Η υπόθεση με το διπλό θρίλερ που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (10.11.2022), στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν η CIA ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές πως ίσως σε πτήσεις της Emirates για Ντουμπάι ή Νέα Υόρκη βρισκόταν άτομο ύποπτο για τρομοκρατία, μοιάζει ακόμη με μυστήριο.

Η μια πτήση της Emirates «καθηλώθηκε» στο αεροδρόμιο της Αθήνας και το δεύτερο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, συνοδεία μάλιστα μαχητικών F-16 και με την εντολή να πετά μόνο πάνω από θάλασσα έως ότου να προσγειωθεί.

Ο άνδρας που θεωρήθηκε «ύποπτος» από τη CIA εντοπίστηκε από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πρόκειται για Τούρκο υπήκοο αραβικής καταγωγής, που μένει εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχει κάνει αίτημα ασύλου, η οικογένειά του έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ και έχει και ο ίδιος κάνει αίτηση για βίζα προκειμένου να ταξιδέψει επίσης.

Η ενημέρωση της CIA προς τις ελληνικές αρχές έφτασε περίπου στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης αλλά η διαβάθμιση της ειδοποίησης δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή.

Ο Τούρκος υπήκοος, όμως, δεν ήταν ούτε στην πτήση της Emirates για τη Νέα Υόρκη ούτε και σε εκείνη με προορισμό του Ντουμπάι, αφού οι ελληνικές αρχές έψαξαν με φωτογραφία που τους είχε σταλεί από τη CIA και τα δυο αεροπλάνα και δεν τον βρήκαν.

Για τον ύποπτο, είχε γίνει καταγγελία, πιθανότατα από πρόσωπο του περιβάλλοντός του, που ελέγχεται η ακρίβειά της, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο. Σύμφωνα δε με την ΕΡΤ, όλα φαίνεται ότι ξεκίνησαν από ένα e-mail που δέχθηκε η αμερικανική πρεσβεία από άτομο του περιβάλλοντος του 35χρονου, στο οποίο αναφέρονταν οι λόγοι, για τους οποίους θα έπρεπε να θεωρηθεί ύποπτος για τρομοκρατία.

Οι ελληνικές αρχές έχουν σκοπό να κάνουν έρευνες στις δυο πτήσεις, για Νέα Υόρκη και Ντουμπάι και σήμερα, λίγο πριν οι πτήσεις της Emirates απογειωθούν από το Ελευθέριος Βενιζέλος.