«Εκπέμψαμε αντιφατικά σε σχέση με το πρόγραμμά μας μηνύματα», παραδέχεται ο υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.Επισημαίνει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς. Μαθαίνει από τα λάθη του και επικαιροποιεί τις θέσεις του». Παράλληλα θεωρεί πως ο λαός«αναζητά σε εμάς την προοδευτική διέξοδο στον τόπο και την αποτροπή της πιθανότητας να είναι ο κ. Μητσοτάκης ο μοναδικός διαμορφωτής της ζωής μας».

Τι έφταιξε για τη βαριά κι όντως απρόσμενη σε μέγεθος ήττα;

Απρόσμενη και οδυνηρή ήταν η εκλογική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε από την πραγματικότητα, για την οποία κατά μεγάλο ποσοστό είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι. Εκπέμψαμε αντιφατικά σε σχέση με το πρόγραμμά μας μηνύματα, ενώ η στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης καταψηφίστηκε από τους πολίτες, αποσυσπειρώνοντας δραματικά την ψήφο προς το κόμμα μας.

Όσο εμείς μιλούσαμε για συστράτευση προοδευτικών δυνάμεων, άλλο τόσο ο κόσμος ένιωθε την ακυβερνησία και την πολιτική αστάθεια πιο έντονα. Αφήσαμε το πρόγραμμά μας για τα μείζονα κοινωνικά στην άκρη και αναλωθήκαμε στην ατζέντα που επέβαλε η ΝΔ. Προχωράμε στη νέα εκλογική αναμέτρηση με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και με τον ελληνικό λαό να αναζητά σε εμάς την προοδευτική διέξοδο στον τόπο και την αποτροπή της πιθανότητας να είναι ο κ. Μητσοτάκης ο μοναδικός διαμορφωτής της ζωής μας.

Μπροστά στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, ποιο είναι το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ζητούμε από τον ελληνικό λαό να εμπιστευτεί το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και σαφώς φιλολαϊκό. Οι κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες βρίσκονται στον πυρήνα των προτάσεών μας και ανακουφίζουν σε πρακτικό επίπεδο τη δύσκολη καθημερινότητα.

Αυξάνουμε τους μισθούς, μειώνουμε τις τιμές και τιθασεύουμε την αισχροκέρδεια,ρυθμίζουμε τα χρέη των πολιτών με τρόπο που δεν αποτελεί κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα και οικοδομούμε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος. Με δημοκρατία και δικαιοσύνη για όλους. Ζητούμε ψήφο εμπιστοσύνης. Αν δεν καταφέρουμε να είμαστε το πρώτο κόμμα, θα είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση που μπορεί να ακουμπήσει τις αγωνίες του ο ελληνικός λαός. Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνήσει η ΝΔ χωρίς έλεγχο,αλαζονικά και με αδιαφορία για την κοινωνική αναγκαιότητα.

Νέα εκλογική επιτροπή με πολλά νέα κι άφθαρτα πρόσωπα: Κρίνετε πως είναι επαρκής ο χρόνος για να επανορθώσει τα όποια λάθη ή παραλείψεις που έγιναν από το 2019 μέχρι και σήμερα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, μπορούμε να αλλάζουμε και να επικαιροποιούμε τις θέσεις μας, γιατί έχουμε υψηλό κοινωνικό αισθητήριο. Γι’αυτό διεκδικούμε να εκπροσωπήσουμε τα πλατιά κοινωνικά στρώματα,λαμβάνοντας τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας. Η εκλογική επιτροπή υπό τον Αλέξη Τσίπρα είναι μία σημαντική δεξαμενή στελεχών, που κομίζει ό,τι πιο θετικό και ρεαλιστικό έχει να αναδείξει το κόμμα μας. Καταξιωμένοι ενεργοί πολίτες που κοσμούν τα κοινά, που εκπροσωπούν επάξια τις θέσεις του κόμματός μας, που μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν το όραμά μας στην ελληνική κοινωνία και που έχουν τη γνώση να μιλήσουν για όλα τα θέματα που μας απασχολούν σήμερα.

Κρίνετε πως έχουν διαρραγεί πλήρως οι όποιες γέφυρες με τους όμορους χώρους της ευρύτερης Κεντροαριστεράς ή θα συγκλίνουν κάπου μετεκλογικά; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει το εθνικό καλό και συμφέρον πάνω από το κομματικό όφελος. Είναι δύναμη ενότητας και ευθύνης. Η επιμονή μας υπήρξε μεγάλη στη συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων, για να ανατραπεί η χειρότερη κυβέρνηση που μεταπολιτευτικά είχε η χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει σε όλες τις κρίσεις που αντιμετώπισε, ενώ έχει εφαρμόσει πολιτικές βαθιά αντικοινωνικές πολιτικές. Συνδυαστικά με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, υπήρχε η δυνατότητα καλλιέργειας της κουλτούρας των συνεργασιών. Όμως, όσο εμείς επιμέναμε στη σύμπραξη δυνάμεων του προοδευτικού πόλου, άλλο τόσο τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου την υπονόμευαν και την πολεμούσαν.

Αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής ενός κορυφαίου τουριστικού προορισμού, της Κέρκυρας. Τι θα κάνατε για το νησί σας και τα Επτάνησα, αν ήσασταν υπουργός Τουρισμού;

Έχω μιλήσει για τη σπουδαιότητα των δημόσιων υποδομών του νησιού μας και του Ιονίου, οι οποίες έχουν μείνει απαρχαιωμένες και αντιαναπτυξιακές.

Έχω τοποθετηθεί σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα των νησιών μας, τις προϋποθέσεις καλής φιλοξενίας, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την αξιοπρεπή εργασία του κόσμου του τουρισμού αλλά και τη σημασία υπηρέτησης ενός μοντέλου που θα σέβεται το περιβάλλον, θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο για όλο τον χρόνο, θα τιμά την παράδοση και θα δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες συνθήκες βιώσιμες ανάπτυξης.

Η νησιωτική πολιτική και η τουριστική ανάπτυξη είναι αλληλένδετες έννοιες και πεδία δημόσιας πολιτικής που απαιτούν συνέργειες του κεντρικού κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Έχουμε ανάγκη ενός εθνικού σχεδιασμού και για τα νησιά μας αλλά και για τον τουρισμό σε αυτά, όσο εντείνεται ο ανταγωνισμός και αλλάζουν τα τουριστικά πρότυπα διεθνώς.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο