Oι έλεγχοι στις δηλώσεις πόθεν έσχες ήταν μέχρι σήμερα αποσπασματικοί ή στοχευμένοι μετά από εισαγγελική εντολή, ενώ σπάνια γινόντουσαν δειγματοληπτικά και διασταυρώσεις τα στοιχεία της εφορία τραπεζών υποθηκοφυλακεία κλπ.

Το καθεστώς αυτό αλλάζει, όπως και το έντυπο του πόθεν έσχες για να μην ταλαιπωρεί τους υπόχρεους κατά τη συμπλήρωσή του. Η νέα δήλωση Πόθεν Έσχες προβλέπει και τη δήμευση περιουσιακών στοιχειών που δεν έχουν δηλωθεί.

Το Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ριζικές αλλαγές στην διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες όπως η απαλλαγή των υπόχρεων να ζητούν και να λαμβάνουν από τις τράπεζες τις σχετικές βεβαιώσεις. Επιπλέον, προαναγγέλλει ετησίους ελέγχους – εξπρές σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα και δειγματοληπτικά στους υπόλοιπους υπόχρεους.

Πιο αναλυτικά, προβλέπονται έλεγχοι στο σύνολο των δηλώσεων «πόθεν έσχες», που θα υποβάλλουν κάθε χρόνο τα πολιτικά πρόσωπα και συνολικά στο 5%-7% των δηλώσεων «πόθεν έσχες» που υποβάλλονται κάθε χρόνο από όλους τους υπόχρεους.

Προβλέπονται επίσης πρόστιμα από 10.000 έως 1.000.000 ευρώ καθώς και ποινικές κυρώσεις κλιμακούμενες από φυλάκιση 2 ετών έως και κάθειρξη 10 ετών σε περιπτώσεις μη υποβολής ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων «πόθεν έσχες» με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.