Εν μέσω ενός ορυμαγδού αρνητικών διεθνών και «τοπικών» γεγονότων (ενεργειακή κρίση, μεταναστευτικό, αναθεωρητικοί γείτονες, πανδημία, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία), η χώρα, έπειτα από 12 πολύ δύσκολα χρόνια, βγήκε από την οικονομική επιτήρηση και κάνει τώρα σταδιακά έναν βηματισμό προόδου και κανονικότητας.

Και ενώ η περίοδος που διανύουμε είναι γεμάτη εθνικούς κινδύνους και τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία μεγάλα και τα περισσότερα «ανοιχτά», η τοξικότητα που επικρατεί στην πολιτική ζωή απειλεί να ανακόψει αυτόν τον «βηματισμό προόδου και κανονικότητας». Η χώρα μπήκε ήδη στην τελική ευθεία για τις εκλογές την άνοιξη του 2023 και είναι φυσικό οι πολιτικές δυνάμεις να αναδεικνύουν –έστω και με περισσότεροι ένταση– τις θέσεις τους και να επιδίδονται σε ένα πολιτικό μπρα ντε φερ.

Από του σημείου όμως αυτού μέχρι του κλίματος «τοξικότητας και αποσταθεροποίησης» που καλλιεργείται, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και ιδιαίτερα με την εμμονή σε ένα θέμα, αυτό των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, από το οποίο αναμένουν κάποιοι να αποκομίσουν κομματικά οφέλη και για το οποίο όμως απαιτείται νηφάλιο και παραγωγικό πολιτικό κλίμα. Βέβαια, κάποιοι που ευελπιστούν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη από την υπόθεση αυτή και που μιλούν με μεγάλη ευαισθησία για τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα πρέπει και να την τιμήσουν, αποφεύγοντας να ρίξουν τη χώρα στον διχασμό και στο μίσος.

Η μεγάλη πλειοψηφία δεν δείχνει να τους ακολουθεί σ’ αυτόν τον δρόμο, ούτε κατά τα φαινόμενα θα τους ανταμείψει σημαντικά στις επερχόμενες εκλογές. Οι οποίες (εκλογές) θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην οικονομία (η τσέπη των πολιτών, οι θέσεις εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα) και στα εθνικά θέματα (οι απειλές του γείτονα, το μεταναστευτικό). Θα κριθούν και από τις μελετημένες, τεκμηριωμένες, εφαρμόσιμες προτάσεις της αντιπολίτευσης. Στις επερχόμενες εκλογές, οι υπεύθυνοι πολίτες θα αξιολογούν τα πάντα. Οι συνθήκες είναι τόσο οριακές, που η ανησυχία τους θα τους κρατάει διαρκώς ευαισθητοποιημένους πριν από την κάλπη.

Η χώρα είναι σε έναν αντισυμβατικό, όμως, ήδη κηρυγμένο πόλεμο, ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε θερμό. Χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εθνική ομοψυχία και υπευθυνότητα, ιδιαίτερα από τους πολιτικούς ταγούς της, από τους διανοουμένους της, από τους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντές της, από τους πολίτες της. Οι περισσότεροι πολίτες είναι πλέον περισσότερο ευαίσθητοι στην μπαχαλοποίηση της ζωής τους και στις μεγάλες φρούδες υποσχέσεις. Όποιοι επιχειρήσουν να τις επαναφέρουν και να επιμένουν στην τοξικότητα θα το πληρώσουν ακριβά στις κάλπες.

Μερικοί νομίζουν ότι μπορούν να θολώσουν τα νερά με ακρότητες, να διαλύσουν ό,τι με πόνο πετύχαμε τα τελευταία χρόνια και να επωφεληθούν εκλογικά από τη σύγχυση. Εάν το επιχειρήσουν, στις αλλεπάλληλες εκλογές που έρχονται θα βιώσουν εκπλήξεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι πολύ ανήσυχη και θα αντιδράσει με αισθήματα επιβίωσης και τιμωρίας.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο