Στο σημαντικό έργο που έχει υλοποιηθεί, αλλά και στα όσα έχουν προγραμματιστεί, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, μιλώντας στο «Π»

Ο κ.Μπουρνούς ανέπτυξε τον σχεδιασμό του ώστε ο δήμος του να περάσει «στην ψηφιακή εποχή» αλλά και να αποκτήσει «ευρωπαϊκές – σύγχρονες υποδομές». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης και στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο, τονίζοντας πως «είμαστε πάντα πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, και αυτό θα συνεχιστεί».

Πόσο προετοιμασμένος είναι ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου για να αντεπεξέλθει στην αντιπυρική περίοδο;

Οι εργασίες πρόληψης για τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων καθώς και για την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους στις ιδιωτικές εκτάσεις έχουν τη φετινή περίοδο ενταθεί, ο δε έλεγχος συμμόρφωσης από φέτος θα γίνεται και με χρήση τεχνολογίας (drown).

Τα ποσά τα οποία διατίθενται μέχρι σήμερα από την Κεντρική Διοίκηση είναι υποπολλαπλάσια των πραγματικών αναγκών για μία πραγματική αντιπυρική θωράκιση που θα δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Με βάση αυτό το πλαίσιο είμαστε πάντα πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, και αυτό θα συνεχιστεί μέχρις ότου η πολιτική προστασία αποτελέσει βασική προτεραιότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τι συνέπειες έχει στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου;

Η ενεργειακή κρίση αυξάνει υπέρμετρα το λειτουργικό κόστος, κυρίως γιατί ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου έχει ανεξάρτητο δίκτυο ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ και άρα σημαντικά κόστη για τις ενεργοβόρες των αντλιοστασίων που δεν έχουν οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής, αφού η υδροδότησή τους γίνεται από την ΕΥΔΑΠ.

Η προνοητικότητα της διοίκησής μας για τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού με τεχνολογία led από το 2019 και η εφαρμογή πολιτικών ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων συνετέλεσαν στο να μην καταρρεύσει οικονομικά ο δήμος και να μη μετατοπιστεί αυτό το κόστος στους πολίτες.

Αν δεν υπάρξει σύντομη διόρθωση και οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ, πολύ σύντομα αυτό το κόστος θα μεταφερθεί στους πολίτες, και αυτό θα εντείνει ακόμα περισσότερο τον υπό κατάρρευση οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για να εξέλθουμε από ένα τούνελ, που μέχρι σήμερα δεν περνάει αχτίδα φωτός.

Είστε περίπου στο μέσον της δεύτερης θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Ένας δήμος με το δεύτερο επιβατηγό λιμάνι της χώρας διψούσε με τις υποδομές που στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.Σήμερα στον τόπο μας υλοποιούνται τα έργα αποχέτευσης, η αποκατάσταση των υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ εντάχθηκαν τέσσερις πολεοδομικές ενότητες στο σχέδιο πόλης (Πευκώνας, Σκουφέικα, Κόκκινο Λιμανάκι, Τοπικό Ρυμοτομικό Αποκατάστασης Πυρόπληκτων), πρόσφατα, στις 10 Ιουνίου.

Ταυτόχρονα, αναμένουμε την εγκατάσταση του αναδόχου για την υλοποίηση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου αναβάθμισης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ, την κατάθεση εντός Ιουλίου 2022 της πρότυπης πρότασης για την έλευση της Αττικής Οδού στο Λιμάνι της Ραφήνας καθώς και του Προαστιακού που έχει δημοπρατηθεί και θα έρθει υπογειοποιημένο στην πόλη, συνολικού προϋπολογισμού 664 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις αναμένουμε, μέχρι το τέλος του 2022, τη δημοπράτηση του εμβληματικού έργου στο ΕΣΠΑ 2021-2027, αυτό του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, τη δημοπράτηση της μοναδικής στη χώρα διαδημοτικής Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, προϋπολογισμού 27 ευρώ, καθώς και την εγκατάσταση δικτύου Φυσικού Αερίου με έκχυση υδρογόνου στο κέντρο της πόλης.

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου αλλάζει,περνώντας στην ψηφιακή εποχή, δημιουργώντας ευρωπαϊκές – σύγχρονες υποδομές.

Πώς εξελίσσονται το δημοτικό έργο και η υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής;

Η πολυπλοκότητα της ταυτόχρονης παρουσίασης όλων αυτών των μεγάλων έργων υποδομής απαιτεί συντονισμό από τη δημοτική μας αρχή, και σε αυτό δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα ώστε να πετύχουμε βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Μέχρι σήμερα τα καταφέρνουμε ιδανικά και τηρούμε απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν κατατεθεί.

Πρωτιά στα βιοαπόβλητα και δεύτερη θέση στην ανακύκλωση. Πώς κατάφερε ο δήμος σας αυτή τη σημαντική επιτυχία;

Από την αρχή της θητείας μας, θέσαμε ως στόχο τη μετάβαση στην εποχή της ανακύκλωσης, κινούμενοι μακριά από πρακτικές ταφής του παρελθόντος.

Η ευκαιρία που μας έδωσε η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με την ΠΕΔΑ –δηλαδή το σύνολο των ΟΤΑ του Νομού Αττικής– με την παροχή εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, καφέ κάδοι) καθώς και οι υψηλοί στόχοι που έθεσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σε συνδυασμό με τη δική μας θέληση να εφαρμόσουμε πρακτικές διαλογής-συλλογής στην πηγή για τη συλλογή βιοαποβλήτων μάς οδήγησε στην κορυφή στη συλλογή βιοαποβλήτων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αναρριχηθήκαμε στη 2η θέση συνολικά στην ανακύκλωση, ανάμεσα στους 66 δήμους της Αττικής, διευρύνοντας συνεργασίες με πιστοποιημένους φορείς ανακύκλωσης και αδειοδοτώντας τη μοναδική εγκατάσταση στην Αττική για προσωρινή εναπόθεση και επεξεργασία φυτικών υπολειμμάτων.

Κοιτώντας το άμεσο μέλλον, προβλέπουμε ότι την επόμενη χρονιά, το 2023, θα είμαστε ως δήμος στο ψηλότερο σκαλοπάτι συνολικά της ανακύκλωσης όλων των ειδών-ρευμάτων, γιατί επενδύουμε συνειδητά σε μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κληροδοτώντας στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο