Ο Παναγιώτης Βλάχος, μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Ομάδας Προγράμματος, με φόντο την υπόθεση των υποκλοπών, επισημαίνει τις κυβερνητικές αντιφάσεις και υπογραμμίζει ότι εκείνο που επιδιώκει το κόμμα του, εκτός από το να λάμψει η αλήθεια, είναι να μη«νομιμοποιήσουμε το ψέμα και το παρακράτος». Αναφορικά με τα όσα λέγονται για το ότι το ΠΑΣΟΚ έχει έρθει πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ,«πετάει πίσω το μπαλάκι» τονίζοντας πως«αυτοί που αντιλαμβάνονται το πολιτικό σύστημα ως παιχνίδι για δύο διαψεύδονται από τις εξελίξεις».

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη;

Το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε και βάθυνε τη Δημοκρατία, ενώ διεύρυνε την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ίδρυση της ΑΔΑΕ. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την παρέμβαση των Ανεξάρτητων Αρχών, της Βουλής και της Δικαιοσύνης. Παρά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, επιθυμία μας ήταν να συνεδριάσει κατά προτεραιότητα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού, ώστε να μάθουμε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, αφενός γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης αποτελούσε «κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια κατά την ΕΥΠ, αφετέρου ποιοι προσπάθησαν να παγιδεύσουν το κινητό του με το Predator. Πετύχαμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενσωματώνοντας μάλιστα και την πρόταση του ΚΚΕ, ώστε να ερευνηθούν περιστατικά από το 2016 και έπειτα. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο και θεσμικό μέσο, στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης.

Γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει δημόσια τις αιτίες που οδήγησαν στη νόμιμη επισύνδεση των τηλεφωνικών κλήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη; Μήπως, τελικά, θα πρέπει να πάει στην ΕΥΠ και να ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Είναι τόσες οι αντιφάσεις και ο πανικός τους, που η απάντηση αλλάζει από μέρα σε μέρα. Στην αρχή κάλεσαν τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί από τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Δεμίρη, χωρίς αυτός να έχει διοριστεί και μάλιστα ενάντια στον νόμο που έφερε η ίδια η ΝΔ, που απαγορεύει στον παρακολουθούμενο να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους έγινε η επισύνδεση. Την επόμενη μέρα κρύβονταν πίσω από το απόρρητο των πληροφοριών, μετά νομοθέτησαν προσχηματικά με ΠΝΠ, την άλλη ο κ.Γεραπετρίτης διέψευσε τον εαυτό του αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του φακέλου. Είναι αυτή θεσμική συμπεριφορά κυβέρνησης ή ενός επιτελικού μπάχαλου με παρακρατικές ουρές; Ποιον κοροϊδεύουν; Εμείς δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε το ψέμα και το παρακράτος. Η λύση είναι να κατατεθούν όλα τα στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Να μάθει ο ελληνικός λαός γιατί είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ο κ. Ανδρουλάκης, χωρίς να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες που αφορούν τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Υπάρχει κοινό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ,το οποίο μπορεί και να διευρυνθεί στην πορεία προς τις εκλογές;

Η παρακολούθηση του προέδρου μας, αλλά και δημοσιογράφων, δεν είναι οικογενειακή υπόθεση, αλλά αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ορθοποδήσει όταν η κυβέρνησή της δεν σέβεται τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό και καλέσαμε όλα τα κόμματα να πιέσουμε από κοινού για την αναζήτηση της αλήθειας, ώστε τέτοιες παρακρατικές μέθοδοι να απομονωθούν και να καταδικαστούν. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι ούτε στη ΝΔ ούτε στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για όσα έγιναν επί ημερών τους, εξ ου και η Εξεταστική Επιτροπή θα ασχοληθεί με τις καταγγελίες του ΚΚΕ επί ημερών του κ. Τσίπρα. Αυτοί που αντιλαμβάνονται το πολιτικό σύστημα ως παιχνίδι για δύο και μας τοποθετούν ως ουρά του ενός ή του άλλου διαψεύδονται από τις εξελίξεις. Η δημοκρατική παράταξη δεν εκβιάζεται, δεν ποδηγετείται, δεν κρύβεται.

Προμηνύεται ένας βαρύς πολιτικός χειμώνας. Θεωρείτε ότι θα καταφέρει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες; 

Η δίκαιη ανάπτυξη πηγαίνει χέρι-χέρι με τη Δημοκρατία. Μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τη Δημοκρατία, τη διάκριση των εξουσιών, τους πολιτικούς της αντιπάλους και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αξιόπιστη λύση για τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα που είναι εκτεθειμένα στην ακρίβεια και την ανασφάλεια. Η άρνησή της να επιβάλει πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, να μειώσει τον ΦΠΑ και τον φόρο στα καύσιμα και, ταυτόχρονα, η επιμονή στα ψίχουλα της ψηφιακής ελεημοσύνης θα εξαντλήσουν το εισόδημα και την υπομονή της ελληνικής κοινωνίας.

Πώς αντιμετωπίζει το κόμμα σας τα σενάρια πολιτικής αστάθειας; 

Ένα κόμμα με αίσθηση της ευθύνης φροντίζει να τιμά τις αξίες του, να έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα και στελέχη, για να διεκδικήσει με αξιώσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εκλογές. Έτσι δηλώνει «παρών» στα δύσκολα και ξεφεύγει από την επιφανειακή ανάγνωση της πολιτικής με ποδοσφαιρικούς όρους. Το ψευτοδίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που φιλοτεχνούν κάποιοι, είναι άλλη μια αντανάκλαση της αγωνίας του να παραμείνει στην εξουσία με κάθε μέσο.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο