Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές – Σαρωτικό προβάδισμα Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς

H ΝΔ μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές, με ισχυρό προβάδισμα 7,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και με ποσοστά στην πρόθεση ψήφου 32.6% έναντι 24.8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll που παρουσιάζει  το TheTOC, με τη διαφορά μάλιστα να φτάνει το 8,2% όταν λαμβάνουμε υπόψιν μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια.

Η δημοσκόπηση δίνει στις δεύτερες κάλπες, ποσοστό της τάξης του 35-36% για τη Νέα Δημοκρατία, επίδοση που είναι κοντά στην αυτοδυναμία, χωρίς όμως να αποτελεί εγγύηση, αφού αυτό θα κριθεί από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Τα δύο πρώτα κόμματα αυξάνουν την δημοσκοπική τους επίδοση σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου κατά 0.5% και 0.6% αντίστοιχα, συνεχίζοντας την πορεία αύξησης των δυνάμεών τους και αύξησης της συσπείρωσής τους. Ωστόσο η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις, ώστε να έχουμε κάποια σημαντική μείωση της διαφοράς ή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η διαφορά σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας, τον Δεκέμβριο, μειώθηκε μόλις 0.1% τον τελευταίο μήνα, έμεινε δηλαδή ουσιαστικά σταθερή.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στο 10% (10.5% επί των εγκύρων), σημειώνοντας μείωση 1.2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο και 4.2% σε σχέση με τις αρχές του 2022. Αυτό σίγουρα είναι ενα καμπανάκι για την ηγεσία του Κινήματος, αφού φαίνεται η υπόθεση των υποκλοπών να μην απέδωσε τα αναμενόμενα- τουναντίον- ενώ και η υπόθεση της Εύας Καϊλή, έστω και αν οι ερωτώμενοι δεν αποδίδουν ευθύνη στο κόμμα της για το σκάνδαλο, σίγουρα δεν βοήθησε.

Τα υπόλοιπα κόμματα σημειώνουν τις εξής επιδόσεις:

Κ.Κ.Ε 4.5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4%, ΜΕΡΑ25 ποσοστό 2.7% και ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2.3% , οι οποίες επί των εγκύρων είναι αντίστοιχα 4.7%, 4.2%, 2.8% και 2.4%.

Δημοσκόπηση Opinion Poll για το TheTOC: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές - Προβάδισμα 8,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνουμε ότι σε σχέση με την πρώτη μέτρηση του 2022, υπάρχει ενίσχυση της Ν.Δ κατά 1.4% και του ΣΥΡΙΖΑ κατά 5.2%, κάτι που κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου έφερε μείωση της διαφοράς από 11.6% στο 7.8%.

Δείτε τις μετρήσεις του 2022 και του 2021 και την εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου για τα κόμματα από το γκάλοπ της Opinion Poll τον Μάιο του 21, έως και τον Ιανουάριο του 23.

Opinion Poll

Επίσης, όταν βλέπουμε την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Ν.Δ συγκεντρώνει 34.2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26%, η διαφορά δηλαδή γίνεται 8.2%.

Opinion Poll

Ο Πρωθυπουργός είναι ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός με 48,2 % θετικές και μάλλον θετικές απόψεις. Ακολουθούν οι Ν. Ανδρουλάκης, Α. Τσίπρας και Δ. Κουτσούμπας με 30.7%, 30.3% και 29.3% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν ο Γ. Βαρουφάκης με 19% και ο Κ. Βελόπουλος με 15.6%.

Opinion Poll