας, ενώ γίνεται ευρύτατα λόγος για επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Τι θα προτείνατε για τον εγκαταλελειμμένο πρωτογενή μας τομέα;

Η χώρα μας, για να μπορέσει να ξεπεράσει τον σκόπελο μιας επισιτιστικής κρίσης χρειάζεται ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση. Το μεγάλο κόστος παραγωγής, η έκρηξη της ακρίβειας στις ζωοτροφές και τα αγροεφόδια, τα δυσβάσταχτα οικονομικά τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο για τα καθημερινά προβλήματα όσο και για τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς στο σύνολο της πρωτογενούς παραγωγής. Οι θέσεις μας για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την άμεση αποζημίωση των ζημιών, την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι μερικές μόνο από τις κοστολογημένες προτάσεις μας.

Θεωρείτε πως η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πείσει και να προσελκύσει όμορους χώρους σε μια προοδευτική διακυβέρνηση και ποιους;

Ο τόπος χρειάζεται μια προοδευτική διακυβέρνηση, με τη συμμετοχή προοδευτικών δυνάμεων. Πιστεύουμε πως σε μια τέτοια προοπτική υπάρχει θέση για όλους όσοι συμφωνήσουμε σε βασικά πολιτικά προτάγματα δημοκρατίας και προόδου απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της ΝΔ.

Πιστεύουμε πως αναγκαία προϋπόθεση για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αν ταυτιστούν πολιτικά με τη συντηρητική παράταξη,δεν θα μπορέσουν να σταθούν στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο