Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με ευρύτερη πλειοψηφία.
Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών», ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Η πλειοψηφία των άρθρων έλαβε ευρύτατη στήριξη, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις ενστάσεις που προέβαλε, προκειμένου να δικαιολογήσει το «παρών» έσπευσε να υπερψηφίσει 20 από τα συνολικά 34 άρθρα του νομοσχεδίου.
Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου υπήρξε παρέμβαση και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τον διχαστικό λόγο, την τοξικότητα και το «μακελειό χυδαιότητας».
Ταυτόχρονα, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσουν την στάση τους και να ψηφίσουν τις προωθούμενες ρυθμίσεις λέγοντας «Έχετε την ευκαιρία να κάνετε ένα μικρό βήμα και να υπερβείτε το κλίμα τοξικότητας που δυστυχώς έχει διαβρώσει όλο το πολιτικό διάλογο. Λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ας εξυγιάνουμε το περιβάλλον της. Έχουμε ανάγκη από σταθερότητα και ενότητα όχι από χυδαιότητα. Από ευθυκρισία και όχι από υποκρισία. Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας. Διαφορετικά η ίδια Δημοκρατία θα εξοστρακίσει όσους στην πράξη την υπονομεύονται».
Ο πρωθυπουργός, τόνισε, πως «με τις διατάξεις δοκιμάζεται η προοδευτική κατεύθυνση κάθε πολιτικής δύναμης. Σε όλα αυτά τα μικρά που όλα μαζί συνθέτουν τα μεγάλα. Έχουμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε όλοι στις ρυθμίσεις αυτές που θέτουν την χώρα στην τροχιά -στην πρωτοπορία- των αναπτυγμένων κρατών. Από την πλευρά μας μπορώ να το πω: αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε κυβέρνηση της προόδου. Με ορίζοντα όσα πρέπει να γίνουν σας λέω ότι θα μείνουμε στο δρόμο των τολμηρών αλλαγών. Καλώ την αξ αντιπολίτευση να αλλάξει την στάση της και να μετατρέψει το παρών σε ΝΑΙ ώστε για ένα ζήτημα που δεν χωρά διακρίσεις -σε αυτά τα ελάχιστα- να συμφωνήσουμε και να μην αποτελούν όλα πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση».
Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως:
– αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας
– τα αιτήματα των γυναικών θα εξετάζονται από την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία θα αξιολογεί, αν η διαδικασία είναι ασφαλής για την εκάστοτε γυναίκα
– δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους
– καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων
– επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου.