Ρυθμίσεις-«σκούπα» για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να δοθεί ανάσα σε πάνω από 6.000.000 οφειλέτες της Εφορίας, του ΕΦΚΑ, των τραπεζών και των Δήμων.

του Λουκά Γεωργιάδη
Το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εκτίναξη του πληθωρισμού οδηγούν ολοένα και περισσότερους οφειλέτες σε αδυναμία ανταπόκρισής τους στις ρυθμισμένες δόσεις. Έτσι, οι οφειλέτες της Εφορίας που βρίσκονται στο «κόκκινο» ανέρχονται σε 4.100.000 ΑΦΜ και στον ΕΦΚΑ πάνω από 500.000, ενώ 1 στα 3 ρυθμισμένα δάνεια έχουν «ξανακοκκινίσει».

Λόγω κερδοφορίας
Ειδικά για τις τράπεζες πρέπει να σημειωθεί ότι η επιστροφή στην κερδοφορία μετά από 12 χρόνια, σε συνδυασμό με την αυξημένη ρευστότητα λόγω καταθέσεων, ανοίγει τον δρόμο για πιο γενναίες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, έτσι ώστε να περιληφθούν περισσότεροι οφειλέτες στη ρύθμιση των 420 δόσεων του πτωχευτικού κώδικα και να σώσουν την περιουσία τους. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει πιο ευέλικτο πλαίσιο ρύθμισης των χρεών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού
συμβιβασμού και από τα funds, τα οποία δείχνουν… απροθυμία να διευκολύνουν τους πολίτες σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία και ενόψει ενός πραγματικά πολύ δύσκολου χειμώνα.

Οι δυνατότητες ρύθμισης
Η πληρωμή των οφειλών με βάση την πάγια ρύθμιση των 24 και 48 δόσεων αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό «εργαλείο» για τους οφειλέτες, ωστόσο το υψηλό επιτόκιο εξόφλησης αποτελεί τροχοπέδη, ώστε να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους.
Σημειώνεται ότι σήμερα, για τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει τεθεί σε ισχύ η δυνατότητα αποπληρωμής σε 2-12 δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως, είτε σε 13-24 δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%.
Τα ίδια επιτόκια ισχύουν και για τις έκτακτες οφειλές, που ρυθμίζονται σε 2-24 ή 25-48 δόσεις αντίστοιχα.

Σε αυτές τις ρυθμίσεις υπάγονται τα έκτακτα χρέη από φόρους κληρονομιάς, δωρεές, γονικές παροχές μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, πολεοδομικά πρόστιμα κ.λπ.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρισε την Παρασκευή 12 Αυγούστου