Η Ευαγγελία Λιακούλη, υποψήφια βουλευτής Ν. Λάρισας και τ. Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, την ώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου και η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται, στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι «δεν ετεροκαθοριζόμαστε από επιλογές, επιθέσεις ή κραυγαλέες σκοπιμότητες τρίτων, καθώς η πολιτική μας αυτονομία είναι αδιαπραγμάτευτη».

Παράλληλα, δίνει τη δική της εξήγηση για τους λόγους που στοχοποιήθηκε το ΠΑΣΟΚ με φόντο τις προγραμματικές του προτάσεις, παίρνει ξεκάθαρη θέση για την αντιπαράθεση που προκλήθηκε γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας, ενώ κάνει λόγο για εκφοβιστικούς εκβιασμούς της κοινωνίας εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τη μία πλευρά, αυτή η κατάσταση δείχνει ότι η ΝΔ σάς επιλέγει ως αντίπαλο. Από την άλλη όμως σας βάζει στο ίδιο κάδρο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως, τελικά, το ΠΑΣΟΚ είναι ο «ιδανικός» αντίπαλος; 

Η επικοινωνιακή στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι κάτι που αφορά τη ΝΔ και τα στελέχη της. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε από επιλογές, επιθέσεις ή κραυγαλέες σκοπιμότητες τρίτων, καθώς η πολιτική μας αυτονομία είναι αδιαπραγμάτευτη. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί φύσει και θέσει «ιδανικό αντίπαλο» της ΝΔ, ιδεολογικά το αυθεντικό «αντίπαλο δέος» της Δεξιάς. Σίγουρα όχι «ιδανικός αντίπαλος» από την οπτική του κ. Μητσοτάκη, καθώς η αναγέννησή μας ξεβόλεψε τη ΝΔ, που μέχρι τώρα διένυε «βίον ανθόσπαρτον», επαναπαυμένη στις «χρυσές χορηγίες» του κ. Τσίπρα. Αλλά ναι, «ιδανικός αντίπαλος» της συντηρητικής παντοδυναμίας, στο πλευρό της κοινωνίας, ως αυθεντικός εκφραστής των λαϊκών αναγκών και συλλογικών διεκδικήσεων. Εκ διαμέτρου απέναντι στην αλαζονική κομματοκρατία, στο ρουσφέτι και στην αδιαφάνεια. Απέναντι στους «κοριούς», στο παρακράτος, στην αυταρχική θεσμική υποβάθμιση. Απέναντι στη φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Απέναντι στη διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Απέναντι στο «ξήλωμα» εργασιακών κεκτημένων. Απέναντι στην αδιαφορία για τα χωριά μας που ερημώνουν και για την αγροτιά που μαραζώνει. Απέναντι στον ελιτισμό και τον λαϊκισμό, με τεκμηριωμένο πρόγραμμα υπέρ των πολλών, με τελείως διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικού ήθους.

Τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι πολλά, μεγάλα και κυρίως διαχρονικά, με τις ευθύνες να βαραίνουν συνολικά τα κόμματα που άσκησαν εξουσία. Μήπως τελικά είναι λίγο υποκριτική η εικόνα που εκπέμπετε προς τους πολίτες ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης; 

Ο υποκριτικός ή μη χαρακτήρας των προεκλογικών «θα», είναι απλούστατο να αποκαλυφθεί, αρκεί οι εξαγγελίες να συγκριθούν με τα πεπραγμένα διακυβέρνησης. Όσον αφορά τη ΝΔ, έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της χώρας, έριξε το ΕΣΥ στα βράχια της αποδόμησης, όπως δυστυχώς βιώνει κάθε πολίτης, από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει σε μια δημόσια δομή υγείας, εάν σταθεί τυχερός να εισέλθει ζωντανός και δεν πληρώσει με τη ζωή του, σε κάποια καρότσα αγροτικού, τη σκόπιμη υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης. Οι «λαγοί με πετραχήλια», που όψιμα τάζει ο κ. Μητσοτάκης, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το τετραετές έργο του.

Αντιθέτως, κάθε οικογένεια γνωρίζει καλά πως το ΕΣΥ αποτελεί «παιδί» του ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό όραμα που έκαναν πραγματικότητα υπέρ των μη προνομιούχων οι ανυπέρβλητες προσωπικότητες της παράταξής μας, ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Γιώργο Γεννηματά και τον Παρασκευά Αυγερινό.Με πυξίδα το έργο μας, συνεχίζουμε να νοιαζόμαστε έμπρακτα για το «παιδί» μας, με ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για το ισχυρό ΕΣΥ του μέλλοντος, που απαιτείται να χρηματοδοτηθεί με 8%-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί, όπως διακήρυξε ο ιδρυτής μας, «μπροστά στην αρρώστια και τον θάνατο δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί».

Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει στοχοποιηθεί ως προς τις προγραμματικές του προτάσεις, αφού εκ των πραγμάτων είναι σχεδόν αδύνατον να τις εφαρμόσει τώρα; 

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη ΝΔ, καθώς μέσα από τις δικές μας προτάσεις ο λαός βλέπει ξεκάθαρα πως όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αποδεικνύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, και αυτό «πονάει» τον κ. Μητσοτάκη, που ονειρεύεται μια κοινωνία συμβιβασμένη σε επιδόματα ελεημοσύνης, με μια ολιγαρχία «κολλητών» να γίνονται όλο και ισχυρότεροι. Αποδεικνύουμε πως τα εκατομμύρια Ελληνίδων και Ελλήνων αξίζουν να πάρουν ανάσα φορολογικής δικαιοσύνης, κι ας ταράζονται τα χίλια φουσκωμένα πορτοφόλια, για τα οποία αγωνιά ο πρόεδρος της ΝΔ. Αξίζουν αναβαθμισμένα δημόσια σχολεία και δημόσια πανεπιστήμια, για να ελαφρυνθούν από το άχθος των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δαπανών. Αξίζουν ένα βιώσιμο κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ρίχνει φως σε όσα μπορούν να γίνουν, αλλά σκόπιμα τέθηκαν στο περιθώριο.

Πώς ερμηνεύετε το δίλημμα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «αυτοδυναμία ή εκλογές»; 

Ο πρόεδρος της ΝΔ αρέσκεται στους εκφοβιστικούς εκβιασμούς της κοινωνίας. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, κράδαινε το «σκιάχτρο» του ΣΥΡΙΖΑ, το φόβητρο επανάληψης όσων σοκαριστικών βιώσαμε στα χρόνια διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα αγκαλιά με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Για την 25η Ιουνίου, κατασκεύασε νέο εκφοβιστικό δίλημμα, «ή ψηφίζετε εμένα ή θα σας χαλάσω τις διακοπές του Αυγούστου». Η ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας του δημοκρατικού διαλόγου, από την επιχειρηματολογία στην κινδυνολογία, αποτελεί ευθεία προσβολή και υποτίμηση της κρίσης των πολιτών. Η ευθύνη ενδεχόμενης αποτυχίας του κ. Μητσοτάκη να κερδίσει την αναγκαία λαϊκή εμπιστοσύνη για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν θα βαρύνει κανέναν άλλον, παρά μόνο τον ίδιο και το κόμμα του. Σε κάθε περίπτωση, ένας πρόεδρος της ΝΔ που επέλεξε να κυβερνήσει διορίζοντας ως πρωτοκλασάτους υπουργούς τα «ορφανά»του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη έχει την «εμπειρία» να απαντήσει στα διλήμματα που ο ίδιος θέτει, απλώς κοιτάζοντας προς τα δεξιά ή και τα ακροδεξιά του. Το έχει ξανακάνει και του είναι απόλυτα οικείο…

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλo

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο