500.000 οι ευνοημένοι από τo πολυνομοσχέδιο-«σκούπα»

Σε 6 ή 12 χρόνια θα μπορούν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ περίπου 6.600.000 οφειλέτες, με εξαιρετικά ευνοϊκό πλαίσιο αποπληρωμής των δόσεων. Αυτό προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του οποίου ρυθμίζονται και άλλα ζητήματα, όπως αυτά των τελών κυκλοφορίας Ι.Χ. οχημάτων, της κατάργησης προστίμων για φορολογικές δηλώσεις, του αγροτικού πετρελαίου και της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ.

Έτσι, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα για την αναβίωση της ρύθμισης των 72 και 120 δόσεων, για όσους σταμάτησαν να πληρώνουν μετά την 1η Φεβρουαρίου 2023. Με την καταβολή δύο δόσεων έως τις 31 Ιουλίου, οι οφειλέτες κερδίζουν την αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών και παίρνουν ανάσα για πολλά χρόνια, καθώς θα εξυπηρετούν τα χρέη τους σε μικρές μηνιαίες δόσεις. Το κέρδος θα είναι πολλαπλό, καθώς η επανένταξη στις 72 ή 120 δόσεις ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Έτσι, δίνεται εκ νέου η ευκαιρία για να τακτοποιηθούν σχετικά πιο πρόσφατες οφειλές.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Αν κάποιος είχε ρυθμίσεις τις οφειλές του σε 120 δόσεις και σταμάτησε να πληρώνει από τον Φεβρουάριο του 2022, μπορεί να υποβάλλει αίτηση τον Απρίλιο, ώστε να ξεκινήσει η αναβίωση της ρύθμισης και έτσι να μην κινδυνεύσει με κατάσχεση ή και δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών.

2. Ο οφειλέτης που προχωρά σε επανένταξη στις 120 δόσεις, έχοντας ταυτόχρονα και άλλες οφειλές, οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί, εντάσσεται στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.

3. Όσοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021 και μετά, αλλά σταμάτησαν να εξυπηρετούν τις δόσεις μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, υπάρχει η ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης διαμορφώνεται σε 30 ευρώ και αυτομάτως παύει κάθε δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού.

4. Όσοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 01/11/2021 έως 01/02/2023 και έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

5. Εφόσον την 1η Νοεμβρίου 2021 υπήρχαν ρυθμισμένες οφειλές στις 24 ή 48 δόσεις και ο οφειλέτης τις έχασε ή εφόσον προστέθηκαν και άλλες μετά την ημερομηνία αυτή, τότε μπορεί να γίνει υπαγωγή στις 36 ή 72 δόσεις και μετά από έναν μήνα να υποβληθεί αίτηση για ένταξη των νέων οφειλών στις 24 ή 48 δόσεις.

Με το νέο μοντέλο εξυπηρέτησης οφειλών, η κυβέρνηση δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στους οφειλέτες, ώστε να πληρώνουν λίγα και για πολλά χρόνια, καθώς αναγνωρίζεται ότι η εκτίναξη της ακρίβειας αποτελεί τον αποκλειστικό λόγο για τον οποίο δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις, στις οποίες είχαν ενταχθεί. Ταυτόχρονα, με τις μικρότερες δόσεις, καθίσταται πιο εύκολη η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων. Ανασταλτικός παράγοντας, που μπορεί να «φρενάρει» την ένταξη στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις, αποτελεί ο χρόνος των εκλογών, καθώς πολλοί φορολογούμενοι είθισται σε τέτοιες περιόδους να αντιμετωπίζουν… χαλαρά τέτοιου είδους ρυθμίσεις, ποντάροντας σε νεότερες και πιο ευνοϊκές, μετά τις εκλογές.

Οι ανακουφιστικές διατάξεις

Μεταξύ άλλων ρυθμίζονται και άλλα ζητήματα τα οποία θα βοηθήσουν τους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να ιδρώνουν αν θα βγάλουν τον μήνα τους. Πιο συγκεκριμένα:

1. Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, από τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους, αρκεί να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση στην πλατφόρμα του Taxisnet, πληρώνοντας τα τέλη για το χρονικό διάστημα που επιθυμούν να το κινήσουν. Το ελάχιστο χρονικό διάστημα άρσης της ακινησίας είναι ο ένας μήνας και για κάθε μήνα καταβάλλεται το 1/12 της αξίας του ετήσιου τέλους. Παραδείγματος χάριν, για ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών μέτρων με ετήσια τέλη 120 ευρώ, η άρση της ακινησίας για χρονικό διάστημα τριών μηνών συνεπάγεται την πληρωμή 10 ευρώ μηνιαίως ή συνολικά 30 ευρώ.

2. Για όσους φορολογούμενους υπέβαλαν πέρυσι εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση, προβλέπεται η διαγραφή του προστίμου των 100 ευρώ, εφόσον ο φόρος που προκύπτει να πληρώσουν δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ. Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, για τις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης, προβλέπονται πρόστιμα 100, 200 και 500 ευρώ, ενώ το ποσό του χρεωστικού φόρου που προκύπτει επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης, εφόσον αφορά χρεωστική δήλωση.

3. Έως το τέλος του έτους παρατείνεται το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ για το τουριστικό πακέτο, τα νησιά, τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο.

4. Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που θα προσκομίσουν τα σχετικά τιμολόγια αγοράς θα συνεχίσουν να έχουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους το ευεργέτημα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο