Ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση και ψήφιση απο την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο “Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία επικοινωνιών των πολιτών”.

Το νομοσχέδιο υπέρψηφίστηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνο από τη ΝΔ ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που θα πάρουν το λόγο.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση θα δοθούν οι απαντήσεις που επιζητεί τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Τσίπρας «υιοθετώντας μυθεύματα» σε μια προσπάθεια να πλήξει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό. «Προσερχόμαστε στη Βουλή με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την υπόθεση Ανδρουλάκη και σε καμία περίπτωση ενοχικά», σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει την πρόθεση να κινηθεί θεσμικά, όπως έχει κάνει από την πρώτη στιγμή στη συγκεκριμένη υπόθεση, εστιάζοντας στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την θωράκιση του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ και την εξισορρόπηση που επιτυγχάνεται για την διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και την ταυτόχρονη προστασία των προσωπικών δεδομένων. Θα προτάξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την απαγόρευση της κατοχής, εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών που πλέον θα τιμωρούνται σε κακουργηματικό χαρακτήρα. «Είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, ωστόσο η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που προχωρά σε αυτό το μέτρο», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης, θα εστιάσει στο νέο πλαίσιο για τις νόμιμες επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων, όπου προστίθεται η έγκριση του Προέδρου της Βουλής ως έναν επιπλέον φίλτρο για την θωράκιση της διαδικασίας, καθώς και την αναδιοργάνωση της ΕΥΠ και την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων βρίσκεται στα χέρα της Δικαιοσύνης, την οποία έχει συνδράμει η κυβέρνηση στο έργο της και είναι η μόνη αρμόδια να ερευνήσει και να διαλευκάνει τα γεγονότα αποδίδοντας ευθύνες σε ό,τι αφορά «είτε τους αυτουργούς είτε τους μυθοπλάστες.

Βέβαια, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία αιχμή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιθέτως είναι έτοιμος να περάσει στην αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες εβδομάδες με τις επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει. Μάλιστα, αναμένεται να τονίσει ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 κράτησε ανοιχτή την Βουλή για να ψηφίσει το νέο ποινικό κώδικα από τον οποίον αφαιρέθηκε το άρθρο που ποινή φυλάκισης για όσους προμηθεύουν ιδιωτικά συστήματα υποκλοπών.

Ιδιαίτερα αυστηρός αναμένεται να είναι ο πρωθυπουργός απέναντι στις καταγγελίες του κ. Τσίπρα για υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας από την κυβέρνηση επειδή σύμφωνα με δημοσιεύματα – τα οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «προϊόν μυθοπλασίας»- παρακολουθούνταν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να απευθύνει μια τέτοια κατηγορία καθώς είναι αυτός που πράττει κατά των εθνικού συμφέροντος όταν απειλεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τις αμυντικές συμφωνίες της χώρας με ΗΠΑ και Γαλλία με τις οποίες έχει θωρακιστεί η χώρα απέναντι στις τουρκικές απειλές και την επιθετικότητα της γειτονικής χώρας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας εξαιτίας της αδυναμίας του να παράξει πολιτική και να παρουσιάσει ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η χώρα και η κοινωνία καταφεύγει στη λάσπη χρησιμοποιώντας δημοσιεύματα και ισχυρισμούς χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Για το Μέγαρο Μαξίμου η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώνει μια σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίες που έλαβε από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ για την οποία αποδόθηκαν και οι πολιτικές ευθύνες. «Με το νομοσχέδιο διασφαλίζουμε την σωστή λειτουργία της ΕΥΠ και καθορίζουμε το πλαίσιο για το μέλλον. Για όσα συνέβησαν στο παρελθόν η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης που πρέπει διερευνήσει την υπόθεση και να μην αφήσει καμία σκιά διερευνώντας όλες τις πτυχές της», τονίζουν κυβερνητικές πηγές και συμπληρώνουν ότι το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν με τον κ. Τσίπρα είναι «η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».

Αλέξης Τσίπρας

Στη θέση του «ενόχου» για την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα επιχειρήσει να τοποθετήσει τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται όπως σημείωναν πηγές της Κουμουνδούρου, να ασκήσει ασφυκτικό πρέσινγκ στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον καταστήσει «απολογούμενο για το σκάνδαλο των υποκλοπών που ενορχηστρώθηκε με εντολή του και πλήττει το πυρήνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στη χώρα και ταυτόχρονα θέτει σε διακινδύνευση την ίδια την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Στόχος του να αναδείξει πως ο ίδιος ήταν ο εντολέας, ενορχηστρωτής και υπεύθυνος για τις παρακρατικές μεθόδους υποκλοπών σε βάρος πολιτικών, υπουργών, συνεργατών του, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και ακόμα και της ηγεσίας του Στρατεύματος.

«Έρχεται μετά από 1,5 μήνα στη Βουλή για να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης» έλεγαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα  το οποίο παραπέμπει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας τριετίας, χωρίς να προβλέπει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα μπορεί κανείς να μάθει ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης από την ΕΥΠ όχι μόνο των κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη αλλά ακόμα και υπουργών.

Ταυτόχρονα αρνείται να επαναφέρει το καθεστώς ενημέρωσης όσων έχει γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους.

Οι πέντε επίκαιρες ερωτήσεις που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ανταπόκριση από το Μαξίμου «αποκαλύπτουν» ουσιαστικά τα θέματα που θα θέσει στον πρωθυπουργό:

-Οι εκλογές θα γίνουν με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;

-Ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού Predator;

-Δεσμεύεστε ότι κανένας υπουργός και μέλος της κυβέρνησης που παρακολουθούνταν από το Predator δεν παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ;

-Θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που μετατάχθηκαν στην ΕΥΠ για να χειρίζονται το Predator;

-Υπήρξε παρακολούθηση της εισαγγελέως της ΕΥΠ, του οικονομικού εισαγγελέα, του αρχηγού της ΕΛΑΣ και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων;

Δεν είναι δυνατόν έλεγαν από την Κουμουνδούρου να εμφανιστεί σήμερα στη Βουλή ότι δήθεν ενδιαφέρεται για το θεσμικό πλαίσιο «φέρνοντας ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης του σκανδάλου και συσκότισης της αλήθειας, αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όλους τους κρίσιμους μάρτυρες και αφού επικαλείται πέρα από κάθε έννοια νόμου και συντάγματος το “απόρρητο” για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως δεν είναι τυχαίο ότι απέναντι στο νομοσχέδιο βρέθηκαν η ΑΔΑΕ, η Αρχή Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ενώ αντίθετο είναι και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ, iefimerida.gr