Ο Γουστάβο Πέτρο έγινε ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς στην ιστορία της Κολομβίας, συγκεντρώνοντας το 50,47% των ψήφων.

«Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για τον λαό. Αφήστε τον να γιορτάσει την πρώτη λαϊκή νίκη», πανηγύρισε μέσω Twitter ο άλλοτε αντάρτης και αντιπολιτευόμενος γερουσιαστής.

Ο αντίπαλός του, ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Ροδόλφο Ερνάντες, έλαβε το 47,27% των ψήφων, με άλλα λόγια ηττήθηκε με διαφορά κάπου 700.000 ψήφων.

«Κολομβιανοί, η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε τον άλλο υποψήφιο. Όπως είχα πει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μου, αποδέχομαι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», ανέφερε ο Ερνάντες σε βίντεο από το σπίτι του. «Εύχομαι ο Δρ. Γουστάβο Πέτρο να ξέρει πώς να κυβερνήσει τη χώρα και να παραμείνει πιστός στον λόγο του για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ευχαριστώ πολύ όλους τους Κολομβιανούς που δέχθηκαν την πρότασή μου, παρότι χάσαμε» πρόσθεσε σκυθρωπός.

«Τηλεφώνησα στον Γουστάβο Πέτρο για να τον συγχαρώ ως εκλεγμένο πρόεδρο του λαού της Κολομβίας», ανέφερε από την πλευρά του ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος Ιβάν Ντούκε. «Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες για να αρχίσουμε μια αρμονική, θεσμική και διαφανή μεταβίβαση» της εξουσίας, πρόσθεσε ο Ντούκε, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.