Οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι αλλάζουν όνομα. Με rebranding προσαρμόζονται στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Στρέφονται στη βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο: το «πρασίνισμα» των χαρτοφυλακίων τους και δραστηριότητες με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Δεν απεμπολούν, ωστόσο, το πετρελαϊκό παρελθόν τους, εξαιτίας της ζοφερής ενεργειακής πραγματικότητας, απόρροια –μετά την πανδημία–του πολέμου στην Ουκρανία, που ξαναφέρνει από το παράθυρο τα ορυκτά καύσιμα.

Ήδη έχουν μετονομαστεί:η γαλλική Total σε Total Energies (με στροφή στις ΑΠΕ), η British Petroleum (BP) σε Beyond Petroleum (πέρα από το πετρέλαιο), η Danish Oil and Natural Gas σε Ørsted (χερσαία, πλωτά αιολικά κ.λπ.),η κρατική εταιρεία της Νορβηγίας από Statoil σε Equinor (από τις εξορύξεις πετρελαίου στις ΑΠΕ), η φιλανδική Neste Oil σε σκέτο Neste, η Gaz de France σε Engie, ηRoyal Dutch Shell προχώρησε σε μετονομασία των εταιρειών χαρτοφυλακίου του ομίλου NewMotion και Greenlots στη Shell Recharge Solutions, η Energean Oil & Gas σε Energean κ.λπ.

Αλλαγή εταιρικής ταυτότητας είχαμε και στα ΕΛΠΕ, τον όμιλο που μετονομάστηκε, σε HELLENiQ ENERGY:«Υποδηλώνει τη μετεξέλιξη, από μια εταιρεία πετρελαίου σε έναν οργανισμό που θα δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενέργειας, ενσωματώνοντας κριτήρια ESG(Environmental, social, and governance)στη λειτουργία του, αλλά και στις μελλοντικές προτεραιότητες της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης. Και παραπέμπει στη βαριά κληρονομιά του ομίλου–64 ολόκληρα χρόνια επιτυχημένης πορείας– αλλά και στη βούλησή του να εξελιχθεί στο αύριο της έξυπνης (εξ ου και το iQ)ενέργειας των εναλλακτικών πηγών και της οικονομίας χαμηλών εκπομπών ρύπων –επισφραγίζοντας και τυπικά την ταχεία υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού “Vision 2025”, που ξεκίνησε το 2021».

Στρατηγική μετασχηματισμού

Υπενθυμίζεται ότι «η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου, με επένδυση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, ξεκίνησε μέσα το β’ τρίμηνο 2022 με πλήρη λειτουργία του νέου, μεγαλύτερου μέχρι σήμερα εν λειτουργία στην Ελλάδα, φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW στην Κοζάνη, που υποκαθιστά εισαγωγές πολύ ακριβού φυσικού αερίου. Μέσα στον Ιούλιο του 2022, η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε ΑΠΕ αυξήθηκε περαιτέρω στα 340MWμετά και από την εξαγορά 55 MW αιολικών πάρκων σε λειτουργία στη Μάνη. Στόχος της HELLENiQ ENERGY να τριπλασιαστεί το χαρτοφυλάκιο σε ΑΠΕ».

Ο όμιλος «μέσω της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες ΑΕ υπέγραψε στις 4 Ιουλίου 2022 όρους συνεργασίας (Heads of Terms) με ποσοστά συμμετοχής 50-50 με την εταιρεία RWE RenewablesGmbH, θυγατρική της RWE, με σκοπό την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη διαχείριση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα». Παράλληλα «προχωρούν οι μελέτες για περαιτέρω μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των διυλιστηρίων και των δικτύων πρατηρίων του ομίλου, μέσω επενδύσεων σε τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής πράσινου υδρογόνου».Αντίστοιχα, «η ανάπτυξη στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο του ομίλου προχωρά, με τη συνεργασία με την ExxonMobil στα μπλοκ της Κρήτης να δίνει νέα προοπτική στις έρευνες για υδρογονάνθρακες».

Οικονομικά αποτελέσματα

Τον Αύγουστο του 2022 η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (Συμμετοχών) ΑΕ ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου 2022, «με τα συγκρίσιμα κέρδη (προ φόρων) EBITDA να διαμορφώνονται σε 535 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 79 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 367 εκατ. ευρώ. Η συνεισφορά του ομίλου στην οικονομία αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ, το 12% των εξαγωγών και το 5% των φορολογικών εσόδων, ενώ ένας στους 135 εργαζομένους στη χώρα έχει άμεσα ή έμμεσα σχέση με τα (πρώην)ΕΛΠΕ, νυν HELLENiQ ENERGY».

Γενναίες αποφάσεις

Σε μια πανηγυρική βραδιά στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Καθώς η αγορά ενέργειας αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς, για να προωθήσουμε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Το νέο όνομα σηματοδοτεί την αλλαγή της στρατηγικής και αγκαλιάζει όλες μας τις δραστηριότητες. Η κατεύθυνση στην οποία πηγαίνουμε απέχει 20-30 χρόνια από σήμερα. Κατά τη μεταβατική περίοδο, θα πρέπει να έχουμε ασφαλή πρόσβαση στα πετρελαιοειδή, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι στόχοι μας για ουσιαστική μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος είναι φιλόδοξοι, αλλά επιτεύξιμοι, ώστε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.Η αλλαγή δεν είναι απλή, θα χρειαστεί να λάβουμε γενναίες αποφάσεις. Όποιος αγνοήσει τις αλλαγές, σε κάποια χρόνια θα βρεθεί εκτός αγοράς».

Εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων ο Ceoτης HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης είπε επίσης: «Τους επόμενους 12 μήνες (ελπίζουμε) να έχουμε έναν δεύτερο κύκλο ερευνών στα θαλάσσια μπλοκ που έχουμε και να δούμε αν υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στην Ελλάδα ή όχι».

Η HELLENiQ ENERGY «επιδιώκει να συνεχίσει την πολύ καλή της πορεία και να αποτελεί εταιρεία-πρότυπο στην Ελλάδα, οδηγώντας τις εξελίξεις και συμβάλλοντας στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι εξίσου σημαντικό να προσαρμόσει και τις παραδοσιακές της δραστηριότητες σε ένα νέο περιβάλλον και να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα της ασφάλειας εφοδιασμού, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε».

Κλείνουμε με μια παρατήρηση: Σημαντικό θα είναι επίσης στις δραστηριότητες του ομίλου να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια της HELLENiQ ENERGY,που ανδροκρατείται!

«Να εξαιρεθούν οι εξαγωγές»

Ανδρέας Σιάμισιης,διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY: «Η πρόταση της Κομισιόν για έκτακτη φορολόγηση τουλάχιστον 33% των κερδών του κλάδου των πετρελαιοειδών είναι ένα κατασκεύασμα που δεν έχει κάποιο ηθικό ή νομικό έρεισμα. Με τη φορολόγηση κερδών που δεν αφορούν στην Ελλάδα, υπάρχει κίνδυνος να τεθούμε (και η Motor Oil) εκτός διεθνούς αγοράς. Θεωρώ αυτονόητο ότι, ακόμη και αν αποφασιστεί η έκτακτη φορολόγηση, θα εξαιρεθούν οι εξαγωγές. Ο όμιλος έχει τη βούληση να συνεισφέρει στην κοινωνία μέρος των κερδών του, καλύπτοντας π.χ. μέρος της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για μείωση στην αντλία της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι ένα μοντέλο έκτακτης συνεισφοράς των εταιρειών πετρελαιοειδών. που εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες της ΕΕ».

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο