Ο Δημήτρης Κούτρας, ως μέτοχος του 8,13% μέσω της Adamas Group Limited, ζήτησε την αναβολή της Γ.Σ. της Intrakat για την 1η Δεκεμβρίου με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της Intrakat Αλέξανδρο Εξάρχου να υποστηρίζει πως «είναι αναγκαίο να μη χάσουμε ούτε μια ημέρα για τη σωστή ανάπτυξη της εταιρείας καθώς και την αξιοποίηση των ευκαιριών στο επόμενο εξάμηνο και μέχρι τις εκλογές».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat τόνισε πως η αύξηση κεφαλαίου κρίθηκε απαραίτητη από τη διοίκηση προκειμένου «να λύσει θέματα του παρελθόντος» τα οποία γνώριζε ο κ. Κούτρας ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι πρόσφατα, αλλά και για την άντληση κεφαλαίων «για επενδύσεις που αφορούν στο μέλλον».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων έχει εκφραστεί υπέρ της αύξησης κεφαλαίου» τόνισε και σημείωσε και πως ο Δημήτρης Κούτρας δεν συμμετείχε ούτε στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου. «Τις ζημιές του πρώτου εξαμήνου τα μέλη του Δ.Σ δεν τις γνώριζαν; Δεν γνώριζε πως χάθηκαν στο πρώτο εξάμηνο 20 εκατ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Χωρίς κανείς από την πλευρά του Δημήτρη Κούτρα να εξηγήσει τους λόγους της αναβολής, λέγεται πως ο επιχειρηματίας προωθεί αυτή την περίοδο άλλα σχέδια στον τομέα των κατασκευών με επίκεντρο την εισηγμένη Δομική Κρήτης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Όπως ορίζει η νομοθεσία «με  αίτηση  μετόχου ή μετόχων που εκπροσωπούν το ένα  εικοστό (1/20) του  καταβεβλημένου κεφαλαίου, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης υποχρεούται να αναβάλει μία μόνο φορά τη λήψη αποφάσεων από τη Γενική Συνέλευση, τακτική ή έκτακτη, για όλα ή ορισμένα θέματα, ορίζοντας ημέρα συνέχισης της Συνεδρίασης, αυτήν που ορίζεται στην αίτηση των μετόχων, η οποία όμως δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από είκοσι (20) ημέρες από τη χρονολογία της αναβολής. Η ύστερα από αναβολή Γενική Συνέλευση αποτελεί συνέχιση της προηγούμενης και δεν απαιτείται η επανάληψη των διατυπώσεων δημοσίευσης της πρόσκλησης των μετόχων. Στη Συνέλευση αυτή μπορούν να μετέχουν και νέοι μέτοχοι, τηρουμένων των σχετικών διατυπώσεων συμμετοχής».

Ο κ. Εξάρχου υποστήριξε πως η νέα ιδιοκτησία και διοίκηση της Intrakat «έρχεται να διορθώσει» τον «τρόπο διοίκησης των κατασκευαστικών εταιρειών του παρελθόντος μέσα από την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου». Όπως είπε «κάνουμε ότι μπορούμε να πείσουμε τους μετόχους και φαίνεται πως τα καταφέρουμε πως για να πάει μπροστά η Intrakat, για να αποκτήσει ισχυρή θέση, χρειάζεται κεφάλαια». «Παράλληλα με τα κεφάλαια χρειάζεται και μηχανισμό παραγωγής των έργων» τόνισε και γι’ αυτό το λόγο η εισηγμένη βρίσκεται σε συζητήσεις για απόκτηση εταιρειών σε Ελλάδα και δύο χώρες της Βαλκανικής.

Όπως ξεκαθάρισε «δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση» για τις κινήσεις σε Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο «για να μπορέσει κανείς να αναπτύξει κερδοφόρα στο εξωτερικό πρέπει να έχεις έτοιμη βάση». Σε κάθε περίπτωση θεωρεί πως «υπάρχουν ευκαιρίες στη Ρουμανία».

«Πάντα είναι καλό να κοιτάμε περισσότερες από μία αγορές. Με μεγάλη προσοχή προσεγγίζουμε το ενδεχόμενο για μία ή δύο δυνατότητες που υπάρχουν εκτός Ελλάδας. Όμως σκοπός δικός μας είναι η διασφάλιση κερδοφόρων χρήσεων. Η δική μας διοίκηση δεν κερδίζει διοικώντας. Οι μέτοχοι κερδίζουν από την κερδοφόρα χρήση και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η σωστή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας» σημείωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat είπε πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις προκειμένου να συμμετάσχει σε κάποιο από τα υφιστάμενα σχήματα που διεκδικούν τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού καθώς οι παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ αποτελούν προτεραιότητα για τη διοίκηση, ενώ πρόσθεσε πως σε κοινοπραξία με τη γαλλική Bouygues, με την οποία ήδη συνεργάζονται για την κατασκευή του ουρανοξύστη στο Ελληνικό, θα διεκδικήσουν και άλλα έργα στο πρώην αεροδρόμιο όπως π.χ. το μεγάλο εμπορικό κέντρο στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Όπως εξήγησε ο Αλέξανδρος Εξάρχου η νέα διοίκηση προχώρησε σε ανακοστολόγηση του συνόλου των έργων που έχει αναλάβει ή έχει μειοδοτήσει η Intrakat. Αφού διαπίστωσε πως υπάρχουν κάποια θέματα που μπορούν να βελτιώσουν το αποτέλεσμαείναι σίγουρη πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των αυξήσεων στα υλικά κατασκευών. «Ακόμα και στην Κύπρο» είπε αναφερόμενος σε οδικό έργο στην Πάφο, « που είχε κατατεθεί προσφορά με βάση την οποία ήταν προφανές πως η εταιρεία θα υποστεί ζημιές, εμείς θα εκτελέσουμε το έργο».

Προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση αποτελεί και η διεύρυνση της παρουσίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τον κ. Εξάρχου να υποστηρίζει πως σύντομα θα υπογραφεί ομολογιακό δάνειο 120 εκατ. ευρώ ώστε να χρηματοδοτηθούν τα εν εξελίξει έργα για κατασκευή περίπου 100 MW αιολικών. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η εταιρεία θα έχει εν λειτουργία μονάδες ΑΠΕ κοντά στα 110 MW είπε. Παράλληλα θα εξετάσει συνεργασίες σε επιμέρους επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.