Ο…πρώτος αγώνας έληξε! Η Νέα Δημοκρατία όχι απλώς νίκησε, αλλά συνέτριψε τον αντίπαλό της. Παρά το μεγάλο σκορ δεν κατάφερε όμως να κατακτήσει το… κύπελλο. Έτσι, θα γίνει δεύτερο παιχνίδι. Να θυμίσουμε μάλιστα πως δεν υπολογίζεται το σκορ του πρώτου. Αυτό σημαίνει πως όλα είναι στο μηδέν!

Φυσικά και δεν μετράνε τα εκτός έδρας γκολ! Ο…κανονισμός άλλαξε! Όλα λοιπόν από την αρχή! «Οι κάλπες είναι άδειες», όπως πολύ σωστά τονίζει σε κάθε ομιλία του ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο…διαιτητής θα σφυρίξει την έναρξη ενός νέου αγώνα από το πρώτο λεπτό. Οι αντίπαλοι που παίζουν χωρίς το…μαξιλάρι, όποιο και αν ήταν αυτό, του πρώτου αγώνα, θα προσπαθήσουν να δείξουν ένα άλλο, ένα διαφορετικό πρόσωπο. Και πάνω σ’αυτό κάνουν τις ημέρες αυτές «ειδική προετοιμασία».Κάποιοι μάλιστα προσέλαβαν και «ειδικούς προπονητές», προκειμένου να αποφύγουν ορισμένα λάθη.

Πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το κόμμα του «αλλάζει σύστημα»! Είναι ένας ποδοσφαιρικός όρος που τον ακούμε σε κάθε αγώνα. Πρέπει να θυμίσουμε πως «το σύστημα» είναι ένα εφεύρημα των αδυνάτων για να αντιμετωπίσουν τους δυνατούς. Και είναι γεγονός πως, από τότε που εφαρμόζεται «το σύστημα», πολλά μπορεί να γίνουν. «Είναι καλύτεροι αυτοί; Κανένα πρόβλημα. Εμείς θα τους παίξουμε με σύστημα. Δεν θα κερδίσουμε, ok. Αλλά δεν θα χάσουμε κιόλας. Θα φέρουμε ισοπαλία». Και κάπως έτσι έγινε το «σύστημα»! Ο τρόπος δηλαδή που ο προπονητής στήνει τους δέκα παίκτες στον αγωνιστικό χώρο. Σκοπός τους είναι να κλέψουν την μπάλα και ό,τι ήθελε προκύψει! Από τη στιγμή λοιπόν που θα γίνει το «κλέψιμο της μπάλας», η διαδικασία της επίθεσης χαρακτηρίζεται ως «τακτική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, μου θυμίζει το «πρώτο σύστημα» που γεννήθηκε και εφαρμόστηκε το 1860 στην Αγγλία. Ήταν το 1-1-8! Δηλαδή: Ένας «χαμάλης» για την άμυνα. Ένας «κόφτης» αλλά και «οργανωτής» στο κέντρο. Και όλοι, οι οκτώ υπόλοιποι, για να σημειώσουν γκολ. Θα πρέπει να υπογραμμίσω πως με το «σύστημα» αυτό κανένας δεν έδινε πάσα σε κανέναν. Έτσι, τα γκολ ήταν λιγοστά. Και βέβαια ήταν η εποχή του dribblinggame, που κάτι μας θυμίζει από ΣΥΡΙΖΑ… Το συγκεκριμένο «σύστημα» άλλαξε δέκα χρόνια αργότερα. Το 1870, πριν από 153 χρόνια. οι Σκωτσέζοι το τροποποίησαν και έπαιξαν 2-2-6! Δηλαδή αντάλλασσαν και πάσες μεταξύ τους. Ήταν η εποχή του «passinggame». Πριν από κάποια χρόνια, σε μια ραδιοφωνική και τηλεοπτική συνέντευξη, ο Κορνήλιος Καστοριάδης μού είχε πει: «Δεν κερδίζει όποιος αξίζει, αξίζει όποιος κερδίζει!». Βέβαια ο στοχαστής Καστοριάδης δεν το είπε για το ποδόσφαιρο. Όμως πάει «γάντι» σε όλα!

Είναι αλήθεια. Η Νέα Δημοκρατία με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη εφαρμόζει το καλύτερο «σύστημα». Παίζει επιθετικά και προσέχει πολύ την άμυνά της. Έχει «χαμηλά την μπάλα», την «μπάλα κάτω». Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά αυτό που τονίζουν και εφαρμόζουν πάντα οι προπονητές. «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Και γι’αυτό τα πολλά γκολ! Να σημειώσουμε πως το «δόγμα» αυτό, που το εκπόνησε το 1920 ο Αυστριακός προπονητής Ούγκο Μάισλ και το εφάρμοσε στην εθνική ομάδα της χώρας του, σημαίνει το «ομάδα-θαύμα», που αφήνει ξερούς τους αντιπάλους της. Με αυτό το σκεπτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις προεκλογικές του περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Ο μέχρι και χθες πρωθυπουργός καλεί τον λαό να ψηφίσει στις 25 Ιουνίου και να δώσει στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση σταθερότητας. Κυβέρνηση που θα πάει την Ελλάδα μπροστά. Κυβέρνηση που τακτοποιεί, νοικοκυρεύει και βρίσκει λύσεις στα πολλά και δύσκολα προβλήματα, που άφησε στη χώρα η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!

Και επειδή οι πολιτικοί μιλάνε πλέον με ποδοσφαιρικούς όρους, να θυμίσουμε σε όλους αυτό που λένε πάντα οι ειδικοί και που έδειξε περίτρανα με την ψήφο του στις εκλογές της 21 Μαΐου ο ελληνικός λαός: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει!».

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο