Ο Γιώργος Τσούμας, συντονιστής Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ–μια θέση που διατηρεί από την περίοδο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά–,είναι από τα φρέσκα πρόσωπα στο πολιτικό μετερίζι της Χαρ. Τρικούπη.

Με τη δική του ματιά θεωρεί ότι «φιλοδοξία του ΠΑΣΟΚ είναι να πείσει την κοινωνία ότι η πολιτική δεν είναι πεδίο διευθετήσεων και συναλλαγών». Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για μια περιρρέουσα επιφυλακτικότητα εκ μέρους των «παλιών», υπερβαίνει το ερώτημα και τονίζει πως«δεν υπάρχει “παλιό” και “νέο” ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει η πολιτική της συνέπειας».

Θεωρείτε ότι έχει δοθεί ο απαιτούμενος χώρος δράσης στη νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ;

Η πρωταρχική φιλοδοξία του ΠΑΣΟΚ είναι να πείσει την κοινωνία ότι η πολιτική δεν είναι πεδίο διευθετήσεων και συναλλαγών. Είναι βασικό μέλημά μας να συνδεθούμε ξανά με όλους εκείνους που έχουν επιλέξει το πολιτικό περιθώριο, που βρίσκονται εκτός εργασιακής και παραγωγικής διαδικασίας, που στέκονται κριτικά απέναντι σε κάθε συλλογικό εγχείρημα και να δουλέψουμε μαζί τους για να αποδείξουμε ότι η πολιτική είναι κομμάτι της λύσης των καθημερινών προβλημάτων και όχι ένα ακόμη πρόβλημα. Είναι η συμμετοχή που ενισχύει τη Δημοκρατία.

Ακούγεται ότι ένα κομμάτι της λεγόμενης παλιάς φρουράς αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τον ερχομό των νέων. Πώς μπορεί να επιτευχθεί το σωστό μείγμα;

Δεν υπάρχει «παλιό» και «νέο» ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει η πολιτική της συνέπειας, της ηθικής, των αρχών, του εθνικού συμφέροντος. Αυτόν τον δρόμο ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίοδο της μεταπολιτευτικής του πορείας, και έτσι δημιούργησε σχέση αξιοπιστίας με τα μέλη του και με την κοινωνία. Σήμερα, παρουσιάζεται μπροστά του μία πολιτική ευκαιρία να διεκδικήσει την εξουσία. Και αυτό μπορεί να το κάνει, όχι μόνο μέσω των προτάσεων και ενός συνολικού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα, που είναι προϊόν ζύμωσης και ώσμωσης των διαφορετικών γενών του κόμματος, αλλά και μέσω της αξιοπιστίας που δόμησε στα χρόνια της κρίσης.

Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. Ποιον βολεύει αυτή η κατάσταση;

Οι εικόνες ωμής καταστολής και τα αλυσιδωτά γεγονότα βίας, η εικόνα παρακμής των πανεπιστημιακών υποδομών και η αίσθηση αδυναμίας ουσιαστικής παρέμβασης εκ μέρους της Πολιτείας δεν μπορεί να κάνουν κανέναν υπερήφανο. Ζούμε σε μια παράδοξη κοινωνική συγκυρία, όπου η ψυχολογική και η οικονομική πίεση, σε συνδυασμό με τη συνεχή επίκληση του δόγματος «νόμος και τάξη», που ισχύει βέβαια μόνο για τους μη έχοντες εξουσία, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, ειδικά στους νέους ανθρώπους. Η έλλειψη λογοδοσίας και οι συνεχείς καταχρήσεις εξουσίας διογκώνουν το πρόβλημα. Πιστεύουμε όμως βαθιά ότι τα προβλήματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου υπερβαίνουν το ζήτημα ασφάλειας, αυτό είναι ζήτημα βούλησης και όχι νομοθετικού πλαισίου – το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, το ΠΑΣΟΚ το έφερε. Τα πανεπιστήμια είναι τα κοινωνικά μυαλά που σκέφτονται «έξω από το κουτί» και πρωτοπορούν. Είναι τα οχήματα εξόδου από την αξιακή, οικονομική, κοινωνική κρίση της εποχής μας. Οι αλλαγές στο ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να αποτελούν αντικείμενο υπερκομματικών συναινέσεων καικομμάτι ευρύτερου σχεδιασμού, που το ΠΑΣΟΚ θέλει και μπορεί να υπηρετήσει.

Ποια είναι τα συμπεράσματα στα οποία έχετε καταλήξει από την υπόθεση των υποκλοπών;

Πιστεύω από θέση αρχής ότι κανένας Έλληνας πολίτης, ανεξαρτήτως ιδιότητας, δεν εξαιρείται λογοδοσίας. Το σκάνδαλο των υποκλοπών, ένα σκάνδαλο παγκόσμιας εμβέλειας, είναι μια υπόθεση που πλήττει βάναυσα τη Δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα, τους θεσμούς της χώρας και κατ’επέκταση κάθε πολίτη ξεχωριστά. Δυστυχώς, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο πλήρους συγκάλυψης,με ενορχηστρωτή τον πρωθυπουργό. Η επιλογή του, να συσκοτίσει την υπόθεση μεθοδεύοντας τη λειτουργία όλων των θεσμικών αντίβαρων λογοδοσίας υπέρ εαυτού, υπονομεύει το συνταγματικό του καθήκον να υπηρετεί μία κοινωνία δικαιοσύνης, με ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους. Επιπρόσθετα, αναδεικνύει την πολιτική σαπίλα και το σπίλωμα πολιτικών διαδρομών και χαρακτήρων, όπου μάρτυρες γινόμαστε όλοι. Ωστόσο, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, θέλει-δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Η Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει στο ζύγι.

Τώρα που έχει «κάτσει η σκόνη» του αρχικού ενθουσιασμού, ποια είναι τα βήματα για ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα; 

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την ολική του επαναφορά ως ο κυρίαρχος προοδευτικός πόλος. Εκτιμώ πως δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα: Η πρώτη αφορά τη σαφή, αυτόνομη, ουσιαστική, σταθερή στάση απέναντι από τον έναν και μοναδικό ιδεολογικό αντίπαλο της παράταξης, τη συντήρηση (δηλαδή τη ΝΔ). Η δεύτερη είναι να μην μπει σε κανένα παζάρι αθροισμάτων με όρους εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον κομματικό οπορτουνισμό που ζημίωσε τη χώρα ανεπανόρθωτα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μην αποδεχθούμε καμία εξουσία στη σημερινή της μορφή και στη λογική μίας στείρας εναλλαγής. Η μόνη ευθύνη που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό είναι να αλλάξουμε τη σημερινή δομή της εξουσίας προς όφελός του. Και αυτό απαιτεί αλλαγή πολιτικού παραδείγματος και μπορούμε να το κάνουμε με έναν τρόπο: Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ; Βγαίνει ΠΑΣΟΚ.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο