Συνεχίζεται η ανάκαμψη του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον κλάδο της κατασκευής, παρά τις προκλήσεις που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τον κλάδο με την άνοδο των τιμών των υλικών κατασκευής, με την θυγατρική ΑΚΤΩΡ να εστιάζει στην ανάληψη κερδοφόρων έργων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης υπέγραψε συμβάσεις συνολικής αξίας 321 εκατ. ευρώ, ενώ μετά το τέλος Ιουνίου υπεγράφησαν και νέες συμβάσεις αξίας 24 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν εξασφαλισθεί νέα έργα ύψους 950 εκατ. ευρώ, οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν, ανεβάζοντας το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της στα 2,8 δισ. ευρώ.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεισέφεραν περίπου το 65% των εσόδων του κλάδου Κατασκευής, ενώ αντιπροσωπεύουν το 61% του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου (συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων).

Επιπρόσθετα, η ΑΚΤΩΡ θα είναι ο κατασκευαστής των έργων του Ομίλου στις Γούρνες Ηρακλείου καθώς και στο κτήμα Καμπά στην Κάντζα Αττικής, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 350 εκατ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κλάδος της κατασκευής να παρουσιάσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 έσοδα 244,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 29,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, κατά το οποίο τα έσοδα είχαν ανέλθει σε 189,4 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα EBITDA του κλάδου Κατασκευής, για το πρώτο εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε κέρδος 0,1 εκατ. έναντι ζημιών 54,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Για το β΄τρίμηνο του 2022, τα ΕΒΙTDA κατέγραψαν ζημιές 21,3 εκατ. ευρώ έναντι 193 εκατ. ευρώ (το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) επηρεαζόμενα από τις αποζημιώσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ σε οδηγούς που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό στην πρόσφατη κακοκαιρία, καθώς και από την καταβολή αποζημίωσης 26,2 εκατ. ευρώ σε διαιτησία στο Κατάρ.

Σημαντικά τα κέρδη των Παραχωρήσεων
Σημαντική ήταν η συνεισφορά του κλάδου των παραχωρήσεων καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 126,6 εκατ. ευρώ έναντι 98,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 29% ή 28 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω αύξηση στα έσοδα οφείλεται στην αύξηση κατά 28% της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό. Το EBITDA του κλάδου διαμορφώθηκε σε 68,6 εκατ. ευρώ έναντι 56,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 21%. Τα κέρδη προ φόρων ήταν 28,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 20,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Νέα έργα για την ΗΛΕΚΤΩΡ
Νέα έργα ανέβαλε μέσα στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας και η θυγατρική του Ομίλου, ΗΛΕΚΤΩΡ. Η εταιρεία μέσω σχήματος στο οποίο συμμετέχει με 60%, αναδείχθηκε Ανάδοχος/Παραχωρησιούχος του δημόσιου διαγωνισμού για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης “Εκσυγχρονισμός, Αναβάθμιση, Μετατροπή & Λειτουργία, κατά παραχώρηση, της Εγκατάστασης Θερμικής Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) και των προσομοιαζόντων με αυτά εκτιμώμενης αξίας 81,1 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, πλέον δικαιώματος προαίρεσης μετεγκατάστασης εκτιμώμενης αξίας 5,0 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ”. Έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος και η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022.

Πλέον, η ΗΛΕΚΤΩΡ, μέσω διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφοράς, κατέληξε σε συμφωνία και έλαβε αποζημίωση για εξωσυμβατικές κατασκευαστικές εργασίες παρελθόντων ετών, ποσού που ανήλθε σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος, εντός του Μαΐου 2022, τέθηκε σε λειτουργία μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου, εκλυόμενου από τον ΧΥΤΑ Δυτ. Μακεδονίας, δυναμικότητας 1,26 MWe στην οποία η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ συμμετέχει μέσω κοινοπρακτικού σχήματος (60%). Ο Όμιλος λειτουργεί 5 μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων με δυναμικότητα που υπερβαίνει τους 700.000 τόνους ετησίως, 2 μονάδες επεξεργασίας κλινικών αποβλήτων, καθώς και 4 έργα παραγωγής ενέργειας από αξιοποίηση βιοαερίου εκλυόμενου από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που υπερβαίνει τα 33 MW.

REDS: Αύξηση της επισκεψιμότητας του Smart Park
Παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί τόσο για την εξέλιξη του Covid-19 όσο και της ενεργειακής κρίσης, παρατηρήθηκε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της επισκεψιμότητας στο εμπορικό κέντρο “Smart Park”, έχοντας ως αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων να ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα και από το 2019 και να παρουσιάζει μια δυναμική πορεία ανάκαμψης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η REDS να εμφανίσει έσοδα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, έναντι 2,6 εκατ. ευρώ για α΄εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 59%.

Τα EBITDA του α΄εξαμήνου 2022 διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,2 εκατ. ευρώ του 2021, σημειώνοντας αύξηση 121%.

Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) ανήλθαν σε 1,8 εκατ. ευρώ έναντι 0,1 εκατ. ευρώ το 2021 και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 0,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,9 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2021.

Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι να επιτευχθούν ευνοϊκότεροι όροι για την εταιρεία που θα ενδυναμώσουν την χρηματοοικονομική της κατάσταση.

Η εταιρεία εξετάζει την αγορά όμορων του εμπορικού πάρκου SMART PARK οικοπέδων και σχεδιάζει συμπληρωματικές αποδοτικές δράσεις που θα αυξήσουν και την επισκεψιμότητα του εμπορικού πάρκου.

Στο έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, η REDS υλοποιεί τις υποχρεώσεις που αφορούν τη σύμβαση μελέτης και κατασκευής, όπου κατά το έτος 2021 απαιτούσε την ολοκλήρωση και κατάθεση του Master Plan, τη συλλογή προτάσεων / αρχιτεκτονικών μελετών, την κυκλοφοριακή μελέτη και έργα θαλάσσιας κατασκευής.

Η εταιρεία είναι σε αναμονή της ΚΥΑ από το Υπουργείο για να προχωρήσει στην έκδοση αδειών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στη μαρίνα Αλίμου θα κατασκευαστούν μεταξύ άλλων ζώνη καταστημάτων και εστιατορίων, ξενοδοχείο, προβλήτα, πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, πύργος διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας, και πάρκινγκ 850-1.000 θέσεων. Η ανάπλαση περιλαμβάνει χερσαία ζώνη έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων.

Επιπλέον, την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν οι κατασκευές για το Cambas Project, στην περιοχή της Κάντζας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τρία χρόνια. Κατόπιν της έκδοσης προεδρικού διατάγματος, έχει επικαιροποιηθεί το Business Plan και βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη του Master Plan. Στη συνέχεια, αναμένεται να ακολουθήσει η έκδοση των οικοδομικών αδειών μέσα στον επόμενο χρόνο, ώστε να ξεκινήσουν οι κατασκευές το 2023. Η ολοκλήρωση των έργων, που περιλαμβάνουν κτίρια γραφείων, μουσείο, εστίαση, mall, ένα μικρό ξενοδοχείο 40 κλινών και χώρους πολιτισμού, προβλέπεται το 2026.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου προϋποθέτει την οριστικοποίηση της χρηματοδότησής του.
Πηγή:capital