Άρθρο του Λάζαρου Καραούλη*

Ήταν Πέμπτη 8 Ιουνίου του 2017,όταν ο 11χρονος Μάριος Σουλούκος έπεφτε νεκρός από αδέσποτη σφαίρα στην αυλή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών.

Τις επόμενες μέρες, οι κάτοικοι του Μενιδίου βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι με κραυγές αγωνίας για τα φαινόμενα εγκληματικότητας που αντιμετωπίζουν. Κάνουν λόγο για συγκάλυψη και χρόνια αδιαφορία και καλούν τους υπεύθυνους να πάψουν να κλείνουν τα μάτια. Τονίζουν την κυριαρχία του φόβου και ζητούν μέτρα για την προστασία της ζωής τους τα οποία θα τους ξαναδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στη πόλη που ζουν και εργάζονται.

Πέντε χρόνια μετά, κάτοικοι αλλά και εκπρόσωποι των  αστυνομικών αρχών υποστηρίζουν ότι η εικόνα της περιοχής παραμένει η ίδια, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λίγες μέρες μετά το τραγικό περιστατικό. Ναρκωτικά, παράνομη οπλοκατοχή και γνωστές παραβατικές ομάδες σπέρνουν τον τρόμο στους πολίτες που νιώθουν αναλώσιμοι και απροστάτευτοι και μετατρέπουν τα σπίτια τους σε φυλακές για να σωθούν.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η επιβεβαίωση για τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή έρχεται με το μαχαίρωμα νεαρής ιδιοκτήτριας καταστήματος στην Λ. Φιλαδελφείας, η οποία προσπάθησε να αντισταθεί στους άγνωστους που εισέβαλαν για να τη ληστέψουν.

Δυστυχώς, η απώλεια του Μάριου δεν έγινε τελικά η αφορμή να αναμορφωθούν οι Αχαρνές. Τα αγκάθια της παρανομίας παραμένουν ακόμη βαθιά ριζωμένα.

Από την άλλη, η μαφιόζικη δολοφονία του 38χρονου ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων στον Γέρακα, το πρωί του περασμένου Σαββάτου γεννά νέες ανησυχίες και ερωτήματα για το πόσο εύκολο είναι τελικά να διαπράξει κανείς ένα τέτοιο έγκλημα και μάλιστα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, όπως είναι η Λ. Μαραθώνος.

Την ίδια ώρα, μαρτυρίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα αστυνομικά τμήματα των περιοχών Σαρωνικού, Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Κερατέας, Σπάτων – Αρτέμιδας τα οποία δέχονται καθημερινά καταγγελίες από πολίτες για κλοπές, ενώ η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ΒορειοΑνατολικής Αττικής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ΒορειοΑνατολικής Αττικής, η αντίστοιχη Διεύθυνση λειτουργεί με το 50% του προσωπικού, οι υπόλοιποι έχουν διατεθεί σε πρεσβείες, προξενεία, ενώ παράλληλα μην ξεχνάμε ότι στην περιφέρεια λειτουργεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός διεθνών εταιρειών, η Αττική Οδός, η Εθνική Οδός, ενώ η μεγάλη εδαφική της έκταση χρήζει αναμφισβήτητα αυξημένου αστυνομικού προσωπικού (Αστυνόμευση του Φαίνεσθαι, 22/3/22 και Μόνο στα “χαρτιά” η ασφάλεια των πολιτών, 14/3/22).

Υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα (χωρίς σκοπό τις περισσότερες φορές), μοιρασμένες δυνάμεις σε πανεπιστήμια, φύλαξη υψηλών προσώπων, έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού, εικονικό πρόγραμμα περιπολιών, ανεκτικότητα, συμφέροντα, ασυδοσία και πολλά ακόμη, τα οποία ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν βρίσκει λύσεις και αφήνει τα ζητήματα να διογκώνονται σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.

Μπροστά σε όλα αυτά, η κυβέρνηση σιωπά και αρκείται σε υποσχέσεις και εξαγγελίες χωρίς πραγματικά εφαρμόσιμο σχέδιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας και κυρίως χωρίς θέληση και πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσεων. Βάζει απέναντι τους πολίτες και αδιαφορεί επιδεικτικά για τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να ζήσουν.

Η εγκληματικότητα στην Ανατολική Αττική θεριεύει καθημερινά με την κυβέρνηση να κωφεύει και τους πολίτες να απαιτούν το αυτονόητο, το δικαίωμα να νιώθουν και να είναι ασφαλείς!

*Λάζαρος Καραούλης μέλος κεντρικής πολιτικής επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής