Αν ξαφνικά αρχίσετε να βλέπετε στο ένα μάτι σκιές, μυγάκια ή συννεφάκια που κινούνται, τότε πιθανότατα να έχετε κάποια αποκόλληση υαλοειδούς ή κάποιο άλλο πρόβλημα στο βυθό του οφθαλμού σας. Αν μάλιστα αυτά συνοδεύονται από στιγμιαίες λάμψεις στο σκοτάδι, θα πρέπει να ελεγχθείτε το συντομότερο δυνατό από οφθαλμίατρο.

Τι είναι οι μυοψίες (μυγάκια);

«Το οπίσθιο μέρος του οφθαλμού είναι γεμάτο με ένα παχύρευστο υγρό σαν ζελέ, το υαλοειδές σώμα. Με την αύξηση της ηλικίας, το υαλοειδές αρχίζει να αλλάζει και σε άλλα σημεία να ρευστοποιείται, ενώ σε άλλα να είναι πιο συμπαγές. Οι πυκνότερες αυτές περιοχές χάνουν τη διαφάνειά τους και όταν το χρώμα στο φόντο είναι ανοικτό, εμφανίζονται ως στίγματα σκόνης, χνούδια, γραμμές, διακλαδώσεις κλαδιών ή αράχνες. Το υαλοειδές αποσπάται από τα τοιχώματα του αμφιβληστροειδή. Όταν συμβεί αυτό, ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος. Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να δώσει και μια μικρή αιμορραγία ή μια φλεγμονή μέσα στο υαλοειδές», επισημαίνει ο κ. Παντελής Α. Παπαδόπουλος, MD, PhD, FEBO, FEBOS-CR, Διευθυντής Χειρουργός Οφθαλμίατρος Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής και Μονάδας Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής Κλινικής του Metropolitan Hospital.

Τι είναι οι φωτοψίες (λάμψεις);

Οι λάμψεις φωτός στην οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς, εμφανίζονται σαν σπινθήρες, φλας φωτογραφικής μηχανής ή ένα τόξο του φωτός στο πλάι. Οι λάμψεις προκαλούνται είτε από έλξεις του υαλοειδούς ή από πρόσκρουση του χαλαρού υαλοειδούς πάνω στα κύτταρα του αμφιβληστροειδή. Φλας ή λαμπυρίζοντα σωματίδια μπορεί επίσης να υπάρχουν με πονοκεφάλους ημικρανίας. Στην περίπτωση αυτή όμως ή διάρκεια των λάμψεων είναι περισσότερη από μερικά λεπτά.

Γιατί πρέπει το συντομότερο δυνατό να επισκεφθώ οφθαλμίατρο;

Τις περισσότερες φορές, η αποκόλληση υαλοειδούς περιορίζεται σε μια απλή απόσπαση υαλοειδούς από τον αμφιβληστροειδή, η οποία δεν χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση. Μερικές φορές όμως δημιουργεί ρωγμές στον αμφιβληστροειδή που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκόλλησή του. Η κατάσταση αυτή είναι σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση οράσεως.
«Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αντιμετωπίζεται πάντοτε χειρουργικά. Η αξία της έγκαιρης εξέτασης από οφθαλμίατρο μόλις παρουσιαστούν οι λάμψεις ή τα μυγάκια είναι στο να διαγνωστούν οι πιθανές ρωγμές στα αρχικά στάδια, πριν προχωρήσει η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Οι ρωγμές περιχαρακώνονται με Argon Laser και έτσι προλαμβάνεται μια μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Για ένα διάστημα 1-2 μηνών, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την έντονη σωματική δραστηριότητα και να παρακολουθείται συχνά από οφθαλμίατρο», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.