«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μέσω δημοσιευμάτων του κυριακάτικου τύπου πέφτει στο κενό όταν οι βαρύγδουποι τίτλοι αυτοδιαψεύδονται από το ίδιο το περιεχόμενο του ρεπορτάζ», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε κατηγορίες περί πλημμελούς και καθυστερημένης χρηματοδότησης των ΟΤΑ για πυροπροστασία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, στο σκέλος της πάγιας χρηματοδότησης ενισχύθηκαν όλοι οι δήμοι «πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά» και συγκεκριμένα στα τέλη Μαρτίου με συνολικό ποσό 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) και επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ οι Σύνδεσμοι Δήμων της Αττικής.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενισχύθηκαν τον Ιούνιο 48 δήμοι και 7 σύνδεσμοι δήμων, με ποσό συνολικού ύψους 5,62 εκατ. ευρώ. για καθαρισμούς και διανοίξεις οδών.

Όπως αναφέρει ο κ. Πέτσας, επιπλέον, φέτος, για πρώτη φορά, διατίθενται πόροι ύψους περίπου 72 εκατ. ευρώ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (50 εκατ. ευρώ) και του Τακτικού Προϋπολογισμού (22 εκατ. ευρώ) για προληπτικούς καθαρισμούς δασών έκτασης 78.000 στρεμμάτων, για διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων συνολικού μήκους 12.000 χιλιομέτρων, καθώς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων.

«Επομένως, διαθέτουμε φέτος συνολικούς πόρους που ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, μια τεράστια επένδυση για την αντιπυρική περίοδο. Με σχέδιο, ψυχραιμία και επαγγελματισμό στη διαχείριση των πύρινων μετώπων κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Και φυσικά απαιτείται η συνεργασία και η επαγρύπνηση όλων μας -κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης, εθελοντών και πολιτών. Και σίγουρα ένα τόσο κρίσιμο θέμα που άπτεται της κλιματικής κρίσης και εκτείνεται σε υπερεθνικό επίπεδο, όπως διαπιστώνεται σε πολλές χώρες της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης, δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση», σημειώνει στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», ο «Πέτσας έδωσε κονδύλια για πρόληψη πυρκαγιάς στα τέλη Ιουνίου», ενώ η εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» αναφέρει πως «έκοψαν δραματικά τις επιχορηγήσεις για πυροπροστασία σε Πάρνηθα και Πεντέλη».