Ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ανέφερε πως η μοναδική εγγύηση της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων στη Κύπρο είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί ως αποτρεπτικής δύναμης και αυτό περιλαμβάνεται στη νέα πολιτική που ασκεί ο ίδιος και η Άγκυρα.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, υποστήριξε ότι «θα μπορούσαμε να μοιραστούμε το νερό, τον ηλεκτρισμό και τους υδρογονάνθρακες κατά τρόπο που θα ωφελήσει τους δύο λαούς», επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η αντίληψη των Ελληνοκυπρίων για τη βάση της ομοσπονδίας είναι η υλοποίηση του ονείρου της ένωσης για μετατροπή του νησιού σε ελληνικό με την πάροδο του χρόνου Είπε ακόμα0 ότι γίνονται πολλές επενδύσεις και καλύφθηκε μεγάλη απόσταση στον τομέα του τουρισμού και πρόσθεσε ότι στα «πανεπιστήμια» των κατεχομένων φοιτούν φοιτητές από διαφορετικές 144 χώρες.

Ευχαριστώντας εκ νέου τον πρόεδρο Έρντογαν επειδή «υπενθύμισε για άλλη μια φορά στην άλλη πλευρά την παρουσία της τδβκ (ψευδοκράτος)», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ειδικά κατά τις εθνικές επετείους η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και ότι θα επιτύχουν αυτόν τον εθνικό τους στόχο.

«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. Η Τουρκία έχει λόγο στο παρελθόν και στο μέλλον του νησιού και στηρίζει αυτή την πρόταση για λύση δύο κρατών. Αφού δεν έφερε αποτέλεσμα ακόμα και μετά από 50 χρόνια μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας, τελείωσαν όλες οι συνομιλίες ου έγιναν. Η Τουρκία είναι εμπλεκόμενο μέρος. Δεν υπάρχει το ότι η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους. Ουσιαστικά αυτό εξυπηρετεί την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι γνωστός ο ιδιοκτήτης αυτού του νησιού, είναι γνωστή η ιστορία του, το δίκαιό του, ο νόμος του. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ειρήνη και την ηρεμία σε αυτό το νησί».

Ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι «συνομιλητής μας είναι η Τουρκία. Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τους Τούρκους της Κύπρου. Στη χώρα μας υπάρχουν αθλητές που πέτυχαν μεγάλες επιτυχίες. Αυτό προκαλεί περηφάνεια».