Αυξήσεις 30% και 40% παρατηρούνται στις νέες μισθώσεις κατοικιών, εντείνοντας τον πονοκέφαλο για χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία δεν διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι μεσίτες, τον Σεπτέμβριο το πρόβλημα αναμένεται να γίνει οξύτερο κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις, τόσο στις τιμές πώλησης των κατοικιών, όσο και στα ενοίκια.

«Τα μικρά διαμερίσματα, τα οποία νοικιάζονται πολύ ευκολότερα, αυτήν τη στιγμή είναι δυσεύρετα», όπως δηλώνει στο «Π» μεσίτης που δραστηριοποιείται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό ότι οι νέες μισθώσεις σε δυάρια και τριάρια εμφανίζονται στην αγορά με «καπέλο» 100-150 ευρώ! Ενδεικτικά, ένα δυάρι στην περιοχή του Λυκαβηττού ενοικιάστηκε προς 900 ευρώ, ενώ πριν νοικιαζόταν προς 650 ευρώ! Στα Κάτω Πατήσια, κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό, μια γκαρσονιέρα 38 τ.μ. ενοικιάστηκε 350 ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ενοίκια προστίθενται και οι υψηλές δαπάνες διαβίωσης, λόγω των λογαριασμών ρεύματος και των κοινοχρήστων.

«Καυτός» Αύγουστος με νέο… χαράτσι!

Εκτιμάται ότι μέσα στον Αύγουστο θα υπάρξει και νέο κύμα αυξήσεων των μισθωμάτων τόσο στις κλασικές φοιτητουπόλεις, όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να επιτύχουν τις καλύτερες τιμές επικαλούμενοι το ακριβό κόστος ζωής. Το πρόβλημα με τα υψηλά ενοίκια γίνεται ακόμη μεγαλύτερο στις περιοχές όπου τα ακίνητα θεωρούνται «πρώτης προβολής». Η εικόνα των μεσιτών κάνει λόγο για απλησίαστα ενοίκια κυρίως στα νότια προάστια, στις περιοχές πέριξ της Ακρόπολης, αλλά και κοντά σε όλους τους σταθμούς μετρό.

Τι ισχύει

Να σημειωθεί ότι στις υφιστάμενες μισθώσεις ισχύουν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί με βάση το μισθωτήριο συμβόλαιο και προβλέπουν αυξήσεις με βάση τον πληθωρισμό. Για την επαγγελματική στέγη, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει πλαφόν 3%, ωστόσο, για τις κατοικίες, το ποσοστό αυτό μέσα στο 2023 αναμένεται να είναι μεγαλύτερο, καθώς λαμβάνεται υπ’ όψιν ο πληθωρισμός του προηγούμενου έτους.

Για τις μισθώσεις που δεν έχουν συμπληρώσει τριετία, προβλέπεται ότι η αύξηση καθορίζεται με βάση το 75% του ετήσιου τιμάριθμου. Δηλαδή, αν ο μέσος πληθωρισμός διαμορφωθεί φέτος στο 6%, η νόμιμη αύξηση που μπορεί να ζητήσει ο ιδιοκτήτης δεν πρέπει να ξεπερνά το 4,5%, κάτι που ισχύει και για τις επαγγελματικές μισθώσεις.

Οι ενοικιαστές «πληρώνουν» τις αυξήσεις

Η εκτίναξη του πληθωρισμού, η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και της ζήτησης για κατοικίες τύπου Airbnb, οι σταθμοί του μετρό και η εύκολη πρόσβαση σε συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ, οι σχεδόν μηδενικοί τόκοι καταθέσεων και οι αυξήσεις στους μισθούς τροφοδοτούν την αυξητική τάση των ενοικίων.

Οι ιδιοκτήτες μετακυλίουν το ακριβό κόστος ζωής στους νέους ενοικιαστές, αν και πάντα υπάρχει το ρίσκο να βρεθούν στο τέλος αντιμέτωποι με απλήρωτα μισθώματα αλλά και λογαριασμούς. Ταυτόχρονα, στις περιοχές όπου ανακοινώνονται μεγάλα έργα υποδομής στις συγκοινωνίες, παρατηρούνται εντυπωσιακές αυξήσεις, καθώς ένα σημαντικό κριτήριο για την εξεύρεση κατοικίας είναι η εύκολη πρόσβαση στην εργασία, καθώς τα καύσιμα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και οι καταναλωτές αποφεύγουν κατά το δυνατόν τις συχνές μετακινήσεις με αυτοκίνητο, από και προς την εργασία τους.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των μισθώσεων κατοικιών έχουν προσλάβει εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις, καθώς παρατηρούνται περιπτώσεις όπου μισθωτός, ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ, μπορεί να πληρώνει ενοίκιο ακόμη και 350 ευρώ για ένα μικρό διαμέρισμα, δαπανώντας δηλαδή το 50% του μηνιαίου εισοδήματός του! Τα πράγματα είναι λίγο… καλύτερα για ζευγάρι εργαζομένων που έχουν μηνιαία εισοδήματα γύρω στα 1.500 ευρώ και κατοικούν σε τριάρι με μηνιαίο μίσθωμα 450 ευρώ, αφού τότε η μηνιαία δαπάνη, ως ποσοστό του εισοδήματος, διαμορφώνεται στο 30%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν μονόδρομο την αύξηση των ενοικίων, ώστε να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Επιπλέον, η επένδυση σε ακίνητο είναι ασύγκριτα πιο αποδοτική σε σχέση με τις καταθέσεις. Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος, αξίας 80.000 ευρώ, μπορεί να αποφέρει ετήσιο μίσθωμα προ φόρων 4.000 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό, τοποθετούμενο σε «κλειστό» τραπεζικό λογαριασμό, θα αποφέρει στην καλύτερη των περιπτώσεων 500 ευρώ!

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο