Στην ανακατασκευή και την αξιοποίηση της βίλας Ιόλα, στον προγραμματισμό των έργων αλλά και στους στόχους του για τη θητεία 2023-2028 αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς.

Ξεκινούν οι εργασίες για να αποκτήσει ξανά ζωή η βίλα Ιόλα, όπως ανακοινώσατε προσφάτως. Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα για αυτό το σημαντικό έργο;

Είναι πραγματικά ένα σημαντικό έργο. Χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Οι εργασίες θα αρχίσουν άμεσα. Ο συμβατικός χρόνος αποπεράτωσης είναι 16 μήνες. Φυσικά, πάντα μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι πάνω κάτω αυτό που προανέφερα.

Πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο έργο για τους κατοίκους της περιοχής; Γιατί θεωρείται υπερτοπικό έργο;

Η βίλα Ιόλα για πολλά χρόνια απετέλεσε πόλο έλξης για προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, της πολιτικής, του επιχειρηματικού κόσμου, που έρχονταν από κάθε γωνιά της υφηλίου για να θαυμάσουν τη μοναδική συλλογή από γλυπτά, πίνακες και άλλα έργα τέχνης. Στα 36 χρόνια που μεσολάβησαν από τον θάνατο του Αλεξάνδρου Ιόλα μέχρι σήμερα, ο χώρος λεηλατήθηκε και βανδαλίστηκε και δεν θυμίζει τίποτα από το παρελθόν. Αυτή η σύγκριση, του τότε με το τώρα, που γίνεται αυθόρμητα, είναι πολύ οδυνηρή. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό για τους κατοίκους αυτό το ιστορικό εμβληματικό ακίνητο να αλλάξει μορφή. Να πάψει να έχει αυτήν τη θλιβερή εικόνα ερήμωσης και να αναδειχθεί σε πολιτιστικό φάρο. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, φιλοδοξούμε να αποτελέσει πόλο έλξης και να προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και, γιατί όχι, από όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό το θεωρούμε υπερτοπικό.

Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες η παρούσα δημοτική θητεία. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Κατ’ αρχάς, εφαρμόσαμε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός μας. Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις έργων πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Μεγάλα και σημαντικά έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ έχουμε ολοκληρώσει πολλά μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στην πόλη μας αυτήν τη στιγμή, «τρέχουν» έργα 20 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν.

Παρ’ όλα τα προβλήματα, ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε την ανάπλαση-πεζοδρόμηση μέρους της κεντρικής μας πλατείας, αναπλάσεις οδών (Ευεργέτου Γιαβάση, Αιγαίου Πελάγους), κατασκευάστηκε το 14ο Νηπιαγωγείο, καθώς και αίθουσες για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αναπλάσαμε το Στάδιο «Χρήστος Κορομηλάς», το γήπεδο μπάσκετ στα Πευκάκια, κοινόχρηστους χώρους, παιδικές χαρές, πολιτιστικές και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, κάναμε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών και δημοτικών κτιρίων. Σε εξέλιξη βρίσκονται η ανέγερση του διώροφου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στα Πευκάκια, η διαμόρφωση του κληροδοτήματος «Μαραμαθά» σε βρεφικό σταθμό, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η τοποθέτηση led σε πέντε πλατείες κ.ά. Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, με νέες εξαιρετικές δράσεις και εκδηλώσεις.

Η καθαριότητα αποτελεί άμεση προτεραιότητα για μας. Για τον λόγο αυτόν ανανεώσαμε τον στόλο μας στην καθαριότητα με την αγορά διαφόρων οχημάτων και μηχανημάτων, νέων κάδων και εφαρμόσαμε την τηλεματική διαχείριση.

Η κοινωνική μας πολιτική παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και αποτελούμε έναν από τους 20 δήμους πανελληνίως με τόσο πολυδιάστατο δίκτυο δομών, υπηρεσιών και δράσεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι για την κοινωνική πολιτική ο δήμος διαθέτει περίπου το 20% του ετήσιου προϋπολογισμού.

Δώσαμε, επίσης, μεγάλη βαρύτητα στην Παιδεία, στο πλαίσιο της υποστήριξης των σχολείων με υλικά, αλλά και στη συντήρηση και τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεών τους.

Θεωρώ λοιπόν ότι πετύχαμε αρκετά, εάν αναλογιστεί κάποιος τις οικονομικές, και όχι μόνο, συνέπειες της πανδημίας, τη γνωστή γραφειοκρατία για τα δημόσια έργα, αλλά και τα προβλήματα που δημιούργησε η δυσκολία κυβερνησιμότητας λόγω της απλής αναλογικής.

Πώς εξελίσσονται δύο εμβληματικά έργα; Το Δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής και το κολυμβητήριο;

Η ανέγερση του Δημαρχείου, όπως γνωρίζετε, είχε ξεκινήσει από την περασμένη χρονιά. Λόγω προβλήματος που προέκυψε σχετικά με το κόστος εκβραχισμού, που δεν είχε προβλεφθεί στη σύμβαση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, οι εργασίες σταμάτησαν για κάποιους μήνες. Ευτυχώς το πρόβλημα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ξεπεράστηκε και οι εργασίες άρχισαν ξανά.

Το κολυμβητήριο ήταν μια πληγή, μια ντροπή για την πόλη μας, για πάνω από 30 χρόνια. Επικαιροποιήσαμε τις μελέτες, εξασφαλίσαμε μεγάλη χρηματοδότηση και το δημοπρατήσαμε. Υπήρξε ανάδοχος εργολαβική εταιρεία και, μετά από κάποια γραφειοκρατική διαδικασία, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες το καλοκαίρι. Το θεωρώ μια τεράστια επιτυχία της Δημοτικής Αρχής.

Έχετε ανακοινώσει ήδη ότι θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας το 2023. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για την επόμενη θητεία;

Χωρίς να μηδενίζω το έργο των προκατόχων μου θεωρώ, και το αποτέλεσμα το αποδεικνύει, ότι είμαστε μακράν η αποτελεσματικότερη Δημοτική Αρχή, δίχως να ισχυρίζομαι ότι πραγματοποιήσαμε το σύνολο όσων θέλαμε. Όμως σχεδιάσαμε, οργανώσαμε, προγραμματίσαμε και πραγματοποιήσαμε σημαντικότατο έργο, τιμώντας τον λόγο τιμής που δώσαμε το 2019. Να σημειώσω, δε, ότι οι χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε είναι μεγαλύτερες από το σύνολο όλων των Δημοτικών Αρχών, από το 1985 και μετά τουλάχιστον.

Θα διεκδικήσω την επανεκλογή μου, για να ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε αλλά και για να παράγουμε νέο έργο, με έμφαση στην καθημερινότητα, την ηλεκτρονική πλέον εποχή και την κοινωνική πολιτική, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταθέσουμε για έγκριση από τους δημότες, σύντομα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο