«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία είναι για όλους μας μια υπενθύμιση της καθημερινής μάχης που δίνουν τα άτομα με αναπηρία για την ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μιας κοινωνίας πολιτών» τονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ολόκληρη η δήλωση Πατούλη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

«Είναι κοινός τόπος ότι οι υποδομές σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων της καθημερινότητας αποδεικνύονται πολλές φορές για τους συνανθρώπους μας με ιδιαίτερες ικανότητες  ανεπαρκείς και αφιλόξενες, δυσχεραίνοντας τις προϋποθέσεις για την άρση του κοινωνικού τους αποκλεισμού και της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή.

Προσωπικά, ως γιατρός, ως περιφερειάρχης και πρώτα απ΄ όλα  ως άνθρωπος, γνωρίζω την καθημερινή μάχη που δίνουν τα άτομα με αναπηρία και διαβεβαιώνω πως στην Περιφέρεια Αττικής εντείνουμε συνειδητά και οργανωμένα τις προσπάθειές μας προς τον εντοπισμό και την επίλυση των προβλημάτων σε θέματα προσβασιμότητας και βελτίωσης των όρων διαβίωσης και καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή και στην άρση των αποκλεισμών κάθε είδους: στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τον αθλητισμό, την ενημέρωση, την πρόσβαση στο Ψηφιακό Περιβάλλον, τις κοινωνικές δράσεις.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη σπουδαιότητα της αξιοποίησης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων προς όφελος των ΑμεΑ. Πάνω σε αυτή τη βάση μέσα από την χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων γενικότερα, προσεγγίσαμε με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, τις δράσεις μας για την κοινωνική οικονομική και ψυχολογική στήριξη των πολιτών.

Ενδεικτικό παράδειγμα, αποτελεί η δρομολόγηση μέσα από το ΠΕΠ Αττικής με 3,8 εκ. ευρώ του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη Ραφήνα, ένα εμβληματικό έργο το οποίο όταν θα ολοκληρωθεί θα συγκαταλέγεται στα 3 καλύτερα της Ευρώπης.

Οι υπηρεσίες ψηφιακής εξυπηρέτησης του πολίτη, αποτελούν πρωτοβουλία ουσίας που εγγράφεται στο ίδιο πλαίσιο, δηλαδή της διεύρυνσης των δυνατοτήτων που παρέχουμε στους πολίτες να εξυπηρετηθούν χωρίς ταλαιπωρία και με ασφάλεια.

Επιπλέον, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί 24 δομές που έχουν δημιουργηθεί ως κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας για περισσότερους από 1000 ωφελούμενους, καθώς και 8 Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με νοητική αναπηρία. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες προβλέπεται και η πρόσληψη ειδικού βοηθητικού προσωπικού για την εξυπηρέτηση των μαθητών με αναπηρία, καθώς και σχολικών νοσηλευτών για όσους μαθητές χρήζουν σχετικής υποστήριξης, η παροχή υπηρεσιών διαβίωσης και φροντίδας, καθώς και υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης, ψυχιατρικής παρακολούθησης, συμβουλευτική παροχή αλλά και φαρμακευτική αγωγή.

Επιπρόσθετα, διασφαλίζουμε την κάλυψη εξόδων μετακίνησης των Ατόμων με αναπηρίες που φοιτούν σε ειδικά σχολεία αλλά και αθλητών.

Παράλληλα, με ένα ευρύ πρόγραμμα χρηματοδοτούμε  την υλοποίηση έργων ανάπλασης, υποδομών και διαμόρφωσης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στους δήμους της Αττικής μας.

Επιπρόσθετα, αγκαλιάζουμε διοργανώσεις όπως το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ατόμων με Αναπηρία που βοηθούν τους αθλητές να αγωνιστούν, να προπονηθούν, να ψυχαγωγηθούν και να κάνουν βήματα για κοινωνική ένταξη.

Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως μια κοινωνία μπορεί να φτάσει ψηλά και να ανεβάσει τον πολιτιστικό της δείκτη ακόμη περισσότερο, αν δίνει όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες σε  όλα τα μέλη της. Οι υγιείς πόλεις με πρόσβαση παντού, δεν είναι μόνο μια κατάκτηση για τα άτομα με αναπηρία, αλλά για όλους μας, ενώ μέσα από αυτές αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας και την ανθρωπιά μας, αντλώντας δύναμη από την δύναμη και την υπέρβαση ψυχής που διδάσκουν τα Άτομα με Αναπηρία και διευκολύνοντας το αναφαίρετο δικαίωμα τους να δρουν, να δημιουργούν και να μεγαλουργούν σε μια κοινωνία σεβασμού και ίσων ευκαιριών για όλους».