Η επιδότηση του 50% των επιπλέον ποσών των μηνιαίων δόσεων των δανείων για τους συνεπείς δανειολήπτες, η αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις αλλά και η μείωση του βάρους στις συναλλαγές των καταναλωτών συνθέτουν το πακέτο των μέτρων που θα προωθήσουν οι τράπεζες για να πάρουν ανάσα οι πολίτες.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των διοικήσεων των τραπεζών, αλλά την περασμένη Τρίτη διαμορφώθηκε το πλάνο με τις επόμενες κινήσεις στη συνάντηση του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών.

Σε αυτό το πρώτο πλάνο συνέβαλε και η έκθεση της Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υπεραποδώσει συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές και έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο φέτος. Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι είχε συζητήσεις με τις διοικήσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, υποστηρίζοντας τη στήριξη των στεγαστικών δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς και τη μείωση στις αμοιβές και τις προμήθειες.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Από τον Ιούνιο θα τεθεί σε λειτουργία ένας μηχανισμός επιδότησης των επιπλέον ποσών που θα προκύψουν για τους δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος «Γέφυρα», αλλά χωρίς τη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού. Αναμένεται να συγκροτηθεί ένα κοινό ταμείο των τραπεζών, μέσω του οποίου θα επιδοτούνται μόνο οι συνεπείς δανειολήπτες για τη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στη χαμηλότερη δόση και στη νέα υψηλότερη. Έτσι, αν κάποιος είχε μηνιαία δόση 600 ευρώ και μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων ανέβηκε στα 700 ευρώ, τότε, για τα επιπλέον 100 ευρώ, τα 50 ευρώ θα τα βάζουν οι τράπεζες και τα υπόλοιπα 50 ευρώ ο δανειολήπτης. Συνεπώς, αντί για 700 θα πληρώνει 650 ευρώ.

2. Αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων κατά 0,40%-0,50% και έτσι, μετά από πολλά χρόνια, οι καταθέτες θα έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα για τις αποταμιεύσεις τους. Για τις προθεσμιακές καταθέσεις άνω των 50.000 ευρώ προβλέπεται ότι το επιτόκιο θα φτάσει στο 1%, που ισοδυναμεί με ετήσιο τόκο 500 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 200 ευρώ. Για παράδειγμα, μια προθεσμιακή κατάθεση 100.000 ευρώ με επιτόκιο 1% θα αποφέρει ετήσιο τόκο 1.000 ευρώ και, μετά την αφαίρεση του φόρου με συντελεστή 15%, το καθαρό ποσό για τον αποταμιευτή διαμορφώνεται στα 850 ευρώ.

3. Θα υπάρξουν μικρές μειώσεις στις χρεώσεις για προμήθειες που καταβάλλουν οι συναλλασσόμενοι, οι οποίες σήμερα διαμορφώνονται μεταξύ 0,30 και 5,00 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν τις επιβαρύνσεις για την πληρωμή λογαριασμών αλλά και τη μεταφορά εμβασμάτων σε διαφορετική τράπεζα. Η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών και η περίοδος του κορονοϊού συνέβαλαν ώστε οι καταναλωτές να εξοικειωθούν με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω τραπεζών, ωστόσο, το επιπλέον κόστος που προκύπτει δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις μεταφοράς χρημάτων όπου ισχύει η ίδια χρέωση της προμήθειας, ανεξαρτήτως αν το ποσό είναι 100 ή 10.000 ευρώ. Τέλος, αναμένεται να ληφθεί μέριμνα για τη μείωση των χρεώσεων στις επιχειρήσεις, καθώς παρατηρείται σημαντική επιβάρυνση στις συναλλαγές και ιδίως σε αυτές που είναι μικρής αξίας.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο