Δύο σημεία από τις δηλώσεις των προέδρων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου (επενεκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΕΒ) και Αθανάσιου Συριανού (εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ) αντίστοιχα, συνοψίζουν τους προβληματισμούς των δυο φορέων, για την πράσινη μετάβαση και το ενεργειακό κόστος.

Από τις εκδηλώσεις των ετήσιων γενικών τους συνελεύσεων στα μέσα Ιουνίου, τα δύο αποσπάσματα:

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος,πρόεδρος του ΣΕΒ-Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών:«Όλοι συμφωνούμε για επιτάχυνση των ΑΠΕ και μακάρι να μπορέσουμε να πάμε πολύ πιο γρήγορα. Όλοι το πιστεύουμε, αλλά ας μην πιστέψουμε εκ προοιμίου ότι αυτό από μόνο του αρκεί, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα έχουμε τα επόμενα αρκετά χρόνια, όχι μόνο σήμερα».

Αθανάσιος Συριανός, πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και ΣτερεάςΕλλάδος: «Οι πολιτικές παρεμβάσεις σε εθνικό ή και ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές ενέργειας δεν αρκούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις των υπέρογκων αυξήσεων».

Έσπασαν ταμπού

Υπάρχουν (άραγε) περιθώρια αισιοδοξίας; Αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ δίνοντας ο ίδιος την απάντηση: «Τα τελευταία χρόνια έσπασαν ταμπού του παρελθόντος. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι, παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες, υπάρχει ευρεία συναίνεση στο ότι απαιτούνται επενδύσεις και ρίσκο για να πάει μπροστά ο τόπος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είπε: «Στηρίζουμε ενεργά τις πρωτοβουλίες, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για την πράσινη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Διασφαλίζοντας βεβαίως ταυτόχρονα ότι προστατεύεται η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας από τον εν δυνάμει αθέμιτο εκτός ΕΕ ανταγωνισμό.Ζητάμε από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό».

Τρεις είναι οι πρωταρχικές οριζόντιες προτεραιότητες που οφείλουμε να αγκαλιάσουμε, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ: Η ψηφιακή επανάσταση, η ενίσχυση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και η πράσινη ανάπτυξη. Το κράτος μπορεί να συμβάλει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας. Αναπτύσσοντας ένα σαφές, σοβαρό, αλλά υποστηρικτικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Αποφεύγοντας τον ρόλο του επιχειρηματία, στον οποίο έχει κατ’ επανάληψη αποτύχει.

Ανταγωνισμός καινοτομίας

Απ’την πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ Αθανάσιος Συριανός διευκρίνισε στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου:Στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας, ο ανταγωνισμός δεν είναι πρωτίστως ανταγωνισμός κόστους, αλλά ανταγωνισμός καινοτομίας τόσο σε ό,τι αφορά το προϊόν όσο και τις διαδικασίες και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως«η εκτίναξη στις τιμές ενέργειας, οι διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού και τα επικείμενα σημεία συμφόρησης στον ενεργειακό εφοδιασμό επιβραδύνουν το παγκόσμιο και εγχώριο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, επηρεάζοντας σημαντικά και τη χώρα μας, που δοκιμάζεται ξανά».

Για την ελληνική βιομηχανία,πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, «το πρόβλημα της πρόσβασης σε ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας προϋπήρχε της ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές ενεργείας και δικτύων να είναι σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο των άλλων χωρών της Ευρώπης».Είναι σημαντικό «να υπάρξει απλοποίηση διαδικασιών και άμεση διαθεσιμότητα αδειοδοτήσεων, με προτεραιότητα στα δίκτυα για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από τη βιομηχανία».

Κλιματικές φιλοδοξίες

Για τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο: «Δεν πρέπει η κρίση να αποτελέσει άλλοθι για να βάλουμε “νερό στο κρασί μας” όσον αφορά τις κλιματικές φιλοδοξίες, Όμως, τα δεδομένα έχουν σαφώς αλλάξει. Και όπως έλεγε και ο JohnMaynardKeynes: “Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, εγώ αλλάζω τη γνώμη μου. Τι κάνετε εσείς, κύριε;”.Υπάρχει, πλέον, μία διαφορετική γεωπολιτική πραγματικότητα. Το πώς θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος κόσμος την Ευρώπη και πώς θα διαπραγματευτούμε έχει αλλάξει. Το κόστος ενέργειας έχει αλλάξει. Νομίζω ότι σε επίπεδο Ευρώπης –διότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την Ευρώπη– έχουμε μια αδράνεια την οποία πρέπει να επανεξετάσουμε, όχι το αν αλλά το πώς θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που μόλις έγινε πιο δύσκολη. Σε αυτήν χαίρομαι και δεν αμφιβάλλω, γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης(συμμετείχε σε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα) ξέρει τα θέματα αυτά από προηγούμενο έντιμο βίο στα θέματα περιβάλλοντος, τα ξέρει πάρα πολύ καλά. Ελπίζω ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να ισορροπήσουμε στο δύσκολο “τρίγωνο”: κλιματική αλλαγή, ασφάλεια ενεργειακή και κόστος ενεργειακό και ανταγωνιστικότητα βιομηχανίας. Και σε αυτό το “τρίγωνο” υπάρχουν για τα επόμενα χρόνια πολύ δύσκολες ισορροπιστικές προκλήσεις. Και μαγικές λύσεις, όπως είπαμε, δεν υπάρχουν».

Σημειώνεται ότι«η άμεση συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ υπολογίζεται σήμερα περίπου στο 10%.Όμως το ποσοστό αυτό υποτιμά τη συνεισφορά της.Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ (2018), σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ και της απασχόλησης οφείλεται στην άμεση, έμμεση ή προκαλούμενη επίδραση της μεταποίησης. Ο συνολικός πολλαπλασιαστής της μεταποίησης στο ΑΕΠ είναι 2,8 και στην απασχόληση 3,5, ωφελώντας και τις υπηρεσίες και το εμπόριο και δημιουργώντας ένα ζωτικό οικοσύστημα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η μεταποίηση αντιπροσωπεύει το 44% των συνολικών εξαγωγών.Η αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο ΑΕΠ, λοιπόν, έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Δεν είναι τυχαία, συνεπώς, η στόχευση της ΕΕ να αυξήσει τη συμμετοχή της μεταποίησης σε 20% σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πρωταρχικός στόχος του ΣΕΒ είναι: Να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα σε 10 χρόνια.

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο