«Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος…» λέει ο λαός μας.

Δηλαδή «στην κατάλληλη στιγμή μπορεί να συμβούν ταχύτατα οι αλλαγές που περιμέναμε για πολύ καιρό». Και «φθάνει μια στιγμή μονάχα η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και στις σχέσεις μας».

Ήρθε ο μεγάλος σεισμός με τη μεγάλη ακολουθία των μετασεισμών στη γειτονική μας Τουρκία και άλλαξαν τα πάντα. Μπροστά στον πόνο για τις χιλιάδες των νεκρών και στις τεράστιες καταστροφές, ο πρόεδρος Ερντογάν σταμάτησε τις καθημερινές απειλές του και είδε πως μια στιγμή μόνο είναι ικανή να καταστρέψει τα σχέδιά του. Να φέρει τα πάνω κάτω. Να αλλάξει η ζωή. Το χαμόγελο να γίνει κλάμα. Η χαρά λύπη. Και όλα να γυρίσουν τούμπα!

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, η πονεμένη Τουρκία δεν είναι μόνη. Η Δύση είναι μαζί της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του και στέλνει στις πληγείσες περιοχές βοήθεια. Το ίδιο και πολλές άλλες χώρες από την Ευρώπη. Ακόμη και από τη Φινλανδία, για την οποία η Τουρκία έχει βάλει βέτο και έχει μπλοκάρει την είσοδό της στο ΝΑΤΟ! Όλες οι χώρες έσπευσαν να συμπαρασταθούν στην Τουρκία…

Ξεχωρίζει βέβαια το τηλεφώνημα που έκανε στον Ταγιπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η τραγωδία με τους σεισμούς στην Τουρκία, σήκωσε τον ακουστικό και, αφού του είπε για τη λύπη που νιώθουν οι Έλληνες, τόνισε πως στέλνει βοήθεια και ομάδα από την ειδική υπηρεσία διάσωσης, την ΕΜΑΚ, για να συνδράμει στις προσπάθειες των Τούρκων συναδέλφων της. Είπε ακόμη πως, ό,τι θελήσει από πλευράς βοήθειας ο Τούρκος πρόεδρος, η Ελλάδα θα το στείλει. Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια της Ελλάδας. Οι απειλές ξεχάστηκαν. Το «θα έρθουμε βράδυ» ή «θα στείλω πύραυλο στην Αθήνα» και ακόμη «τα νησιά δεν σας ανήκουν» πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, τουλάχιστον προς το παρόν!

Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει όταν αργότερα η τραγωδία από τους σεισμούς περάσει. Όταν ο πόνος μειωθεί. Το κλάμα στερέψει. Και το ζήτημα των εκλογών στη γειτονική χώρα γίνει και πάλι πρώτο και κυρίαρχο θέμα. Οι απειλές θα…ξαναγυρίσουν με πρωταγωνιστικό ρόλο; Οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις θα εξακολουθήσουν με τον ίδιο και ίσως με μεγαλύτερο και εντατικότερο ρυθμό; Βέβαια η απάντηση σε όλα αυτά τα ερώτημα είναι γνωστή. «Ξεχνάει ο Τούρκος τον…χαβά του»!

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο το οποίο ακόμη και σήμερα, που οι πληγές από τους σεισμούς είναι ανοικτές και μεγάλες, σχολιάζεται πολύ από τους πολιτικούς αντιπάλους του Τούρκου προέδρου. Όλοι υποστηρίζουν πως ίσως οι καταστροφικοί σεισμοί είναι η ευκαιρία που ζητούσε τόσο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν! Να αναβάλει δηλαδή τις εκλογές του Μαΐου, μιας και τα… κουκιά δεν του βγαίνουν! Να ισχυριστεί δηλαδή ότι οι καταστροφικοί σεισμοί στα Άδανα και αλλού με χιλιάδες νεκρούς αποτελούν και είναι αιτία αναβολής. Να κηρύξει, όπως το Σύνταγμα του το επιτρέπει, «τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και φυσικά να αναβάλει τις εκλογές. Είναι ένα σενάριο που υποστηρίζεται πολύ από αρκετούς στην Τουρκία! Ο Ταγίπ Ερντογάν προς το παρόν δεν λέει τίποτα. Απλώς αφουγκράζεται όλα όσα οι άλλοι τονίζουν! Άλλωστε, ακόμη η γη σείεται από τις σεισμικές δονήσεις. Ο αριθμός των νεκρών μέρα με τη μέρα ανεβαίνει. Μάλιστα ξεπέρασε τον αριθμό των νεκρών από τον μεγάλο σεισμό του 1999, όπου 17.000 έχασαν τη ζωή τους.

Το τι θα αποφασίσει ο Ερντογάν για τις εκλογές θα το μάθουμε σε λίγες ημέρες. Τώρα προέχει η βοήθεια όλων μας στην Τουρκία, για να σταθεί στα πόδια της.

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο