«Με την αισχροκέρδεια φτωχοποιούν τη μεσαία τάξη, με τα νομοσχέδια ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία», αποφαίνεται ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, βουλευτής Θεσσαλονίκης, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ξεκαθαρίζει δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «τάσσεται με το μέρος του λαού, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τους ολιγάρχες – νταβατζήδες».

Θεωρεί πως «Το καθεστώς Μητσοτάκη άφησε τη Θεσσαλονίκη έρμαιο των προβλημάτων της» και δηλώνει σίγουρος για την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές.

Σας πείθει ο πρωθυπουργός, όταν λέει πως θα εξαντλήσει την τετραετία; Εσείς είστε έτοιμοι για κάλπες;

Εδώ δεν πείθει τους βουλευτές του… εμάς θα πείσει; Την ίδια ώρα που ομνύει στη σταθερότητα, καλλιεργεί την προεκλογική αστάθεια και αβεβαιότητα.

Εμείς από τον Δεκέμβριο του 2021 ζητούμε εκλογές, καθώς η εξαγγελία Μητσοτάκη περί εξαντλήσεως της τετραετίας μάλλον ως απειλή εκλαμβάνεται από τους πολίτες –«θα σας εξαντλήσουμε»–, καθώς η εξάντληση των ευάλωτων πολιτών και της μεσαίας τάξης από την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τον πληθωρισμό, τα νέα κόκκινα δάνεια τους τελευταίους 12 μήνες έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Είναι εφικτή η πρωτιά και η διάψευση των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεύτερο και με διαφορά από τη ΝΔ;

Ο ανέμελος επικοινωνιακός μητσοτακισμός εξειδικεύεται στο δίλημμα: με τον λαό ή με τους ολιγάρχες – νταβατζήδες; Ο Μητσοτάκης αποφάσισε εδώ και τρία χρόνια να είναι με τους νταβατζήδες – ολιγάρχες. Με την αισχροκέρδεια αφαιρεί εισόδημα από τις τσέπες των ευάλωτων πολιτών, φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη, για να φουλάρει τα υπερκέρδη των νταβατζήδων.

Εμείς με τις «Επτά δεσμεύσεις Τσίπρα» από το Περιστέρι αποσαφηνίσαμε τα μετεκλογικά μας βήματα:

* Κανένα νοικοκυριό δεν θα ξοδεύει τρεις μισθούς για ρεύμα και βενζίνη.

* Η χώρα θα αποκτήσει ξανά ισχυρή εργατική νομοθεσία, κανόνες και αρχές.

* Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

* Νέο ΕΣΥ πλήρως στελεχωμένο.

* Επιστροφή αναδρομικών.

* Κανένας νέος δεν θα στερηθεί το δικαίωμα να σπουδάσει στην Ελλάδα.

* Δικαίωμα των νέων στη στέγη με στεγαστική πολιτική.

Οι αντιπαλότητες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορούν να ξεπεραστούν στο πνεύμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και πώς;

Ζητούμενο η κυβέρνηση δημοκρατικής-προοδευτικής συνεργασίας, για την οποία πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν προκύπτει. Γιατί όμως;Φουσκώνει το ζυμάρι χωρίς μαγιά; Ποια είναι η μαγιά εν προκειμένω; Η εντολή του ελληνικού λαού. Μαζί με τον λαό είμαστε τα πάντα. Χωρίς τον λαό είμαστε μηδέν.Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και θα δώσει τον συσχετισμό πολιτικής δύναμης.

Τα κόμματα θα σεβαστούν τη βούληση του ελληνικού λαού;Θα σεβαστούν την ψήφο τους υπέρ της απλής αναλογικής, που οδηγεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή θα αρνηθούν την πραγματικότητα, που όταν δεν βολεύει τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα; Θα επιτρέψουν στο λαϊκό καταλύτη-μαγιά να φουσκώσει τη ζύμη της κυβερνητικής συνεργασίας;

Πίστη μου αποτελεί ότι το ένστικτο αυτοσυντήρησής τους, εάν δεν παρέμβουν στην τελική τους κρίση εξωθεσμικοί παράγοντες συμφερόντων, θα τους οδηγήσει να πράξουν το εθνικά και κοινωνικά αναγκαίο και εφικτό.

Εκείνη θα είναι η ώρα του μεγάλου ναι ή του μεγάλου όχι.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι εδραία πεποίθησή μας είναι ότι στις επόμενες εκλογές θα είμαστε πρώτο κόμμα και με διαφορά, όποτε και να στηθούν οι κάλπες, προκειμένου να σχηματισθεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Εκλέγεσθε στη Θεσσαλονίκη. Τι προσδοκά ένας Βορειοελλαδίτης πολίτης από μια νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Το καθεστώς Μητσοτάκη άφησε τη Θεσσαλονίκη έρμαιο των προβλημάτων της:

-Δεν έγινε μεταμόσχευση ήπατος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης λόγω ελλείψεως αναισθησιολόγου. Αναλογιστείτε να είστε ο ασθενής ή οι συγγενείς του ασθενούς που περιμένει να κρατηθεί από τη ζωή και τον ενημερώνουν ότι δεν θα γίνει η μεταμόσχευση,γιατί το νοσοκομείο δεν έχει αναισθησιολόγο.

-Έχουν περάσει τρεις μήνες από τη φωτιά στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου«Παπανικολάου», όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι ζημιές ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί. Μετά τους 7.500 νεκρούς της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη αντί για ενίσχυση έχουμε διάλυση του ΕΣΥ.

-Την ίδια ώρα τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλονίκης παραμένουν μελέτες στα συρτάρια. Πλημμύρισαν σπίτια, περιουσίες,υπόγεια στη Θεσσαλονίκη και στο σύνθημα «όλη η Ελλάδα είναι μπλε» δήμαρχοι,περιφερειάρχες, κυβέρνηση απόντες.

Αυτή είναι η εικόνα εγκατάλειψης της Θεσσαλονίκης, από το μετρό μέχρι τον ΟΑΣΘ και από τα αντιπλημμυρικά μέχρι τα νοσοκομεία όλα «έχουν χτυπήσει πίσω».

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο