Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κα Ματίνα Παγώνη, μίλησε στον Ρ/Σ«Παραπολιτικά», αναφορικά με την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

“Κατ’ αρχήν ο ιός δεν επανήλθε, εδώ υπήρχε μαζί με τις υποπαραλλαγές του απλώς ήταν σε μικρή ύφεση. Αναμενόμενο ήταν γι’ εμάς ότι αυτή την περίοδο και το είχαμε πει, ότι θα είχαμε έξαρση και οι λόγοι είναι ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Ήδη στην Ευρώπη είχαμε τα δείγματα εδώ κι ένα μήνα γιατί συνήθως σε εμάς τα
κρούσματα έρχονται περίπου μετά από ένα μήνα. Είχαμε τις πληροφορίες ότι θα είχαμε κι εμείς εδώ την Ο4 και την Ο5 οι οποίες είναι αρκετά μεταδοτικές και κάνει τα δυο εικοσιτετράωρα 39-40 πυρετό, που λίγο εκεί φοβίζει τον κόσμο αλλά δεν χρειάζεται”, ανέφερε αρχικά η κα. Παγώνη.

Η ίδια, εξήγησε ότι “τα εμβόλια είναι για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε τις επιπλοκές του ίου τις οποίες κάνει και να μπορεί ο κόσμος να περνάει τη νόσο με πιο απλά συμπτώματα. Δεν σημαίνει ότι κάνεις το εμβόλιο και δεν θα νοσήσεις. Όσον αφορά το χάπι, το οποίο είναι πάρα πολύ καλό και πρέπει να δίνεται την 3η έως 5η μέρα το αργότερο, είναι για συγκεκριμένες ομάδες και προλαβαίνει την νοσηλεία σε νοσοκομείο και τη διασωλήνωση του αρρώστου. Αυτός είναι ο σκοπός του χαπιού και μάλιστα για τις ομάδες πάνω από 60, που οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να το παίρνουν γιατί έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα”.

Αναφορικά με το αίτημα για επιστροφή της μάσκας στους κλειστούς χώρους, η κα. Παγώνη ανέφερε, “πως η μάσκα δεν έπρεπε να βγει, έπρεπε να βγει γύρω στις 10 Ιουλίου για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους ανθρώπους με την μάσκα η οποία σώζει ζωές γιατί οι υποπαραλλαγές ήταν εδω, η νόσος είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να παρθεί άλλο μέτρο, ο καθένας ξέρει ποτέ θα φορέσει μάσκα και ποτέ θα την βγάλει”.

Ερωτηθείσα αν έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία απάντησε: “Φυσικά κι έχουνε αυξηθεί, είναι πάνω από 40%-41%. Ήδη ανοίξαμε κρεβάτια σε πολλά νοσοκομεία επιπλέον για ασθενείς covid. Βέβαια αυτό είναι ένα θέμα που μας δημιουργεί πρόβλημα γιατί εμείς είχαμε στόχο να εξυπηρετήσουμε όσο γίνεται τους non-covid ασθενείς με τα χειρουργεία τους, με τα προβλήματα τους για να ξεφύγουμε από τις λίστες που υπήρχαν, τώρα λίγο ζοριζόμαστε με αυτό το θέμα με τους covid ασθενείς. Θεωρώ ότι μέχρι τις 15 περίπου θα είναι η έξαρση και μετά θα έχουμε ύφεση, μετά μπορεί να ξανά έχουμε έξαρση. Έτσι θα πάει όλο το καλοκαίρι. Προσοχή απ’ όλους μας χρειάζεται και ψυχραιμία”.