«Φαίνεται ότι υπάρχει μια πορεία ενδυνάμωσης των δύο μεγάλων κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει κάποια αισθητή μείωση της διαφθοράς».

Aυτό τόνισε για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ο διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».

«Στη δική μας έρευνα στην απλή πρόθεση ψήφου ήταν 7,8%, στις αρχές Δεκεμβρίου το είχαμε μετρήσει στο 7,9. Άλλοι βλέπουν διαφορά γύρω στη μισή μονάδα από ό,τι παρατηρούσα, αλλά το συμπέρασμα είναι κοινό. Έχω την αίσθηση ότι στο επόμενο διάστημα αν κάτι δεν αλλάξει, θα παρατηρήσουμε μια συνέχιση αυτής της τάσης. Το πρώτο κόμμα το οποίο φαίνεται να πλήττεται περισσότερο από αυτή την κατάσταση είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ», προσέθεσε ο κ. Ζούπης.

«Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό, από πέρυσι τον Ιανουάριο μέχρι φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε περάσει 2-2,5 χρόνια σχεδόν στασιμότητας, έχει ανέβει περίπου 5 μονάδες. Αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία έχει ανέβει 1,5 μονάδα. Αυτό έχει φέρει σε ένα αποτέλεσμα, ενώ βλέπαμε διαφορά 10,5 έως λίγο πάνω από 11, τώρα η διαφορά είναι στο 7-8, ανάλογα με τις έρευνες, άρα υπάρχει ένα ροκάνισμα», εξήγησε ο κ. Ζούπης.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να ανατραπεί η εικόνα αυτή, ο κ. Ζούπης σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το βάθος του προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας, που ξεκινάει από τον Ιανουάριο του 2016 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, «αν και αυτά τα τριάμισι χρόνια ήταν δύσκολα, θα τολμούσα να πω ότι αυτό δεν ανατρέπεται, όμως η διαφορά είναι κάτι ανοιχτό πόσο μπορεί να πιεστεί και να ανοίξει».

«Όμως, η διαφορά παίζει ρόλο, δημιουργεί εντυπώσεις, κλίμα, αλλά δεν είναι αυτό που θα κρίνει την αυτοδυναμία. Την αυτοδυναμία κρίνει το απόλυτο ποσοστό του πρώτου κόμματος σε συνδυασμό με το πόσο τοις εκατό θα είναι το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής», ανέφερε ακόμα ο κ. Ζούπης.

Ειδικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι πέρυσι τέτοια περίοδο ήταν στο 14 έως 14,5 και σήμερα σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις είναι στο 10. «Έχει μία απώλεια τεσσάρων έως τεσσερισήμισι μονάδων που ακόμα διατηρείται πάνω από τα δημοσκοπικά ευρήματα επί τρία χρόνια, αν θέλετε και πάνω από την εκλογική δύναμη, ωστόσο, νομίζω ότι είναι σε μία κομβική στιγμή να δει θέματα, γιατί αυτό που είχαμε ως ερώτημα οι δημοσκόποι βλέποντας μήνα μήνα ή και πιο συχνά καμιά φορά, αν μπορεί να γυρίσει η καμπύλη ή όχι» , είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πού φαίνεται να οφείλεται η απώλεια του 30% περίπου των αρχικών δημοσκοπικών δυνάμεων, ο κ. Ζούπης, εξέφρασε την άποψη ότι «η Εύα Καϊλή έχει κοστίσει λίγο σε συνδυασμό και με κάποιους χειρισμούς που έγιναν».

«Το βασικό θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι η πόλωση σε συνδυασμό με το αν εμφανίζει πειστική πρόταση διακυβέρνησης για το μέλλον», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Ζούπης.

Πηγή: iefimerida.gr