Φαινόταν ότι κάτι αλλάζει στην Ιταλία! Ότι κάτι άλλο έρχεται! Όλα, λοιπόν, έδειχναν πως οι Ιταλοί, που δεν ήταν ευχαριστημένοι, θα προχωρούσαν σε μια νέα κυβέρνηση όχι μόνο Δεξιάς, αλλά κάτι περισσότερο, της άκρας Δεξιάς! Έτσι, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ο Δεξιός Συνασπισμός (Μπερλουσκόνι, Μελόνι, Σαλβίνι), με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, σημείωσε όχι απλά νίκη αλλά θρίαμβο, όπως ομολογούν όλοι τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.Μάλιστα η μεγάλη νικήτρια, η Μελόνι, αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα που έδειχναν πως «πάει για ιστορική επιτυχία», έσπευσε να δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν. Και φυσικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Ιταλία αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο! Άλλωστε, πώς μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η ΕΕ έχει εγκρίνει 200 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ακρίβεια 192 δισεκατομμύρια, για τις ανάγκες της Ιταλίας! Μπορούσε η Τζόρτζια να πει «δεν τα θέλω; Θα καλύψω εγώ τις ανάγκες της χώρας…»! Όχι ασφαλώς!

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς!» ήταν η πρώτη δήλωση της Μελόνι μετά τη νίκη της! Με τη δήλωσή της αυτή, θέλησε να καθησυχάσει τους Ιταλούς και όχι μόνο επειδή κατάλαβε πως υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν. Να θυμίσω πως όλοι οι νικητές μετά την επιτυχία τους λένε πάντα αυτές τις πέντε ή έξι λέξεις. «Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των…»! Βέβαια η νίκη της 45χρόνης Τζόρτζια Μελόνι και του Συνασπισμού που ηγείται δεν αμφισβητείται από κανέναν. «Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της Δεξιάς, υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας», είπε η Μελόνι. Και συνέχισε: «Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς!».

Είναι γεγονός πως όλος ο πλανήτης και ιδιαίτερα η Ευρώπη συζητούν, τις ημέρες αυτές, για τα «υπέρ και τα κατά» της επιτυχίας του ακροδεξιού Συνασπισμού «Αδέλφια της Ιταλίας». Και προσπαθούν να βρουν τι ήταν εκείνο που οδήγησε τους Ιταλούς σε αυτή την απόφασή τους. Να ψηφίσουν δηλαδή την ακροδεξιά Μελόνι, η οποία πρόκειται τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στις 18 Οκτωβρίου, να πάρει εντολή από τον Ιταλό πρόεδρο και να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Έτσι, η Ιταλία γίνεται η τρίτη χώρα στην Ευρώπη μετά την Ουγγαρία και τη Σουηδία που θα έχει ακροδεξιά κυβέρνηση!

Στην Ιταλία γίνεται αυτό για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στην κυβέρνηση ήταν ο φασίστας Μπενίτο Μουσολίνι, που ήταν ο ιδρυτής και ηγέτης του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος. Κυβέρνησε μάλιστα την Ιταλία με ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, από το 1922 έως και το 1943. Έμεινε δηλαδή στην εξουσία για 21 χρόνια, θέλοντας να επιβάλει και να εφαρμόσει τις φασιστικές του ιδέες. Αλήθεια είναι πως η μεγάλη νίκη του δεξιού-ακροδεξιού Συνασπισμού «Αδέλφια της Ιταλίας» οφείλεται «στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των αντιπάλων τους, στον άνεμο της απόρριψης της πολιτικής τάξης που πνέει στη χερσόνησο και στο χάρισμα της επικεφαλής τους, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Για τη μεγάλη νικήτρια τονίζουν πως «η Μελόνι, η οποία στα νιάτα της δήλωνε θαυμάστρια του Μπενίτο Μουσολίνι, κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τους φόβους και την οργή εκατομμυρίων Ιταλών μπροστά στην έκρηξη των τιμών και της ανεργίας, την απειλή ύφεσης και τις ανεπάρκειες των δημόσιων υπηρεσιών, όπως και το μεταναστευτικό κύμα»!

Γεγονός πάντως είναι πως ο ιταλικός λαός, δημοκρατικά με την ψήφο, του έδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια νέα γυναίκα, στη 45χρονη δεξιά-ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι. Και το έκανε γιατί πιστεύει ότι θα βάλει τάξη και θα βρει λύσεις στα πολλά προβλήματα –και ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό– που πνίγουν την Ιταλία!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο