H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, επισήμαναν τη μεγάλη συμμετοχή των Τούρκων πολιτών στις χθεσινές εκλογές.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για εμάς. Πιστεύω ότι η μαζική συμμετοχή είναι πραγματικά θετικά νέα. Είναι καλά νέα διότι είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Τούρκοι πολίτες έχουν δεσμευτεί στην άσκηση του δημοκρατικού τους δικαιώματος, να πάνε και να ψηφίσουν, και ότι εκτιμούν τον δημοκρατικό θεσμό. Πρόκειται για μεγάλη νίκη που σημειώθηκε εχθές», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι εκλογές είναι ακόμη ανοιχτές. Πρέπει να δούμε τον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ επαίνεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες και προσέθεσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τι θα φέρει ο δεύτερος γύρος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Παράλληλα, η Πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όταν τέθηκε το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη σε ερώτηση, ανέφερε: «Ήμουν σε επαφή με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα αυτό. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αλβανία παρακολουθεί στενά την κατάσταση και έχω λάβει τις πληροφορίες ότι κέρδισε τις εκλογές».

«Ναι έχω ενημερωθεί. Ο υποψήφιος έχει αποφυλακιστεί», πρόσθεσε.