Απολογισμό των έργων της παρούσας δημοτικής περιόδου, αλλά και αυτών που προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα, έκανε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.

Με αφορμή τις διαδοχικές εκλογικές μάχες σε εθνικό επίπεδο, ο κ.Μάδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως αυτές δεν επηρεάζουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Έχετε θέσει επανειλημμένως τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και το ΤΑ Παιανίας για να αντιμετωπιστεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, που στην περίπτωσή μας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω της μεγάλης έκτασης του Δήμου Παιανίας, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες αστυνομικές δυνάμεις. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί λόγω περιπολιών και αυτό είναι σημαντικό, υπάρχουν όμως πολλά βήματα ακόμα να γίνουν.

Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες η παρούσα δημοτική θητεία. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Το αυτονόητο θα ήταν να σας απαριθμήσω έργα που έχουν γίνει, αλλά θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε δύο μεγάλες επιτυχίες που αποτελούν τη βάση για την ουσιαστική αλλαγή: την οργάνωση του Δήμου Παιανίας και την αλλαγή νοοτροπίας. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μου, διαπίστωσα πως ο δήμος λειτουργούσε με τεφτέρι, να το πω απλά. Ξεκίνησε ένας αγώνας εκσυγχρονισμού των συστημάτων και αναμόρφωσης των υπηρεσιών, ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει. Το πιο σημαντικό είναι πως δείξαμε έναν άλλο δρόμο στους υπαλλήλους, που φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό έγινε με τη στάση που τηρήσαμε επί τέσσερα χρόνια όλα τα μέλη της διοίκησης, με την καθημερινή μας παρουσία –που δεν ήταν αυτονόητη κατά το παρελθόν– και τη φυσική εμπλοκή μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δείξαμε ενδιαφέρον, σηκώσαμε τα μανίκια, που λέει και ο λαός, και οι υπάλληλοι ακολούθησαν. Αυτό είχε ένα σημαντικό όφελος: Η φιλοτιμία κάλυψε τα οργανικά κενά που δυσκολεύουν την καθημερινότητα.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας σε σχέση με τα έργα, μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας;

Είναι σε εξέλιξη έργα πολλών εκατομμυρίων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που βρίσκονται σε διαφορετική φάση υλοποίησης. Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει τον ιστότοπο του Δήμου Παιανίας και θα αντιληφθεί πως κάθε μήνα ανακοινώνονται νέα έργα,είτε πρόκειται για την οδική ασφάλεια, είτε για την ασφαλτόστρωση στα ταλαιπωρημένα Γλυκά Νερά αλλά και νέους κοινόχρηστους χώρους. Καθένα από αυτά έχει τη δική του σημασία για τον δήμο, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα: Τα παράλληλα έργα των διανοίξεων και της ύδρευσης, η οδός Χρυσανθέμων, το ΔΑΚ Παιανίας, οι νέες πλατείες και τα γήπεδα στα Γλυκά Νερά, η οδός Παλαιοπαναγιάς, και η λίστα είναι μακρά, καθώς το επόμενο διάστημα νέα έργα προκηρύσσονται και άλλα συμβασιοποιούνται.

Έχετε ανακοινώσει ήδη ότι θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας τον Οκτώβριο του 2023. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για την επόμενη θητεία, αν σας εμπιστευθούν και πάλι οι πολίτες;

Στη θητεία που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες ξεπεράσαμε τον εαυτό μας κόντρα σε πρωτόγνωρες δοκιμασίες. Και αν στο παρελθόν κάποιοι έλεγαν –και είχαν δίκιο– ότι μια θητεία δεν αρκεί για να ολοκληρώσεις το πρόγραμμά σου, τότε θεωρώ πως δικαιούμαι να πω ότι σε μισή θητεία αλλάξαμε την εικόνα του Δήμου Παιανίας. Προτεραιότητες της επόμενης θητείας είναι να κλείσουν οριστικά οι ανοιχτές πληγές, όπως είναι η αποχέτευση, και να δρομολογηθούν τα τελευταία μεγάλα έργα που έχουμε σχεδιάσει και παρουσιάσει στους πολίτες. Ψηλά στην ατζέντα μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος έχει δρομολογηθεί αλλά λόγω εκλογών έχει καθυστερήσει. Φυσικά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Έχουν γίνει πολλά, αλλά είναι ένας τομέας που ποτέ τα πολλά δεν είναι αρκετά. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμά μας για την επόμενη θητεία.

Κλείνοντας, επειδή είναι χρονιά διαδοχικών εκλογών. Θεωρείτε ότι οι εθνικές εκλογές θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών; Ποια είναι η «ανθρωπογεωγραφία» του δικού σας συνδυασμού;

Είναι προφανές ότι δημιουργείται μία τάση, αυτό που λέμε «κύμα», όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν συνδέεται άμεσα με την κεντρική πολιτική σκηνή. Οι δημότες ψηφίζουν με άλλα κριτήρια, αναζητώντας λύσεις για τα καθημερινά τους προβλήματα. Ειδικά σε περιοχές όπως η δική μας, όπου λίγο-πολύ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Η σημερινή μου δημοτική ομάδα είναι πολυσυλλεκτική, όπως θα είναι και η επόμενη. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί όποιος δει τους υποψηφίους που ήδη έχω ανακοινώσει. Έχουν διαφορετική κομματική καταβολή μεταξύ τους αλλά ένα κοινό: την αγάπη τους για τον τόπο μας και ικανότητες για να συμβάλουν σε ουσιαστικές αλλαγές.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο