Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες, Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, οι 37οι Δελφικοί Ποιητικοί Αγώνες, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Το εναρκτήριο λάκτισμα τον αγώνων, έδωσε η πρόεδρος της ΠΕΛ,  Αγγελική Ψακη – Κωβαιου, ενώ υπεύθυνη για τον διαγωνισμό, ήταν η κυρία Νουλη Τσαγκαράκη. Χαιρετισμό  απηύθυνε και ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΛ, κύριος Τάσος Λέρτας.

Οι Ποιητικοί Αγώνες των Δελφών, που λαμβάνουν χώρα στον ομφαλό του κόσμου επί 37 συναπτά έτη, αποτελούν κορυφαίο ποιητικό γεγονός στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες ποιητές που συμμετέχουν, να βιώσουν το πνεύμα των αρχαίων πνευματικών αγώνων, και να συμβάλουν αξιακά, καθώς η εποχή και η κοινωνία ταλανίζεται από κίβδηλα πνευματικά είδωλα.

Σκοπός της συγκεκριμένης πολιτιστικής δράσης, είναι η εξέλιξη και η ανάδειξη της λογοτεχνικής δημιουργίας, μέσα από τις νέες γενιές, καθώς και η διατήρηση και αξιοποίηση της πνευματικής μας κληρονομιάς στα πλαίσια των ανθρωπιστικών και πολιτισμικών αξιών.

Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νικόλαος Κούκης, ο δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής- θεατρολόγος, ο επιχειρηματίας και στιχουργός κ. Σταύρος Γαλανάκης, ο πρόεδρος του συνδέσμου εκδοτών Γρηγόρης Πλασταρας, η δημοσιογράφος Βίλλυ Καλλιγά, η Ελένη Πάτση από τις εκδόσεις Πάτση, ο Δημοσθένης Δεπος, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλοι. Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν μουσικά με το κουαρτέτο εγχόρδων Αθηνών και από το μαέστρο Νίκο Φυλακτό.

Τα προκριθέντα ποιήματα από την επιτροπή των Αθηνών, ακουστήκαν από τους ίδιους τους διαγωνιζόμενους ποιητές στους Δελφούς, κι εν συνεχεία έγινε η αξιολόγηση από την επιτροπή των Δελφών. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων.

37οι Δελφικοί Ποιητικοί Αγώνες, αναλυτικά, τα αποτελέσματα:

Πρώτο βραβείο

Σοφία Παπακωνσταντίνου

Δεύτερο βραβείο

Τερη Παπανικολάου

Τρίτο βραβείο

Αγνή Μπαγκέρη

 

ΈΠΑΙΝΟΙ

Αλεξάνδρα Καλτσογιάννη

Ηλίας Στοφυλας

Τζωρτζίνα Κουριαντακη

Αφροδίτη Χριστοπουλου

Ελένη Μπαλιου

Αντώνης Ευθυμιου

Ελένη Σταθοπούλου

 

Επιτροπές

Αθηνών

Κατερίνα Λιατζουρα

Σοφία Σκλειδα

Νουλη Τσαγκαράκη

Μάνος Μαυρομουστακακης

Ηλίας Παπακωνσταντίνου

Δελφών

Γιώργος Ρούσκας (πρόεδρος)

Πάνος Σταθογιαννης

Αγγελική Ψακη – Κωβαιου

Τζίνα Ξενογιαννακοπούλου

Βασιλειος Ρ. Φλωρος

 

Υπεύθυνη διαγωνισμού

Νουλη Τσαγκαράκη

 

Τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες η επίτιμη πρόεδρος της ΠΕΛ Βίβιαν Γιαννουδη -Αυγερινου

καί η Γιούλα Χριστοπουλου.