Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, που διοργάνωσαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους συνολικά 21 διακεκριμένοι ομιλητές από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κύριο αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια του διημέρου ήταν τα καθοριστικά και πολλαπλά οφέλη των νέων Περιφερειακών Προγράμματα 2021 – 2027 για όλους τους τομείς των παραγωγικών δραστηριοτήτων, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας έκλεισε με την ομιλία του τις εργασίες του Συνεδρίου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδης, στην ομιλία του τόνισε πως «Βασικό χαρακτηριστικό του Νέου ΕΣΠΑ είναι η σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για τις Περιφέρειες. Ως Κυβέρνηση πιστεύουμε στην αληθινή αποκέντρωση και την ισόρροπη ανάπτυξης της χώρας μας».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γ. Τσακίρης, ανέφερε ότι «Οι Περιφέρειες για πρώτη φορά καλούνται να παίξουν κομβικό ρόλο στην υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, υλοποιώντας έργα και δράσεις, που αναμένεται να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα».

Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, υπογράμμισε πως «Με τα Περιφερειακά Προγράμματα 2021-2027 και με εφαλτήριο τις ήδη υψηλές επιδόσεις τους, στοχεύουμε στην δυναμική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής των Περιφερειών».

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν πέντε θεματικές συναντήσεις στις οποίες αναλύθηκαν εις βάθος τα οφέλη που φέρνει το νέο ΕΣΠΑ για όλους τους παραγωγικούς τομείς της χώρας. Οι θεματικές ήταν κατά σειρά: «Περιφερειακή επιχειρηματικότητα», «Πράσινες επενδύσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη», «Σύγχρονες και βιώσιμες υποδομές μεταφορών για τις ελληνικές περιφέρεις», «Πολιτικές κοινωνικής ένταξης για τη συνοχή των περιφερειών» και «Ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις για την αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων».

Τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμικών Φορέων στα Τρίκαλα με σκοπό την ξενάγησή τους σε σημαντικά συγχρηματοδοτούμενα έργα τα οποία υλοποιήθηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ, όπως το Μουσείο Τσιτσάνη και το Οθωμανικό Λουτρό.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά το Συνέδριο του ΕΣΠΑ στη Λάρισα στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/7wmauTMUYWE