Ο Μητσοτάκης είπε τις προάλλες στην περιοδεία του στην Καλλιθέα: «Μυρίζει εκλογές». Και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να προεξοφλήσει ότι η κυβέρνηση καταρρέει… λόγω υποκλοπών και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός πάει σε πρόωρες.

Δηλαδή ο κόσμος δεν έχει καταλάβει πως βρισκόμαστε ήδη σε καθαρά προεκλογική περίοδο; Από την επομένη των προηγούμενων εκλογών και κάθε τόσο, προέβλεπαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, γιατί ο Μητσοτάκης ήταν «σε πλήρες αδιέξοδο και έτοιμος να δραπετεύσει». Επί τρία χρόνια όμως διαψεύδονταν. Ούτε φοβόταν ο Μητσοτάκης, ούτε είχε καμιά διάθεση να δραπετεύσει. Φτάσαμε έξι μόλις μήνες πριν από τη λήξη της συνταγματικής προθεσμίας και βρισκόμαστε 28 ημέρες πριν από την έναρξη του προεκλογικού έτους και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ζητά πρόωρες εκλογές με τα παλιά επιχειρήματα.

Δηλαδή, αν ο Μητσοτάκης προκηρύξει εκλογές τον Φεβρουάριο,θα υπάρξει έστω και ένας Έλληνας που θα πιστέψει ότι το έκανε γιατί φοβάται τις…υποκλοπές και τρέχει να δραπετεύσει; Και με βάση ποια λογική η προσφυγή στις κάλπες τον Μάρτιο, ας πούμε, θα θεωρηθεί κανονικό πράγμα, αλλά αν γίνει έναν μήνα νωρίτερα, θα είναι απόδειξη πολιτικού αδιεξόδου;

Ο Μητσοτάκης επιμένει να είναι θεσμικός κι αντί να του πούμε μπράβο, τον κατηγορούμε κι από πάνω. Κι όμως είναι κεφαλαιώδες ζήτημα να σπάσει η προσβλητική για τη χώρα πολιτική παράδοση, να προκηρύσσονται οι εκλογές όποτε γουστάρει ο εκάστοτε πρωθυπουργός ή όποτε… ζητά η αντιπολίτευση.Στην αντοχή μιας κυβέρνησης ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι ο χρόνος παραμονής στην εξουσία. Είναι το αποτέλεσμα που παράγουν οι πολιτικές, οι αποφάσεις της, έστω και αν υπάρχουν δυσκολίες, αναποδιές και ανατροπές.

Και ένα είναι σίγουρο: Οι κυβερνήσεις δεν φθείρονται ούτε καταρρέουν επειδή περνούν οι μέρες. Απόδειξη αυτού το γεγονός, ότι, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδεύει προς την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της μέσα σε έναν ορυμαγδό καταγγελιών και πολέμου φθοράς, δεν προκύπτει από πουθενά κατάρρευση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας.

Αν δεν το έχει αυτό υπ’όψιν του ο ΣΥΡΙΖΑ, κακό του κεφαλιού του…

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο