Μπορεί η τελετή στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ πριν 70 χρόνια να χρειάστηκε πάνω από έναν χρόνο προετοιμασίας, ωστόσο οι διαδικασίες για τον βασιλιά Κάρολο φαίνεται πως θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα.

Η στέψη του μονάρχη στην Βρετανία είναι μια μεγαλοπρεπής τελετή, μοναδική στην Ευρώπη, της οποίας οι κανόνες χρονολογούνται πολλούς αιώνες πριν και είθισται να χρειάζεται πολύς καιρός για την οργάνωσή της.

Πολλά ΜΜΕ στην Βρετανία μεταδίδουν ότι επιθυμία του βασιλιά Καρόλου είναι η δική του τελετή στέψης να είναι «λιτή και οικονομική» και να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2023. Σε οκτώ μήνες περίπου μετά το θάνατο της μητέρας του.

Μάλιστα, ο νέος μονάρχης της Βρετανίας, όπως αναφέρουν πηγές από το Μπάκιγχαμ, σκέφτεται η τελετή στέψης του να γίνει στις 2 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία έγινε και η στέψη της μητέρας του, της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα» – όπως έχει ονομαστεί η διαδικασία σχεδιασμού για την στέψη του βασιλιά Καρόλου – βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Πηγές από το Μπάκιγχαμ σημειώνουν ότι η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου αναμένεται να «συντομότερη, μικρότερη και λιγότερο ακριβή» από εκείνη της μητέρας του το 1953, αναμένεται όμως να υπάρχουν πολλές αναφορές στην ζωή και την προσφορά της εκλιπούσας βασίλισσας.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μια πιο λιτή και οικονομική τελετή θα ήταν ένας τρόπος να φανεί στον κόσμο πώς θα λειτουργήσει «πιο εξυγιασμένα» η μοναρχία του βασιλιά Καρόλου, καθώς θα λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής που κυριεύει το έθνος.