Οι εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κατέληξαν σε μία αρχική συμφωνία για να μπει ένα ανάχωμα στις αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, να εμφανίσει μία λίστα με 50 προϊόντα που θα σχηματοποιεί το «καλάθι της νοικοκυράς» και επ’ αυτής της λίστας θα δεσμεύεται να μην προχωρά σε ανατιμήσεις για το υπόλοιπο του μήνα ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό να προχωρά στις μικρότερες δυνατόν αυξήσεις.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, μέσω διαπραγματεύσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τους προμηθευτές τους απαιτώντας είτε προσωρινό «πάγωμα» τιμών είτε κάποιες προσφορές που θα περιορίζουν το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου καλαθιού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει την προσεχή εβδομάδα σε σύσκεψη και τους εκπροσώπους της Βιομηχανίας, ώστε να δεσμευτούν από την πλευρά τους ότι μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς επιχειρήσεων και επαγγελματικών φορέων ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Σκλαβενίτη Λάμπρος Παπακοσμάς, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος Νίκος Λαβίδας, ο διευθύνων σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Δ. Μασούτης» κ. Γιάννης Μασούτης, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ κ. Γιώργος Δουκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Αντώνης Μακρής και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

Νωρίτερα, ο κύριος Γεωργιάδης, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για καμία αλλαγή του ωραρίου στα καταστήματα.