Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση – πεύκα και πουρνάρια – στο Νταού Πεντέλης και συγκεκριμένα πάνω από τη Μονή Παντοκράτορος.

Δραματική είναι η κατάσταση στο Ντράφι καθώς, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, στις φλόγες έχουν παραδοθεί 5 με 6 σπίτια.

Την ίδια ώρα η πυροσβεστική βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο μέτωπα: Πρόκειται για ένα μέτωπο που κινείται αργά προς το βουνό και ένα δεύτερο (το δύσκολο μέτωπο) που κινείται νότια προς Ντράφι – Νέα Πεντέλη. Επίσης δόθηκε εντολή εκκένωσης από το Ντράφι προς την Παλλήνη. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βοηθούν τους κατοίκους στην εκκένωση.

Διακοπή κυκλοφορίας

Εξαιτίας της φωτιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων – σύμφωνα με ενημέρωση της Τροχαίας –

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μήνυμα μέσω του 112 για τους κατοίκους των γύρω περιοχών μέσω του οποίου τους καλεί να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Μεγάλη κινητοποίηση από έδαφος και αέρα

Από εδάφους επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 22 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες. Την ίδια ώρα από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα (το ένα είναι του Στρατού και το άλλο συντονίζει την επιχείρηση).

Παράλληλα αναμένεται να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις ενώ  δόθηκε εντολη σε 3 Tractores και 1 Chinoock και είναι στον αέρα. Συνδρομή παρέχει μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβέστών και υδροφόρες ΟΤΑ. Σημειώνεται πως η φωτιά είναι ορατή ακόμα και στον Πειραιά.

Φωτιά στην Πεντέλη: Εκκενώθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος έκανε γνωστό, μιλώντας στο ERTNews, ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών.

«Ήρθε μήνυμα από το 112 να είμαστε σε επιφυλακή όσοι βρισκόμασταν στην περιοχή. Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση ο Πρόεδρός μας για να απομακρυνθούμε από το σημείο» τόνισε ο κ. Γιάνναρος.

Εκτίμησε δε ότι οι άνεμοι υποχωρούν ήδη και θα υποχωρήσουν κι άλλο προς το βράδυ, ωστόσο από τις 4:00 το πρωί αναμένονται εκ νέου ισχυροί άνεμοι που θα φθάνουν ακόμα και τα 7 μπροφόρ. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ριπές ανέμου παραμένουν.