Ασφαλώς και δεν το έκανε εν τη ρύμη του λόγου του ο πρωθυπουργός, ότανστη ΔΕΘ αναφέρθηκε στο σενάριο να προκύψει πρωθυπουργός ο Τσίπρας,μέσα από τις κάλπες της απλής αναλογικής, ως επικεφαλής μιας συμμαχίας την οποία χαρακτήρισε «πολιτική τερατογένεση». «Θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες», είπε, «ότι μετά την πρώτη κάλπη υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με τη στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη και με τη στήριξη ή την ανοχή του κ. Κουτσούμπα».

Μπορεί κάποιοι να εξεπλάγησαν από τις διατυπώσεις αυτές, αλλά ο κ. Μητσοτάκης, προτάσσοντας ως «φόβητρο» το μακρινό ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να είναι πρωθυπουργός μιας ετερόκλητης συμμαχίας μετά τις πρώτες εκλογές, ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τους ψηφοφόρους. Το μήνυμα της μεγάλης σημασίας που θα έχει η πρώτη κάλπη με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Και γι’ αυτό φρόντισε να το δηλώσει ποικιλοτρόπως, είτε μιλώντας για ενδεχόμενη «τερατογένεση» μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ- ΜέΡΑ25 (Βαρουφάκη)-ΚΚΕ είτε δηλώνοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι πρόκειται για καθοριστική αναμέτρηση, επιχειρώντας από τώρα να ξορκίσει τη «χαλαρή» ψήφο. Και αυτή η πρώτη εκλογική σύγκρουση θα είναι η κρισιμότερη παράμετρος της προσεχούς πολιτικής περιόδου. Για λόγους προφανείς, αλλά και για άλλους.

Ένας από τους άλλους είναι, πολύ απλά, τα ποσοστά που θα καταγραφούν, πρωτίστως εκείνο της ΝΔ. Αυτό που δεν μπορούν να μετρήσουν αυτήν τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις είναι ο συντελεστής βαρύτητας που προσδίδουν οι πολίτες στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν μπορούν να καταγράψουν, δηλαδή, ούτε αν κάποιος θα επιλέξει να μην πάει στην πρώτη, αφού θα περιμένει τη δεύτερη, ούτε αν θα ψηφίσει κάτι άλλο στην πρώτη και αναλόγως του αποτελέσματος θα κρίνει τι θα κάνει στη δεύτερη, ούτε τι ακριβώς θα είναι αυτό και γιατί.

Η παράμετρος αυτή είναι ο μεγάλος πολιτικός «άγνωστος Χ» των επόμενων μηνών. Απλούστατα, επειδή θα καθορίσει τα όρια της δυναμικής και των πιθανοτήτων. Αν, για παράδειγμα, η ΝΔ και ο Μητσοτάκης πάρουν με την απλή αναλογική ένα ποσοστό κάτω από 30% (που αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται, αλλά και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει), ή έστω 31%, 32%, το πράγμα θα δυσκολέψει πολύ, έως και θα περιπλακεί σοβαρά. Θα δείξει ότι δεν έχουν λάβει υπ’όψιν τους πολλοί τα διλήμματα (πολιτική σταθερότητα, στιβαρή κυβέρνηση) και ότι σε διάστημα ενός μηνός θα πρέπει το ποσοστό αυτό να αποκτήσει μία τρομακτική δυναμική και να εκτοξευθεί κατά πέντε-έξι μονάδες, στο 37%-38%.  Αν, από την άλλη πλευρά, στην πρώτη κάλπη η ΝΔ πάρει 35%, το παιχνίδι θα έχει σχεδόν κριθεί και η πιθανότητα «πολιτικής τερατογένεσης» θα έχει απομακρυνθεί.

Με βάση αυτά, μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει γιατί ο πρωθυπουργός θέλησε να επισύρει τον κίνδυνο σχηματισμού κυβέρνησης-πολιτικού τέρατος.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο