Δηλαδή με όλη αυτή τη… βαβούρα, τις «καταγγελίες» Τσίπρα, τις «αποκαλύψεις» με τις «λίστες χωρίς στοιχεία», τις οργίλες δηλώσεις καθηγητών πανεπιστημίων, που ζητούν… παραίτηση Μητσοτάκη, η ΝΔ και ο πρωθυπουργός υπέστησαν φθορά μόλις 1-1,5%, σύμφωνα με μετρήσεις Οκτωβρίου, όπως δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες που δεν διάκεινται και ευμενώς (ιδιαίτερα τελευταία) προς την κυβερνώσα παράταξη; Σαφώς και το πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής είναι υπαρκτό, αλλά, όπως εκτιμά και το Μαξίμου, όχι σε τέτοιο βαθμό που θα προκαλούσε τεράστια ζητήματα για την κυβέρνηση. Σε αυτό το συμπέρασμα συντείνουν και τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που έχουν στη διάθεσή τους, όπως επιμένουν, κυβερνητικά στελέχη. Παρ’ όλα αυτά ο προβληματισμός υπάρχει και ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις σε αυτό το πεδίο.

Πρώτα από όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον σχεδιασμό του για τον χρόνο των εκλογών. Και καλά θα κάνει. Έχει καταλήξει επίσης στην απόφαση να πάει ο ίδιος στη Βουλή μόλις η νομοθετική ρύθμιση περί της απαγόρευσης των κακόβουλων λογισμικών κατατεθεί (την επόμενη εβδομάδα) για να υπερασπιστεί την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία. Το πρόβλημα κατά τους πολιτικούς παρατηρητές φαίνεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλει να το βλέπει. Όλη αυτή η εργώδης επένδυσή του στις υποκλοπές και η προσπάθειά του να καταφέρει αποφασιστικό χτύπημα στην κυβέρνηση φανερώνουν το «τραύμα» που έχει υποστεί και που δείχνει να είναι μη ιάσιμο. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που κάποιες γρατζουνιές υφίσταται, αλλά η βλάβη δεν δείχνει να είναι ανήκεστος.

Και είναι η πρώτη φορά μετά τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης που κυβέρνηση της Κεντρο-Δεξιάς προηγείται εμφαντικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στη λαϊκή προτίμηση. Δεν εκλαμβάνεται μόνο ως επιδοκιμασία του Μητσοτάκη και της ΝΔ. Οφείλεται και σε έντονη απόρριψη του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν αποδίδεται μόνο στην αποτυχημένη διακυβέρνησή του. Αναφέρεται και στην τοξικότητα και τον ανορθολογισμό που εκπέμπει η συμπεριφορά του.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο