Στις προσεχείς εθνικές εκλογές, πιθανά πρόωρα φθινοπωρινές, αναμένονται διαφοροποιήσεις στην κάλπη και μάλιστα σημαντικές,μερίδας ψηφοφόρων, που προβληματίζουν όλα τα κομματικά επιτελεία και πολλά πολιτικά πρόσωπα.

Με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων αναμένεται να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας στα κόμματα εξουσίας, επιλέγοντας μικρά η ακόμη και πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα.

Αποτέλεσμα, να δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό η επανεκλογή και πρωτοκλασάτων υποψήφιων πολιτικών, λόγω του ότι πολλοί από αυτούς θεωρούνται από τους πολίτες μέρος των προβλημάτων που βιώνουν και όχι η λύση, όπως οι ίδιοι επικαλούνται.

Τα κόμματα εξουσίας θα νιώσουν εκλογικά, την πρώτη Κυριακή, έντονους κραδασμούς από τις πολιτικές επιλογές που οι πολίτες τούς χρεώνουν.

Περισσότερους εκλογικούς κραδασμούς θα αισθανθούν όσοι έχουν συμμετάσχει ενεργά στη διακυβέρνηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων και θεωρούνται υπαίτιοι όλων των «πληγών» που έχουν υποστεί οι πολίτες. Από την πανδημία, την οικονομική κρίση και τις φυσικές καταστροφές.

Όλες οι «αμαρτίες» του κόσμου θα τους χρεωθούν στην κάλπη. Σε αυτές τις «αμαρτίες»,θα πρέπει να προστεθούν και τα πλούσια προνόμια των πολιτικών σε περιόδους κρίσης, οι ασυλίες και η γενικότερη απαξίωση του πολιτικού κόσμου. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 70% των πολιτών θεωρούν το πολιτικό σύστημα «ξένο» σώμα από τον «μέσο» πολίτη.Δύο ξένοι στην ίδια χώρα!

Την πρωτοκαθεδρία,φυσικά, την έχει το Κοινοβούλιο και πολύ λιγότερο η Αυτοδιοίκηση.

Αυτό που κυριαρχεί από τους πολιτικούς είναι ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», με αποτέλεσμα να ζητούν να τους περάσουν από «κόσκινο» στην κυριολεξία οι πολίτες, πριν αποφασίσουν ποιοι αξίζουν την ψήφο τους.Το λένε αλλά το εννοούν;

Η αποχή από την κάλπη, την πρώτη Κυριακή, θα αυξηθεί σημαντικά και ο λόγος είναιότι θεωρείται αναγκαία η ύπαρξη της δεύτερης Κυριακής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Είτε αυτοδύναμης, είτε συνεργασίας. Η περίπτωση τρίτης Κυριακής προβλέπεται μεν από τον νόμο, αλλά οι γενικότερες συνθήκες καθιστούν την προσφυγή σε τρίτη Κυριακή απαγορευτική.Αυτοκτονική,θα λέγαμε καλύτερα!

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν οι πρόωρες εκλογές θα προκηρυχθούν μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου και των θερινών διακοπών, ή αν κάποιο θερμό πολεμικό επεισόδιο, με τον άρπαγα γείτονα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλάξει όλους τους σχεδιασμούς. Αν ο γείτονας-άρπαγας το τολμήσει καλοκαιριάτικα και πάρει αποφασιστική απάντηση, τότε θα αλλάξουν οι πολιτικές διεργασίες και στον χρόνο των εκλογών και στο αποτέλεσμά τους.Είναι γνωστό ότι οι πολίτες συσπειρώνονται στο κυβερνών κόμμα,σε εθνική κρίση.

Στην αντίθετη περίπτωση,της απευκταίας μη αποφασιστικής απάντησης, το πλήγμα στο μεγάλο «κεφάλαιο» του κυβερνώντος κόμματος, που είναι ο πρωθυπουργός, θα αλλάξει εκ βάθρων τα εκλογικά αποτελέσματα.

Είναι οι πρώτες εθνικές εκλογές,με πολλές πιθανότητες τα εθνικά μας θέματα να είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και, φυσικά, το μέλλον όλων μας.

Οι πρόωρες εκλογές αποδεικνύονται μια δύσκολη εξίσωση με πολλούς «αγνώστους»!

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο