Για «διπλή εξαπάτηση» των συνταξιούχων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους ομοσπονδιών και ενώσεων συνταξιούχων.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην 13η σύνταξη λέγοντας ότι «όταν φέραμε στην Βουλή την 13η σύνταξη ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε και την ψήφισε και είπε ότι θα την κρατήσει και μόλις εξελέγη την ξέχασε ότι υπήρχε καν. Και μετά πήρε το ένα δισ. που είχαμε δεσμεύσει τον χρόνο για την 13η σύνταξη και το πήγε για να κλείσει τις τρύπες από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που είναι μια βασική αντίθεση που έχουμε και ιδεολογική και πρακτική». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και όχι ιδιωτικοποίηση του πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης, σημειώνοντας ότι «αυτή η ιδιωτικοποίηση θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 70 δισ. για τα επόμενα πενήντα χρόνια».

Χαρακτήρισε το ζήτημα των αναδρομικών ως τη «δεύτερη μεγάλη εξαπάτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς του συνταξιούχους». Είπε ότι αυτή «έγινε την περίοδο μετά τις εκλογές, κυρίως μετά το 2020, όταν βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά για τις περικοπές που παρανόμως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, απόφαση που αφορούσε όλους». Πρόσθεσε ότι «αυτοί έδωσαν μονάχα για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και άφησαν εκτός τις περικοπές που αφορούσαν τις επικουρικές και τα δώρα και κρίθηκαν και αυτές αντισυνταγματικές από το ΣτΕ». «Και όχι μόνο αυτό», συμπλήρωσε, «αλλά καλούσαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές και ότι το ίδιο θα συμβεί για όλους και αυτά που δικαιούνται θα επιστραφούν και δεν υπάρχει καμία απόφαση μέχρι στιγμής για επιστροφή των αναδρομικών». Υπογράμμισε ότι «είναι μείζον ζήτημα ηθικής και ζήτημα δικαιοσύνης», καθώς «δεν μπορεί η χώρα να αγνοεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης όποτε δεν την βολεύουν και όποτε βολεύουν να μιλάμε για σεβασμό στις αποφάσεις της δικαιοσύνης».