Nα δώσει έγκριση στην εισήγηση για παράταση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, ούτως ώστε να καταβληθεί μαζί με την δεύτερη δόση στο τέλος Αυγούστου, θα κληθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών.

Η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, προβλέπει και τη μετάθεση της δυνατότητας εφάπαξ πληρωμής με έκπτωση 3%, επίσης για το τέλος του Αυγούστου.

Η δυνατότητα της διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος (που δόθηκε και πέρυσι) έρχεται ως επακόλουθο της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων. Η νέα, καταληκτική προθεσμία υποβολής, συμπίπτει με την προθεσμία για την πληρωμή της 1η δόσης του φόρου.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, παρατάθηκε έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ειδικότερα έως τις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου. Η προσθήκη της ώρας έχει να κάνει με το γεγονός ότι έως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις ή να καταβληθεί εφάπαξ ο φόρος εισοδήματος για όσους θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% (για φυσικά πρόσωπα και όχι για νομικά).

Η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εξελίσσεται βραδέως – όπως συμβαίνει κάθε χρονιά. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 1,8 εκατομμύρια έντυπα Ε1, σε σύνολο περίπου 6,5 εκατομμυρίων. Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι το 70,02% των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο στην εφορία ή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 29,99% θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.