Να κλείσουν τα πολιτικά στεγανά, ώστε να σταματήσουν οι διαρροές προς τη ΝΔ στελεχών με καταγωγή απότο πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Κώστα Σημίτη επιχειρούν το τελευταίο διάστημα στη Χαρ. Τρικούπη.

Πέρα από την υφέρπουσα φημολογία που καθημερινά θέλει διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να «μεταγράφονται» στη ΝΔ, η κίνηση που σήμανε συναγερμό ήταν η αποδοχή από την Εύη Χριστοφιλοπούλου της πρότασης του πρωθυπουργού, για να είναι η νέα πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Γκρίνια και δυσφορία

Στο στρατηγείο του Νίκου Ανδρουλάκη δεν κρύβουν τη δυσφορία τους και θεωρούν ότι είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια διεμβολισμού του ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός, διατηρώντας ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας με προβεβλημένα και ικανά στελέχη του κόμματος. Η πρώην υφυπουργός Παιδείας επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, που εργάζεται ως καθηγήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το τελευταίο διάστημα είχε πάρει αποστάσεις από τα κομματικά δρώμενα,ενώ πέρυσι είχε παραιτηθεί από το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,τον οποίο ενημέρωσε για τις προθέσεις της να αποδεχθεί την «πολύ τιμητική»πρόταση του πρωθυπουργού, όπως φέρεται να είπε για το ζήτημα του διορισμού της.

Από τη Βουλή

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, διότι ο διορισμός της πρέπει να περάσει από τη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, όπου, για να επιτευχθεί η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία 3/5, χρειάζονται και οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ, εκτός αν συμπράξει κάποιο άλλο κόμμα.Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, επειδή σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χαρίσουν τις εντυπώσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κρατούν «χαμηλά την μπάλα», δίνοντας άτυπη οδηγία προς τα κοινοβουλευτικά του στελέχη να καταψηφίσουν τον διορισμό της κας Χριστοφιλοπούλου.

Δεν έχει «κολλήματα»

Στο σημείο αυτό πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει, τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα, ότι δεν εγκλωβίζεται σε μικροκομματικές αγκυλώσεις αναφορικά με την επιλογή προσώπων τα οποία εκτιμά ότι θα ανταποκριθούν στους πολιτικούς σχεδιασμούς του.

Ήδη πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε την κάθοδο στην Α’ Αθηνών της Άννας Ροκοφύλλου, ενός στελέχους με «πολλά χιλιόμετρα» στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει δε να σημειωθεί το τιμητικό αλλά και συμβολικό «άνοιγμα» που έκανε με δύο κορυφαία στελέχη της παράταξης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ευάγγελο Βενιζέλο, το οποίο όμως ξεφεύγει από το «μικροκομματικό παζάρι» των μεταγραφών.

Τους… γείωσε

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe’s High-level Reflection Group), μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου ως υποψήφια της χώρας για τον ΟΑΣΑ, που έδωσε σκληρή μάχη και κυριολεκτικά στο παρά πέντε δεν νίκησε.

Με εξαίρεση αυτά τα δύο πρόσωπα που η στάση τους έχει αμιγώς υπερκομματικά χαρακτηριστικά, η πολιτική συμπεριφορά των στελεχών που επιλέγουν τη «φυγή από το μαντρί», σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της παράταξης, αποδίδεται στη «δίψα για αξιώματα», καθώς η στροφή στην ανανέωση τους έβγαλε στο περιθώριο. Μάλιστα υπενθύμιζαν με νόημα την αποστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ομιλία του στη Κέρκυρα:«Δεν δίνω έναν αγώνα για να γίνει ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο και να γίνουν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές ξανά υπουργοί και βουλευτές».

«Πράσινο» παράρτημα σε «μπλε» στρατόπεδο

Με βαθιές ρίζες στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη τέσσερα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη: Ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, που ξεκίνησε ως συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και με θητεία δίπλα στον Γιάννη Στουρνάρα και τον Παναγιώτη Πικραμμένο. Ο Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου και πυλώνας στήριξης του«Καλλικράτη». Η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1989 και γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2004 και από το 2009 έως το 2015. Αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διετέλεσε υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τώρα δίνει τη μάχη του σταυρού στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Δυτικής Αττικής. Συνολικά στη κυβέρνηση του 2019 υπήρχαν σε διάφορα πόστα 13 στελέχη από τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ.

Ξεχωριστή είναι και η επάνδρωση της θέσης του διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» από τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, που άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Διακαής μεταγραφικός πόθος για τη ΝΔ παραμένει ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης που θεωρείται ειδήμων επί των ενεργειακών θεμάτων και το όνομά του «παίζει πολύ ψηλά» σε κάθε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Προς το παρόν όμως ο πρώην υπουργός ανθίσταται, διατηρώντας αποστάσεις ασφαλείας από τις «πολιτικές συμπληγάδες». Εσχάτως ακούγεται (ως φήμη) και το όνομα του Χρήστου Βερελή για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

 

του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο