Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διορθωτικές ενέργειες όπου χρειαστούν στο «καλάθι του νοικοκυριού» αφήνει ο Νίκος Παπαθανάσης αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων με συνέντευξη του στο «Π», τονίζοντας ωστόσο πως είναι οι πρώτες μέρες εφαρμογής του νέου προγράμματος. Παράλληλα σημειώνει πως οι έλεγχοι θα ενταθούν στην αγορά για όλα τα προϊόντα και όχι μόνο όσον αφορά το καλάθι. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο Νίκος Παπαθανάσης δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την ένταξη των επιχηρείσεων στον αναπτυξιακό νόμο ενώ όλες οι αιτήσεις καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της χώρας, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξη της περιφέρειας. Επίσης τόνισε πως μέχρι το τέλος του έτους θα προκηρυχθεί ένα ακόμη Καθεστώτος Ενίσχυσης, αυτό της «Επιχειρηματικότητας 360ο».

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα που ανησυχεί τους πολίτες. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει μέτρα ενώ βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή το πρόγραμμα «καλάθι νοικοκυριού». Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχετε από την λειτουργία του προγράμματος;

To πρόγραμμα είναι σε εφαρμογή από τις 2 Νοεμβρίου, οπότε είναι νωρίς να προχωρήσουμε σε απολογισμό. Αυτό που διαπιστώσαμε ωστόσο, τις πρώτες αυτές ημέρες είναι ότι όλα τα σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στη δράση, έχουν εναρμονιστεί με τις βασικές οδηγίες που προβλέπει η σχετική τροπολογία.

Οι διαδικτυακοί τόποι των σούπερ μάρκετ ενημερώθηκαν, το ίδιο και ο ιστότοπος e-katanalotis, τα προϊόντα φέρουν την ειδική σήμανση και πωλούνται με ποσοστό κέρδους που δεν υπερβαίνει αυτό του Σεπτεμβρίου του 2021. Να θυμίσω ότι σε αντίθεση με σήμερα τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Ελλάδα είχαμε αποπληθωρισμό, γεγονός που οδήγησε, όπως διαπιστώσαμε, σε σχετικά χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα του “καλαθιού”, συγκριτικά τουλάχιστον με τα άλλα του αντίστοιχου είδους. Αυτό φαντάζομαι έγινε αντιληπτό κι από όσους συμπολίτες μας επισκέφτηκαν τα σούπερ μάρκετ τις τελευταίες ημέρες.

Η έναρξη του «καλαθιού» ωστόσο δεν σημαίνει και εφησυχασμό. Αντίθετα όπου χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε διορθωτικές ενέργειες. Φυσικά θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στην αγορά, για το σύνολο των προϊόντων, και όχι μόνο γι’ αυτά που εντάσσονται στο “καλάθι”, ώστε να αποφευχθούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Εκτιμάτε πως με την αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία για τα σιτηρά θα χρειαστεί από την κυβέρνηση να ληφθούν εκ νέου πρωτοβουλίες για την συγκράτηση των τιμών; Στο υπουργείο εξετάζονται άλλα μέτρα στήριξης;

Χρησιμοποιούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξωγενή κρίση ακρίβειας, η οποία πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν επιβαρύνει μόνο την χώρα μας. Μέχρι στιγμής έχουμε στηρίξει τα νοικοκυριά με μια δέσμη σημαντικών μέτρων, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, παραμένουμε σε εγρήγορση και εξετάζουμε την λειτουργία της αγοράς από κάθε πλευρά.

Η στήριξη των συμπολιτών μας, πάντα εντός του επιτρεπόμενου δημοσιονομικoύ χώρου είναι βασική μας στρατηγική και δεν θα αποκλείνουμε. Να σας θυμίσω ότι σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Eurostat ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε τον Οκτώβριο σε νέο ιστορικό υψηλό 10,7%, έναντι 9,9% τον Σεπτέμβριο. Παρά τις έντονες πιέσεις, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον ίδιο μήνα αμβλύνθηκε, φτάνοντας στο 9,8% κινήθηκε δηλαδή κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Αντίστοιχα ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για την ανάπτυξη αλλά και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Εκτιμάμε ότι το 2022 θα κλείσει με ανάπτυξη της τάξης του 5,3% και σύμφωνα με τον Economist Intelligence η χώρα μας τα τρία τελευταία χρόνια ανέβηκε 16 θέσεις στον πίνακα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παγκοσμίως, κατέχοντας την πρωτιά ανάμεσα σε όλες τις χώρες.

Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για την στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Ο πρώτος κύκλος των αιτήσεων για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο που αφορούσε την Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα ολοκληρώθηκε. Πως εξελίσσετε η διαδικασία; Υπήρξε ενδιαφέρον;

Στόχος του νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι να κερδίσουμε το στοίχημα της επιτάχυνσης και απλοποίησης των διαδικασιών, δίνοντας νέα προοπτική στην επιχειρηματικότητα. Το γεγονός ότι στο Καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» κατατέθηκαν συνολικά 401 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, δείχνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος εμπιστεύεται την αναπτυξιακή προοπτική της πατρίδας μας.

Πέρα όμως από τον αριθμό των αιτήσεων, ιδιαίτερη σημασία είχε και το γεγονός ότι οι δυνητικές επενδύσεις σχεδιάζονται στο σύνολο των περιφερειών της χώρας. Να σημειώσω ότι το 87% αφορούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, πλην της Αττικής, ενισχύοντας την πολιτική μας για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Αυτή την περίοδο σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή των αιτήσεων για τα δύο άλλα καθεστώτα ενίσχυσης Τουριστικών Επενδύσεων και Αγροδιατροφής, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής 5 Δεκεμβρίου 2022 και 30 Δεκεμβρίου 2022 αντίστοιχα. Αναμένουμε ότι θα έχουμε έντονο ενδιαφέρον και σε αυτά.

Επόμενος στόχος μας είναι η προκήρυξη ενός ακόμα Καθεστώτος Ενίσχυσης, αυτό της «Επιχειρηματικότητας 360ο», μέχρι το τέλος του έτους .

Πιστεύετε πως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις των προϊόντων θα παίξουν ρόλο στις εκλογές; Και ποιο θα είναι το διακύβευμα από την στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις των προϊόντων δεν έχουν ελληνική σφραγίδα. Είναι και τα δύο εξωγενή προβλήματα που επηρεάζουν τις οικονομίες παγκοσμίως. Λαμβάνουμε μέτρα κατά της ακρίβειας στο πλαίσιο του εφικτού ώστε να μην αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους κι έχουμε ενεργοποιήσει και το εθνικό πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης. Τα μέτρα που λαμβάνουμε ωστόσο, είμαστε σε θέση να τα δρομολογήσουμε επειδή ακριβώς η οικονομία μας πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο και δημιουργήθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης του οικονομικού μοντέλου της χώρας αναγνωρίζονται ήδη διεθνώς. Στις επόμενες εκλογές πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα αναγνωρίσουν τις προσπάθειες στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στη δύσκολη αυτή παγκόσμια συνθήκη, προσπάθειες οι οποίες είναι αλληλένδετες με την αναπτυξιακή μας πορεία, την μείωση της ανεργίας, την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και την ασφάλεια των συνόρων μας.